Vízparti sétány vezet a vadregényes kilátóhoz Budapesttől nem messze

Amennyiben szeretnénk kicsit kiszakadni a hétköznapokból és kirándulni egyet Budapesttől nem messze, akár gyerekekkel együtt, akkor a dabasi Szent Jakab sétány az ideális úti cél.

Fotó: Evii Zoo

A mindössze két kilométeres, a Duna-Tisza-csatorna és a Duna-völgyi-főcsatorna találkozásánál kiépített dabasi Szent Jakab sétány a spanyol eredetű Camino de Santiago zarándokút mintáját követve a Magyar Zarándokút 17 szakaszának egyik legszebb része, amely tanösvényként is funkcionál.

Fotó: Evii Zoo

A sétányon végigvezető, cölöpökre épült útvonalat 2014-ben adták át, a bejáratánál pedig Szent Jakab szobrát helyezték el, aki a spanyolok és a zarándokok védőszentjeként ismert. Érdekesség, hogy a szobor Santiago de Compostelában készült, a helyi érsek pedig fel is szentelte.

blank
Fotó: Evii Zoo

A sétány egy részén kihelyezett informatív tábláknak köszönhetően megismerhetjük a környék fafajtáit, sőt, a fák törzsének egy-egy szeletét is megvizsgálhatjuk közelebbről.

Az útvonalat sétálóhidak egészíti ki, továbbhaladva pedig egy kis szigeten egy kétszintes kilátóra lehetünk figyelmesek, amelynek tetejére érve csodálatos körpanoráma tárul elénk.

blank
Fotó: Evii Zoo

A sétány a helyiek körében igen nagy népszerűségnek örvend, hiszen tavasztól őszig, de akár még enyhe téli napokon is kiválóan alkalmas a terület piknikezésre, sütögetésre, sportolásra és horgászatra.

További családbarát kirándulóhelyek: