A gitárzene legnagyobb nevei érkeznek a Zeneakadémiára novemberben

A gitárzene nagyjai érkeznek a fővárosba, a november 4. és 6. között megrendezett Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválra. A nemzetközi hírű fesztivált Eötvös József gitárművész, a Zeneakadémia egyetemi tanára hívta életre kilenc évvel ezelőtt, az idei mottója pedig „A gitár színei”.

Fotó: Zeneakadémia – Valuska Gábor

A hazai közönség egyik kedvence, a Grammy-díjas David Russell brit gitárművész érkezik a fesztiválra, valamint megismerhetjük a szintén nemzetközi hírű, horvát Zoran Dukic különösen érzékeny és színes gitárjátékát. A Montenegrin Gitárduó koncertje a gitárt mint kamarahangszert helyezi fókuszba, maradandó zenei élményekkel ajándékozva meg a közönséget.

Minden művész nyilvános mesterkurzust tart, amelyet az érdeklődők hallgatóként ingyenesen látogathatnak, este pedig koncertekre várják a közönséget.

Montenegrin Gitárduó (2022. november 4. 19:00)

A fesztivál egyik különleges fénypontja a Montenegrin Gitárduó koncertje lesz, amely két kiváló montenegrói klasszikus gitáros – Goran Krivokapić és Danijel Cerović – fúziója. A duót gyakran hívják meg a világ tekintélyes nemzetközi színpadaira, hogy hangversenyeket adjanak, előadásokat és mesterkurzusokat tartsanak, két gitárra írt versenyműveket adjanak elő, és fontos versenyeken zsűrizzenek. Széles repertoárjukban régizenei átiratok és eredeti, 19., 20. és 21. századi kompozíciók egyaránt szerepelnek.

Montenegrin Gitárduó

Zoran Dukic (2022. november 5. 19:00)

Zoran Dukic gitárjátékának egyedülálló kifejezőerejét és híres költőiségét is megismerheti a hazai közönség a fesztiválon. A zágrábi születésű Dukic az egyetlen gitárművész, aki megnyerte mindkét Andrés Segovia-versenyt, valamint számtalan egyéb, művészeknek szóló megmérettetést.

A kimagasló eredmények mellett különlegesen érzékeny játéka indította el világszintű karrierjét, mára pedig a világ egyik legkiválóbb gitárművészének tartják.

blank
Zoran Dukic

David Russell (2022. november 6. 19:30)

David Russel személyében ismét egy legenda érkezik Magyarországra. A londoni királyi Zeneakadémia tanára a hazai közönség egyik nagy kedvenceként szólókoncertet ad és mesterkurzust tart az érdeklődőknek.

Számos elismerése és díja közül kiemelésre méltó a Grammy-díj, amit mint legjobb klasszikuszenei szólista kapott Aire Latino című lemezével, 2018-ban pedig ünnepélyes keretek között bekerült az Amerikai Gitár Alapítvány (Guitar Foundation of Amerika) hírességek csarnokába.

blank
David Russell

Idén két koncertre a Solti-teremben, egy koncertre pedig a Zeneakadémia Nagytermében kerül sor. További információk és jegyek: budapestguitar.com