A Duna-parttól egy lépésre találjuk az autentikus libanoni konyha ékszerdobozát

A napsárga 2-es villamos vidáman jön és megy, a Nap kellemesen melenget és hiába jár a lehető legmagasabban, mi a napernyők árnyékát és a terasz jóleső, mégis nyüzsgő hangulatát élvezzük. Gyümölcsös libanoni limonádé enyhít a nyárelő egy meleg napján, néhány pillanat múlva pedig magával ragad bennünket az ARZ Lebanese Restaurant autentikus libanoni konyhája.

Fotó: Balkányi László

Hihetetlennek tűnik, mégis igaz, hogy a pezsgő Dunakorzón ráérősen sétálgatva csupán egyetlen lépés választ el bennünket a libanoni kulináris élvezetek világától, a hideg és meleg mezzék, bőséges grilltálak megtestesült Kánaánjától.

Az ARZ Libanoni Étterem teraszán miközben közvetlen és segítőkész pincérek sürögnek-forognak, van aki pusztán egy frissítőre, többen jó hangulatú ebédre érkeznek, de vannak, akik a kényelmes fotelben helyet foglalva élvezik a Duna és a budai látkép megunhatatlan látványát.

blank
Fotó: Balkányi László

Az ARZ Libanoni Étterem teraszán a Budai Várnegyeddel szemben helyet foglalva, az InterContinental Budapest szálloda nyújtotta kellemes árnyékot élvezzük és bár tudjuk, ez a miliő megismételhetetlen, a java mégis hátra van.

blank
Fotó: Balkányi László

A libanoni limonádé mellé hajszálvékony, ropogós, zatarral fűszerezett pita érkezik, olívabogyóval és mártogatóssal ölelve, az időérzékünk pedig elveszni látszik, mert alig kezdünk bele a jóleső ropogtatásba, az asztalunk hideg mezzékkel válik színpompássá.

Az étel és az élet szeretete

Mint megtudom, a libanoni kultúrában az étel az életet és az egészséget szimbolizálja, a közös étkezés, az ételek megosztása pedig az egyik lehető legnagyobb örömforrásnak számít.

blank
Fotó: Balkányi László

Az ARZ konyhafőnöke, Yahya Khadaro ráadásul páratlan érzékenységgel prezentálja a megújult étlap új, minden érzékünkre ható modern fogásait: színekben és aromákban, fűszeres illatokban gazdag kóstoló vár a páratlan panoráma mellé.

A szemet gyönyörködtetően elrendezett tálcán ízelítőt kapunk Libanon legjavából és különféle hideg mezzékbe mártjuk a kanalunkat, nem titkoljuk persze, hogy nem is egyszer.

blank
Fotó: Balkányi László

Üde, citrusos hummusz, moutabal vagyis grillezett padlizsán és tahini szerelemgyereke, de töltött szőlőlevél is sorakozik előttünk. A kellemesen pikáns, aromás-fűszeres ízt selymes, friss mentával megbolondított joghurt, egészen pontosan labneh enyhíti, miközben minden falathoz törünk egyet-egyet a helyben készült, még langyos, kerek arab kenyérből.

A mezzekóstoló i-jére a pontot egy elképesztően krémes, dióval, fokhagymával és gránátalmamelasszal egybeolvadó paprikakrém, illetve a bejrúti hummusz citrusos, petrezselymes és római köményes ízvilága teszi fel.

blank
Fotó: Balkányi László

Alig dőlünk hátra kényelmes székünkben a hideg mezzék mámoros bűvöletében úszva, az egyébként is színektől kicsattanó asztalt meleg mezzékkel, gránátalmával megbolondított és hummuszágyon pihenő marhahúscsíkokkal és egy régimódi libanoni fogással, úgymint szaftos zöldségekkel összesült rákkal színesítik meg a sürgő-forgó pincérek.

Egészen új élménnyel ajándékoz meg, ahogy egymás után kóstolunk bele az ételekbe: mindenkinek jut bőséggel, és nincs is jobb, mint egy-egy mezze után sokatmondóan összenézni és elismerően hümmögve harapni még egy falatot.

blank
Fotó: Balkányi László

Az élményt végül egy kávéval és egy libanoni desszerttel, gyümölcsökkel, pisztáciával gazdagon megszórt vaníliaszósszal nyakon öntött croissantpudinggal, az Um Ali-val töltjük, merengve azon, milyen jó is lenne maradni még naplementére.

Elérhetőség:
ARZ Lebanese Restaurant
1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 12-14.