Mesebeli présházakból álló pincefalut rejt a kis magyar község

Tolna megye gyöngyszemeként tartják számon a Györköny községében található Pincehegyen épült több mint 300 présházat, melyek különleges látványt nyújtva sorakoznak egymás mellett.

blank
Fotó: Homoki Niki

A dimbes-dombos, mintegy 1000 fős településen álló présházak egységes stílusban, a 19. és 20. században épültek, 1985 óta pedig helyi védelem alatt állnak.

Akkoriban a házakat közvetlenül egymás mellé építették, ennek köszönhetően szoros emberi kapcsolatok alakultak ki lakóik között, aminek ma is nagy hagyománya van.

blank
Fotó: Homoki Niki

A pincefalu összesen 11 hektárnyi területet ölel fel, a löszös talaj pedig olyannyira ideális a pincéknek, hogy a mai napig megtartották korábbi, boltozat nélküli kialakításukat.

A présházakat minden évszakban érdemes körbejárni, tavasztól őszig pedig a házakat körülvevő diófák járulnak hozzá az aprócska község bájához.

blank
Fotó: Homoki Niki

A Pincehegy egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kirándulók és a borkedvelők körében, ezt pedig a helyi gazdák is felismerték, így egyre többen teszik rendbe présházaikat és azok környezetét.

blank
Fotó: Homoki Niki

Emellett a helyben készült borok minőségére is jobban odafigyelnek, ennek köszönhetően pedig egyre több a pincékben a feldolgozott szőlő, melyekből aztán borkóstolókat szerveznek a látogatóknak.

Fedezz fel izgalmas téli randihelyszíneket országszerte: