6 kiváló színházi előadás Budapesten az év első heteire

Humor, horror, szuperhősök – januári színházi ajánlónkban mindre találtok példát! Szemezgessetek a jobbnál jobb fővárosi előadásokból és csempésszetek egy kis kultúrát a szürke hétköznapokba!

2:22 (egy kísértettörténet)

Az idei WhatsOnStage Awards-on a legjobb darab díját elnyerő 2:22 (egy kísértettörténet) hazai ősbemutatójára a Centrál Színházban került sor, Puskás Tamás rendezésében. Az angol Danny Robins misztikus thrillere csodálatos mese, döbbenetes csattanóval. Az előadás, miközben jelenünk gondjairól beszél, elsősorban a szeretet nélkülözhetetlenségére hívja fel a figyelmet. Martinovics Dorina, Ágoston Katalin, Lengyel Tamás és Mészáros András alakításában egy asztrofizikus, egy pszichiáter, egy tanárnő és egy hidegburkoló különös estéjének lehetnek tanúi a nézők. A lélegzetelállítóan izgalmas és látványos előadásban titkokra derül fény és szellemekkel lehet (vagy nem lehet) találkozni.

2023. január 11., 20., 25., 31. | Centrál Színház | Weboldal

Fotó: Horváth Judit

Kályha Kati

Tavaly év végén mutatták be a Radnóti Miklós Színházban Szálinger Balázs vadiúj történelmi színdarabját, a társulat igazgatójával, Kováts Adéllal a főszerepben, Rusznyák Gábor rendezésében. Az első világháború utáni években játszódó történet fő színtere a Kályha nevű kocsma az erdélyi Nagybányán, amely a románok által megszállt területek egyik központjává vált. A trianoni békeszerződést megelőző kaotikus időszak hétköznapi emberi sorsokon keresztül elevenedik meg a közönség előtt.

2023. január 14., 22., 23. | Radnóti Miklós Színház | Weboldal

Fotó: Dömölky Dániel

Kérész Művek 74. – Felhajtás

Goda Gábor társulata 2023 elején belekezd a következő Artus-alkotófolyamatba, és talán októberre össze is áll a Hajótöröttek kézikönyve. Januártól májusig minden hónapban egy-egy Kérész Művekkel jelentkezik az Artus csapata. Ezen performanszok által kutatják és bontják ki a témát, majd szeptemberben egy egyhónapos műhelymunka során összegzik a tapasztaltakat. Az idei első Kérész Művek címe Felhajtás.

2023. január 21. 20:00 | Artus Stúdió | Weboldal

blank

Kitolás – Apanevelés kezdőknek és haladóknak

Apának lenni nem könnyű. Sőt elképesztően nehéz. Főleg, mert senki nem mondta el, hogyan kell csinálni. Mostanáig! Ebben az apanevelő előadásban szó lesz a terhesség különböző fázisairól, a magzattelepátiás kommunikációról, a babakocsivásárlás traumáiról, levakarhatatlan nőrokonokról, a szabadban szoptatás férfiakra gyakorolt hatásairól, a játszótér szellemeiről és a nagy mennyiségben hallgatott Gryllus Vilmos dalok mentálhigiénés következményeiről. Dad-talk Lengyel Tamás előadásában.

2023. január 22. 19:00 | Marczibányi Téri Művelődési Központ | Weboldal

blank
Fotó: Gordon Eszter

Helló, Héraklész!

Tasnádi István Héraklész mítoszából írt új darabot, kifejezetten a bábszínház társulata számára. A legendás hős (ma úgy mondanánk: szuperhős), Héraklész és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén beszél bátorságról, hősiességről, kiválasztottságról, elbizakodottságról, testvérféltékenységről és testvéri szeretetről!

2023. január 27., 28., 29. | Budapest Bábszínház | Weboldal

blank
Fotó: Éltető Anna

Isteni végjáték

Isten eljön hozzánk, hogy megossza gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól, válaszoljon az időközben felmerült kérdésekre és bemutassa a projekt fejlesztésének további lépcsőit. Az Átriumban január 31-én látható Isteni végjáték című előadás főszerepét Alföldi Róbert játssza. A Magyarországon 2020-ban bemutatott, hatalmas sikerű David Javerbaum-darab a szerző által indított Twitter-csatorna ötletéből született.

2023. január 31. | Átrium | Weboldal

blank
Fotó: Lakatos Péter

Még több izgalmas kultprogram Budapesten: