Óriási mészkőfalak mellett kanyargó falépcső vezet a mélybe a magyar sziklakatlanban

Hazánk leglátványosabb földtani értékére bukkanhatunk Ajkától mindössze 10 km-re, Úrkút aprócska községének határában. A Csárda-hegyi őskarszt 100 millió éves sziklafalai körül rövid, ugyanakkor izgalmas tanösvény repíti a kirándulókat a dinoszauruszok világába.

Fotó: Prepok Lilla

Az Úrkút határában magasodó Csárda-hegy oldalában még az 1910-es években fedezték fel hazánk legnagyobb mangánérckészletét, majd hamarosan meg is kezdődött a bányászat. Az 1951-ig tartó külszíni fejtés során azonban fokozatosan előbukkant a 100 millió éves őskarszt, amelynek rózsaszínes felületében tengeri állatok mészvázas maradványaira találtak rá.

Fotó: Prepok Lilla

A jura kori – a köznyelvben dinoszauruszok korabeli – mészkőfalak körül egykilométeres tanösvény vezet végig, amelynek legizgalmasabb szakaszán egy hosszú lépcsősoron juthatunk le a katlan mélyére.

A hatállomásos Csárda-hegyi tanösvény kiindulópontját a Tüzér utcai bejáratnál találjuk, ahonnan óriási, vörös sziklafalak árnyékában kezdhetjük meg rövid, de látványos túránkat.

blank
Fotó: Prepok Lilla

Az egykori bányaterületet már jó ideje visszahódította magának a természet, így különösen kicsinek és jelentéktelennek érzi magát az ember a katlan mélyére vezető, hosszú lépcsősoron lépdelve, ami közvetlenül az őskarszt mellett kanyarog alattunk.

blank
Fotó: Prepok Lilla

A sziklafalak mentén lefelé haladva sajátos mikroklímájú területre tévedünk, ahol nemcsak érezhetően csökken a hőmérséklet, de számos árnyéktűrő növényfajt is megfigyelhetünk, ahogy buján belakták a gödör alját.

Az Országos Kéktúra részét képező Csárda-hegyi őskarszt kifejezetten ideális úti cél gyerekes családok számára, hiszen a lépcsősorokon a mély dzsungelbe ereszkedve minden gyerek és gyermeklelkű felnőtt felfedezőnek képzelheti magát. Esőben azonban mindenképp figyeljetek a lábatok elé, mert csúszóssá válhat a terep.

blank
Fotó: Prepok Lilla

Az Országos Kéktúra további egyedülálló szakaszai: