8 télen is csodálatos kirándulóhely Budakeszin és környékén

A téli természetjáráshoz nem kell feltétlen messzire mennetek a fővárostól: Budakeszin és környékén panorámás kilátók, kellemes túraútvonalak és izgalmas tanösvények közül válogathattok.

Budakeszi Vadaspark

Budapest belvárosától mindössze 20 percre várnak a Budakeszi Vadaspark állati kalandjai, amelyek között nemcsak az állatsimogató, a játszóterek és a látványetetések sorakoznak, hanem számos izgalmas, szezonális program keretében ismerkedhet meg a nagyközönség a helyi élővilággal. A park területén több mint 50 állatfaj él, a kecses dámszarvasoktól és ravasz hiúzoktól a mindig sürgő-forgó parasztudvarban élő házi állatokig. A hét bármely napján ellátogathattok a Budakeszi Vadasparkba reggel 9 és délután fél 4 között, a nézelődés után pedig egy forró csoki mellett felmelegedhettek a Vadaspark Kávézoo-ban.

2092 Budakeszi, 0210/12 hrsz.

Fotó: Budakeszi Vadaspark Facebook / Fotó: Surányi Linda

Budakeszi Erdészeti Arborétum

A város zajától távoli, nyugalomszigetként szolgáló arborétum hamarosan felébred téli álmából és február második felétől már ismét várja azokat, akik egy kellemes séta keretében merülnének el a természet szépségében. A Budai Tájvédelmi Körzet déli határában elterülő arborétum széles növény- és állatvilága miatt igazán izgalmas úti cél. A kisebbeket játszótér, madárház és állatsimogató csábítja a természet tanulmányozására, illetve szerencsére a kutyusokat sem kell a négy fal között hagyni a parkba induláskor.

2092 Budapest, Erzsébet puszta

blank
A kép forrása: Budakeszi Arborétum Facebook

Csergezán Pál-kilátó

Budakeszitől nem messze, Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán, a Budai-hegység legmagasabb pontján, őrszemként figyel az 559 méteres Nagy-Kopasz tetején található Csergezán Pál-kilátó. A híres grafikus, természet- és vadászfestőről elnevezett kilátót a bevállalósabbak akár kerékpárral is könnyen megközelíthetik. Az emberi kéz által helyükre emelt vörösfenyőelemeken végigsimítva tenyerünket, az egészen pontosan 100 lépcső fölé kerekedve, 23,5 méteres csúcsmagasságból csodálhatjuk a szemünk elé táruló körpanorámát. Tágas pihenői egyszerre 150 fő itt-tartózkodását teszik lehetővé.

blank
Fotó: Szalay-Hodovan Anna

Kamaraerdő tanösvény

A XI. kerület és Budaörs határában bukkanhatunk rá a főváros egyik leghosszabb túraútvonalára, a családi kirándulások tökéletes célpontjának számító Kamaraerdei tanösvényre és az erdő központjának tartott Nagy-tisztásra, ahol felújított pihenő- és sütögetőhelyek várják a látogatókat. A kellemes séta során tölgyek, hársak, kőrisek és juharok szegélyezik az erdei utat, amelynek legmagasabb pontja a 224 méteres Vadász-hegy. A tömegközlekedéssel és autóval egyaránt jól megközelíthető kirándulóhelyen változatos útvonalakra és végtelen csendre számíthatunk.

blank
Fotó: Mészáros Mariann

Budai kaptárkövek

Az érdekes természeti képződményeket egy kellemes sétával tudjátok megközelíteni Budaörs vagy Budakeszi felől, az odaút során pedig csodálatos látványban lesz részetek. A kaptárkövek keményebb, szilárdabb kőzetekből álló kövek, amelyek ellenálltak az eróziónak, így cukorsüveg alakban emelkednek ki környezetükből. A két, már messziről szembetűnő budai kaptárkőbe több mélyedés található, melyek eredete nem ismert, sokak szerint méheknek adtak otthont, mások vallási helyeknek tulajdonítják őket, amibe vagy áldozati tárgyakat vagy halottak hamvait helyezték.

blank
Fotó: Tóth Kata

Mamutfenyőpár

Budakeszi határában, a 22-es autóbusz végállomásától 10 perc sétára álló mamutfenyők több mint 100 éve tarkítják a környék látképét, ezzel elnyerve az ország legidősebb fenyői címet. A kis erdős résszel körbevett fák nagy népszerűségnek örvendenek a környéken kirándulók között, illetve több rendezvénynek is helyszínéül szolgálnak, például gyereknap és a Föld napja alkalmából is megtelik a terület.

blank
A kép forrása: evfaja.hu

Sorrento-sziklák

A Budaörsi-kopárok közkedvelt célpontjai a Sorrento-sziklák, amelyek egy vadregényes, fenyvessel borított részen vezetik végig a túrázókat. A sziklacsoport az olasz Sorrento tengerpartjánál található sziklákról kapta a nevét, ez a mediterrán életérzés pedig a környék kopár csúcsainak megmászása közben is visszaköszön. Ezek a különleges természeti képződmények néhány méterre helyezkednek el egymástól, így könnyedén bejárhatjuk őket egy óra alatt, akár családosan is.

blank
Fotó: Pócsi Norbert

Tarnai pihenőhely

Budakeszi Hidegvölgyi pihenőjétől mintegy 35-40 perces sétával közelíthetjük meg a 435 méteres magasságban található Tarnai-pihenőt. A feketefenyves ölelte sziklanyúlványon, a Sisakvirág tanösvény egyik megállójának is számító Tarnai-pihenő tisztásán megpihenve hullámzó hegyhátak, a Budakeszi-medence, a Kis-Kopasz, a Széchenyi-hegy és a Budaörsi-kopárok sziluettje tárul elénk. A fel-feltűnő dolomitfelszín és a feketefenyves némi mediterrán hangulatot kelt, annak érdekében azonban, hogy a növényzet megőrizhesse élőhelyét, fontos, hogy az ösvényt ne hagyjuk el.

blank
Fotó: Szalay-Hodovan Anna

Fedezd fel a közeli Páty környékét is: