Hamisítatlan vidéki ízeket kóstolhatunk Budapest vadonatúj fenntartható éttermében

Erzsébetváros mindig nyüzsgő Dohány utcájáról eddig nem feltétlenül a vidék romantikája, a föld adta kincsek frissessége és a termelők áldozatos munkáját dicsérő ételek jutottak először eszünkbe. A nemrégiben megnyitott TATI-nak hála azonban ez most megváltozni látszik.

Fotó: Kiss Bálint/Socially

A vidék romantikája a Dohány utcába költözött

Alig egy hónapja, hogy megérkezett a főváros nyüzsgésébe a TATI étterme, hogy a város ezen részén igyekezzen megteremteni a lelassulás és a nyugalom szigetét. Erzsébetváros vadonatúj szíve-lelke ugyanis a fenntartható farm-to-table koncepciót, vele együtt a legrövidebb úton az étterembe érkező alapanyagokat és a belőlük készült ételeket hozta karnyújtásnyi közelségbe.

Fotó: Kiss Bálint/Socially

A kizárólag magyar termelők zöldségeiből, gyümölcseiből és portékáiból készült ételeket ráadásul nemcsak elérhetőbb, de közérthetőbb formában tálalják nekünk, azoknak is kedvezve, akik belekóstolnának a régi idők fenntarthatóbb, mára mégis előremutató gasztrotrendjének ízeibe.

A termelőtől az asztalra

A TATI-ba a pompás ételek alapjául szolgáló kiváló alapanyagok a Farm2Fork nevével összeolvadó Horváth Boldizsár mellett több termelőtől is érkeznek, míg a menüért Gáspár Attila felel, aki 18 év külföldön töltött év után érkezett vissza a magyar gasztronómiába.

Fotó: Balogh Kata/Socially

Kooperációjuknak köszönhetően a TATI-ban kóstolható aktuális menüt egy szezonnaptár szerint állítják össze, így tartva a lépést a termőföld és a természet folytonos változásával és körforgásával.

A vidék ízei a tányéron

A tudatos étlapszerkesztés jegyében a TATI valamivel zöldséghangsúlyosabb ugyan, mint egy átlagos menü, de a háztáji csirke, az etikus forrásból származó marhahús és a magyar édesvízi hal ugyanúgy megjelenik a repertoárban.

A novemberi-decemberi menün például kiemelt szerepet kap a csirkepaprikás háztáji csirkecombból, vajas galuskával, tejföllel és a mellőle elmaradhatatlan ecetes fejes salátával.

Fotó: Balogh Kata/Socially

De kétségünk sincs afelől, hogy a tejfölös burgonyafőzelék, melyre tárkonypesztó és omlós báránycsevap kerül, valamint a kifejezetten zöldséges, szezonális főételek közül a konfitált ördögszekér, pirított laskagomba és savanyított csiperke triója, illetve a sóban sült vörös és sárga cékla is elsöprő sikert arat majd.

Megfizethető gasztronómia

A TATI számos más, előremutató kezdeményezése mellett a kifejezetten családokra szabott ajánlatokról sem feledkezik meg. Az észszerű árazás mellett 4 főre tervezett menükben leveseket, húsos és húsmentes főételekből kreált tálakat, desszerteket is rendelhettek.

Fotó: Balogh Kata/Socially

Az ételek mellett, italfronton alapvetően az organikus, biodinamikus és natúrbor az uralkodó irány, de egy kis csavarral a signature italokban is ugyanúgy megjelenik a termelői vonal a frissen préselt répa- és céklalé felhasználásával.

Míg ha egy este alkalmával a fenntarthatóság oltárán áldoznátok, kérhettek a búzafűvel készített Plant a Tree Cocktail-ből is, amivel 2019 óta már közel tízezer névre szóló facsemetét ültettek az országban.

Fotó: Kiss Bálint/Socially

Ha tehát ti is belekóstolnátok a hajdani bisztrók filozófiáját idéző TATI hangulatába, és mardos benneteket a kíváncsiság, mit is keres egy ló a pultban, és miből ered pontosan az étterem neve, legjobb, ha kiderül egy látogatás alkalmával!

Elérhetőség:
TATI Farm to Table
1074 Budapest, Dohány utca 58-62.
tatibudapest.com