7 remek színházi és táncelőadás Budapesten 2022 őszére

Októberben újragondolt Ibsen-előadásból esünk szívhez szóló táncelőadásba az emberi kapcsolatokról – íme a kedvenc színházi és táncbemutatóink Budapesten idén ősszel!

Népmesebeavató.333

Dajkamesék. Szubverzív utópiák. A kollektív tudattalan utolsó őrzői. A tündérmesék ma megosztóbbak, mint valaha, de velünk élnek – és a Staféta pályázat egyik idei nyertes alkotója, Varsányi Péter szerint ideje lenne kezdenünk velük valamit. Az előadásban a beavató színház a meseterápia és a lecture performance műfajaival ötvöződik. Az alkotók saját élettörténeteikkel dolgozva kelnek útra és hagyják magukat elveszni a meseértelmezések erdejében.

Varsányi Péter szabadúszó színházrendező 2017-ben végzett az SzFE-n, jelenleg a FreeSzFE és a Salzburgi Mozarteum PhD hallgatója.

2022. október 13., 14. 19:00 | Trafó | Weboldal

Fotó: Vajdai Veronika

Hedda Gabler

„Már pályám elején tudtam, hogy Ibsen két főhősnőjével, Nórával és Heddával is szeretnék rendezői értelemben találkozni. Nóra a megállíthatatlan erő, Hedda a megmozdíthatatlan tárgy. Egymás tökéletes ellentétei. Hedda a kevésbé népszerű, mert megrázóbb képet fest rólunk. A bűvöletében éjjeli lepkeként keringők tánca Hedda kibillenésével kaotikus vergődéssé válik. Reprezentatív külső rétegeik alatt megláthatjuk szabálytalan, de valódibb arcukat. Felszínes dolgokra olyan sokat adó világunkban ma is jelenidejűnek tartom ezeket az alakokat. Heddát nem lehúzza az örvény, ő maga az örvény.” (Székely Kriszta)

2022. október 14., 15., 16., 24. 19:00 | Katona József Színház | Weboldal

Fotó: Horváth Máté

Hanna – szabadesés több szólamban

A Füge Produkció és a Szentendrei Teátrum új, közös előadásának ősbemutatóját idén nyáron, Szentendrén láthatta a közönség, a kőszínházi premierig azonban szeptember végéig várnia kellett azoknak, akik lemaradtak a 23 évesen elhunyt Szenes Hanna nem mindennapi életét feldolgozó darab nyári debütálásáról. Az ősz folyamán többször is műsorára tűzi a Jurányi Ház a Hanna című előadást, amelyből talán az is kiderül, melyek igazak a Szenes Hannára aggatott kém, költő, nemzeti hős és szabadságharcos címkékből.

2022. október 18. 19:00 és 28. 20:00 | Jurányi Ház | Weboldal

blank

Fajankó

Idén ősszel új, kortárs drámát mutattak be a Jurányi Inkubátorházban, amelyet egy fiatal szerző, Németh Nikolett jegyez. Az előadás középpontjában a testvéri kapcsolat és a vidéki élet áll, amelyek értő finomsággal bontakoznak ki a cselekmény előrehaladtával. A főszerepben Vilmányi Bennettet láthatjuk.

2022. október 18. és november 21. | Jurányi Ház | Weboldal

blank

BEAT ’I just wish to feel you’

A színpadon Jenna és Jonas: egy kortárstáncos és egy b-boy (breaktáncos). Két ember, két műfaj, és két mesteri szintre emelt technikai tudás találkozása, amely során együtt fejtik meg és bontják szét a képzett és fegyelmezett testet, és együtt fedeznek fel új társas formákat. Az aktív és a passzív. A manipuláló és a manipulált. Az „élő” test és a „halott” test. Mindehhez Adrian Newgent élőben komponálja a zenei aláfestést, folyamatos párbeszédben a táncosokkal. Az eredmény egy hihetetlenül fizikális, nyers, mégis intim és megható duett az emberi kapcsolatokról.

2022. október 25. 20:00 | Trafó | Weboldal

blank
Fotó: Dömölky Dániel

TANDEM – humán balanszológia

Mit jelent együtt alkotni valamit? Elengedni a harcot, engedni, hogy egy születő előadás arra menjen, amerre akar. Mi történik a tandembiciklin egy közösen megtett útszakaszon? Hogyan lehet fenntartani a törékeny egyensúlyt? Az egységből való megbomlástól valami új elérkezéséig. Az egyensúlytól az egyensúlytalanságig, az egésztől a részekig, és vissza. Az Artus Stúdió és a Kompánia Színház koprodukciója.

2022. november 7., 8. 20:00 | Artus Stúdió | Facebook

blank

A kincses sziget

Dennis Martin musicalje a híres skót író Robert Louis Stevenson életén keresztül kormányoz végig minket, ahogy bohém fiatalból kora legnagyobb kalandregényírójává válik. Egy mesés utazással, kalózókkal, kalandokkal és a vágyott kincs utáni hajsza izgalmaival vár a Magyar Színház – több novemberi időpontban!

2022. november 18., 19., 20. | Pesti Magyar Színház | Weboldal

blank