5 izgalmas kiállítás Budapesten, amit mindenképp látnod kell

Érdekes állandó és időszaki kiállítások váltják egymást a fővárosban idén ősszel, nektek már csak azt kell eldöntenetek, mikor, melyiket nézitek meg!

Vaszary. Az ismeretlen ismerős

A 20. századi magyar képzőművészet egyik legkiemelkedőbb képviselőjének eddig soha nem látott alkotásaiból nyílt időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A tárlatot alkotó 70 műből 24 csupán néhány évvel ezelőtt, 2016-ban került elő a múzeum gyűjteményéből, ezt megelőzően sem a közönség, sem a szakma nem tudott létezésükről. A kiállított festményeken keresztül feltárul előttünk a sokoldalú életmű, kezdve az expresszív kompozícióktól a párizsi art deco stílusig és a Dunakorzót megörökítő képekig. A kiállítást számos kiegészítőprogram, úgymint előadások és tárlatvezetések teszik teljessé.

2023. január 15-ig | Weboldal

Forrás: Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria

The Art of the Brick

Idén ősszel Budapestre érkezik a világ egyik legnépszerűbb LEGO®-kiállítása! Szeptember 30-án nyitja meg kapuit a Komplex Király utcai épületkomplexumában az építőkockákból nagyméretű szobrokat készítő művész, Nathan Sawaya egyedülálló tárlata. Sawaya munkái egyszerre aprólékosak és játékosak, a pop art mintapéldányai. A kreatívan berendezett kiállítótér olyan változatos LEGO®-szobroknak ad otthont, mint például Michelangelo Dávid-szobrának vagy Van Gogh Csillagos éj című remekművének újragondolt változata, illetve egy Tyrannosaurus Rex csontvázának lenyűgöző, hatméteres másolata.

2023. január 31-ig | Weboldal

A pénz útja

A Széll Kálmán tér felé elegánsan hajoló, nemrégiben felújított Postapalotában kapott helyet a Magyar Nemzeti Bank Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum, amely tavasz óta izgalmas, ingyenesen megtekinthető tárlattal várja a látogatókat. A modern, részletesen kidolgozott kiállítás kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes program lehet, hiszen a múzeumban számos játékos, interaktív eszköz és vizuális megoldás segítségével ismerhetjük meg a pénz történetét. A látogatás ugyan díjmentes, de online időpontfoglaláshoz kötött, míg a tárlat megtekintésére érdemes legalább két órát szánni.

Állandó kiállítás | Weboldal

Fotó: Hegybíró Miklós

Illúziók Múzeuma

Az Illúziók Múzeumának budapesti látogatói nyolc tematikus szoba, tucatnyi installáció, egyedülálló hologramok, örvénylő alagút, egyedi logikai fejlesztő játékok és megannyi hihetetlen illúzió mentén ismerhetik meg és élhetik át, miként is működik az emberi érzékelés és az agy. A szórakoztató és lenyűgöző trükkök világában a kicsiktől a nagyokig mindenki megfejtheti, hogy miért látunk olyan dolgokat, amiket az agyunk képtelen felfogni, egyszerre tanulhatunk perspektíváról, érzéki csalódásról, valamint a tudomány és az emberi agy csodájáról. Fotózni nemcsak szabad, de kimondottan ajánlott!

Állandó kiállítás | Weboldal

Mozaikok és üvegek

A világhírű iparművész, Róth Miksa egy Pecz Samu által tervezett lakóházban élt és alkotott a VII. kerületi Nefelejcs utcában. Az üvegfestő halála után gyermekei Erzsébetvárosnak ajándékozták apjuk hagyatékát, így 1999-ben a művész egykori otthonában nyílhatott meg a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény. Míg Róth Miksa egyedülálló munkásságába a földszinti kiállítótérben berendezett, üvegfestményeket bemutató tárlat enged betekintést, az emeleti, Mozaikok és üvegek c. kamarakiállítás a mester üvegművészeti gyűjteményének egy részét fedi fel a látogatók előtt.

Állandó kiállítás | Weboldal

A Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény 2022. november 1-től 2023. március 31-ig zárva tart. Az október 29-i záróhétvégén hosszított nyitvatartással és izgalmas programokkal várják a látogatókat.
Fotó: Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény Facebook

Budapest páratlan retró múzeumát sem érdemes kihagyni: