Rejtélyes fekete hegyek magasodnak az idilli völgyben a határ mellett

Amennyiben éppen Salgótarján környékén túráztok, mindenképp érdemes egy rövid kitérőt tenni Nógrád vármegye rejtélyes fekete hegyei felé, amelyek láttán olyan érzésetek támadhat, mintha egy másik bolygón járnátok.

Fotó: Feiler Ferenc

Salgó várától mindössze félórányi sétára található a két különleges természeti képződmény, Zagyvaróna salakkúpjai.

Nem véletlenül hívják őket a Nógrád kakukktojásainak, hiszen a település megannyi geológiai szépséggel rendelkezik, a salakhegyeket azonban nem a természet alkotta.

Fotó: Feiler Ferenc

A leginkább vulkánokra emlékeztető salakkúpok valójában az egykori Magyar Vasötvözetgyár Rt. ércfeldolgozásának melléktermékeként jöttek létre, néhány évtizeddel ezelőtt.

A Salgótarján környékén bányászott cink- és ólomérc feldolgozásából származó felesleges salakot ugyanis korábban Zagyvarónára szállították futószalagon, amely a földre hullva formázta meg a kúpok mai alakját.

blank
Fotó: Feiler Ferenc

A kúpok egyikét már teljesen magáévá tette a természet és benőtte a növényzet, míg a másikat az erózió formálja.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a népszerű turistalátványosságokat valójában veszélyes ipari hulladék alkotta, így gyerekekkel nem biztos, hogy ez a legideálisabb úti cél.

blank
Fotó: Feiler Ferenc

Ottjártunkkor érdemes tartani a távolságot, nem szabad hozzáérni a kúpokhoz, és lehetőleg ne töltsünk el túl sok időt a közelükben. Emellett fontos, hogy távozás után a szabadon hagyott bőrfelületeinket fertőtlenítsük, otthon rögtön letusoljunk, valamint a korábban viselt ruháinkat magas hőfokon kimossuk!

Mutatjuk, miért érdemes ellátogatni a közelben található Salgó várához is: