Kossuth-díjas művészek tisztelegnek Cziffra György emléke előtt november 5-én

A jazz, a népzene, a cigányzene és a klasszikus zene fúzióját teremtik meg a Kossuth-díjas művészünk a Zeneakadémián Cziffra Györgyre emlékezve, a világhírű zongoraművész születésének 101. évfordulóján.

A szervezők és a fellépők közös célja, hogy Cziffra születésnapja a zene szabadságának és nyitottságának ünnepe legyen, amely betekintést ad a közönségnek a művészek aktuális lelkivilágába. Ezt a Liszt Ferenctől eredeztethető romantikus és szuverén művészi hitvallást fogják hangokba önteni az est fellépői, akik először adnak közös koncertet.

A nemzetközi Womex Artist-díjas Lakatos Mónika roma őserővel átitatott énekhangján kelti életre a cigány népdalokat, azok minden bánatát és örömét; Dresch Mihály életművével újraértelmezi a jazz és népzene kapcsolatát, új zenei világot teremtve; Balázs János Steinway Artist, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője pedig megteremti a klasszikus zongorajáték szabadságát, visszahozva a koncerttermekbe azt a hagyományt, amikor az előadó a szerző társául szegődött.

November 5-én a három fellépő művész egymás stílusában, a műfajok sokszínű lehetőségeit előtérbe helyezve, új zenei világot teremt a színpadon. Fájón fog hiányozni a színpadról – ahogy a teljes kulturális és zenei életből is – a hétvégén elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett zongoraművész, aki a koncert negyedik fellépője lett volna. Ezért a koncertet a résztvevő művészek az ő emlékének is ajánlják.

Cziffra György születésnapjára évek óta hagyományosan koncerttel emlékeznek november 5-én. Idén a Zeneakadémia Nagytermében külön-külön is bemutatkozik a három zenei világ, majd a műfajok fúziójával egyszeri és megismételhetetlen produkció jön létre az egyenként is a zene szabadságát képviselő Kossuth-díjas művészek tolmácsolásában.

További információért látogass el a cziffrafesztival.hu oldalra!