Varázslatos őszi színekkel tarkított völgy bújik meg a Mátra keleti részén

Ősszel különösen gyönyörű színekkel találkozhatunk a Mátra egyik csodájaként elhíresült Ilona-völgyben, amely ideális célpont lehet felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Fotó: Kovács Zoltán

Az Ilona-patak mentén kialakított kilencállomásos tanösvény tökéletesen bemutatja a Mátra keleti részének természeti kincseit és a korábbi ércbányászat emlékeit, mindeközben pedig egy kellemeset kirándulhatunk a 6,5 kilométeres túraútvonalat teljesítve.

Fotó: Kovács Zoltán

Utunk Parádfürdőtől, a Károlyi-kastélytól indul, majd gyönyörű tisztásokon, gesztenyefasorokon és pihenőhelyeken át vezet, egészen az Ilona-völgyi vízesésig.

Érdemes megállni közvetlenül a tanösvény bejáratánál, ahol a székelykaput átlépve megfigyelhetjük egy 2015-ben kidőlt kocsányos-tölgy ma is látható darabját, amely már több mint 300 éves.

Fotó: Kovács Zoltán

A százéves fasorok által közrezárt aszfaltúton továbbhaladva a Sándor-réti elágazáshoz jutunk, innentől ismét az erdőben folytatódik a túra.

Amennyiben a kirándulás során egy kicsit megpihennénk, a Szent István-csevicekútnál ideális piknikezési lehetőséget nyújtanak a narancssárga falevelekkel tarkított rétek.

Fotó: Kovács Zoltán

A kúttól a Z jelzéseket kell követnünk, hogy a változatos természeti képekkel övezett út végén megpillanthassuk hazánk legnagyobb természetes vízesését, melynek lélegzetelállító zuhataga 10 méter magasból érkezik.

Számtalan más természeti kincset rejt a Mátra, amely ősszel is különleges látványt nyújt: