Vadregényes útvonal vezet a gyönyörű panorámájú vulkanikus kőformákhoz

A Pilis egyik legnépszerűbb hegyeként emlegetett Prédikálószékhez közeledve igazán rendkívüli panoráma tárul elénk, ahogy fokozatosan a Vadálló-kövek felé haladunk. A térség közkedvelt célpont a túrázók körében, az útvonal azonban a legkevésbé sem mondható könnyen teljesíthetőnek.

Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

A Prédikálószéktől nem messze, Dömösnél található Vadálló-kövek a felszínre törő vulkanikus lávából keletkeztek, körülbelül 12 millió évvel ezelőtt. A nem mindennapi kőképződményeket egy 14,5 km hosszú túra során ejthetjük útba, amelynek első állomása a Szentfa-kápolna.

Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

Innen a piros jelzést követve a terep egyre meredekebbé válik, majd miután elértük a Vadálló-gerincet, megérkezünk túránk legnehezebb részéhez.

Ezen a ponton egy meredek szakaszon kell felkapaszkodnunk a Vadálló-kövek merész sziklatornyaihoz, amely után enyhe kaptatón keresztül, pár perc alatt el is érjük a kivételes kilátással kecsegtető csúcsot.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

Amint feltárul előttünk az egyre csak lenyűgözőbb panoráma, sorra fedezhetjük fel az alakjukról elnevezett szirteket: a Nagytuskót, a Széles-tornyot, a Bunkót, a Függőkőt, a Fordított felkiáltójelet és így tovább.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

A Prédikálószék és a Vadálló-kövek egyaránt a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett területéhez tartoznak, ezért fontos, hogy látogatásunkkor vigyázzunk a környezetre, már csak azért is, mert számtalan ritka növény- és állatfajnak biztosítanak otthont.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

A túrát inkább a tapasztaltabb kirándulóknak javasoljuk, hiszen ha az általunk felsorolt összes látnivalót szeretnénk érinteni, az órákig tartó gyaloglást jelent, magyar viszonylatban nehéz terepen. Persze a kilátás abszolút megéri a fáradtságot és megkockáztatjuk, hogy sokan visszatérnek majd a térségbe egy újabb fárasztó, ám kellemes, egynapos kirándulásra.

További lenyűgöző látnivalók a közelben: