Sztárestek zongorával címmel indul az Opera új, különleges eseménysorozata

Sztárestek zongorával címmel hív életre meghitt hangulatú ária- és dalestsorozatot az OPERA, aminek indításaként 2022. október 16-án Simon Keenlyside, október 30-án pedig Ildar Abdrazakov nyújt válogatást repertoárja gyöngyszemeiből.

Simon Keenlyside (2022. október 16.)

A különösen elmélyült előadásairól, kidolgozott produkcióiról híres Sir Simon Keenlyside három és fél évtizede számít a nemzetközi operaélet kiemelkedő brit baritonistájának, nagy ívű pályáján, amit több tucat szerep, valamint megannyi szakmai és kritikai elismerés szegélyez, a dalirodalomban mindig is megkülönböztetett helyet foglalt el, aminek szeretetét mestere, az ugyancsak kiváló ausztrál bariton, John Cameron is nagy mértékben táplálta.

Az újranyitott Ybl-palota színpadán Keenlyside most a dal műfajához fűződő bensőséges kapcsolatába enged mélyebb betekintést. A műsor első felét Schubert dalköltészetének szenteli a kiváló előadó, míg a szünet után a késő romantika és a 20. század első felének francia és angol szerzőinek – Debussy, Duparc, Fauré, Poulenc és Vaughan Williams – műveiből válogat. Partnere az esten Malcolm Martineau skót zongoraművész, akit csaknem három évtizedes kapcsolat fűzi Keenlyside-hoz, és akivel Schubert és Richard Strauss műveiből is rögzítettek lemezeket.

Ildar Abdrazakov (2022. október 30.)

Bár a baskíriai orosz basszista, Ildar Abdrazakov még csak negyvenes éveinek közepén tart, máris gazdag pályafutást tudhat maga mögött. A parmai Maria Callas Nemzetközi Televíziós verseny megnyerése után 2001-ben már a Scalában debütált, 2004-ben pedig a New York-i Metropolitan Don Giovanni produkciójában láthatta a közönség, azóta pedig korunk egyik legkeresettebb basszistájának számít, akinek felléptetéséért a világ vezető dalszínházai versengenek. Mindezek tükrében nem kis megtiszteltetést jelent, hogy október 30-án az énekes a Magyar Állami Operaházba is ellátogat.

A koncert első felében Abdrazakov Gergej Szviridov 20. századi orosz zeneszerző Szergej Jeszenyin megzenésített veresiből álló „Oroszhon, parttalan” című dalciklusát adja elő, majd a szünet után részleteket énekel Gounod, Mozart, Rossini és Verdi olyan népszerű operáiból, mint a Don Carlos, a Don Giovanni, a Faust, a Figaro házassága, A sevillai borbély, valamint az Attila, aminek idén nyáron egy koncertszerű előadásán épp Simon Keenlyside-dal közösen lépett fel a londoni Covent Gardenben.

Abdrazakov zongorista partnere a georgiai (grúz) Mzia Bachtouridze, aki több mint három éve a milánói Scala korrepetitora, és ebben a minőségében a kortárs operaélet csaknem minden kiválóságával dolgozott már, dalestjein pedig tucatnyi neves operaénekest kísér, köztük a Sztárestek zongorával sorozat részeként 2023. januárjában ismét Budapestre látogató Ramón Vargast is.

Bővebb infóért látogass el az opera.hu oldalra!