Már túl vagy az állásinterjún, de nincs visszajelzés?

Pályakezdőként elmenni egy állásinterjúra nem könnyű dolog. Bár minden friss diplomás nagyon nagy rutinnal rendelkezik a vizsgaszituációkat illetően, azért egy állásinterjú mégiscsak teljesen más.

Ugye neked is ismerős az érzés, amikor a gyomrod egy gombóccá áll össze, a szíved pedig a torkodban dobog, mert igazán szeretnél megfelelni és megkapni az állást?

Aztán amikor már túl vagy rajta, azt hiszed, hogy túl vagy a nehezén. Aztán eltelik egy-két munkanap, majd akár egy-két hét is, és te egyre izgatottabban lesed a telefonod: mikor jön már a hír?

Nem mindenki jelez vissza

Bár a Zyntern.com pályakezdőket váró hirdetői esetében erről szó sem lehet, sajnos akad még mindig jó pár olyan vállalkozás, amely valamiért kevésbé tartja fontosnak a visszajelzést.

Ez természetesen csak azokban az esetekben fordul elő, amikor nem te kapod meg a megpályázott állást, de egy biztos nem mindig jobb egy bizonytalan nemnél.

Azontúl persze a válaszokból még akár tanulni is tudnál, már ha megkapnád az elutasítás okait, de ez a legtöbb esetben sajnos homályban marad. Hogy miért? Erre próbálunk cikkünkben választ adni!

Mert bármilyen nehéz is elismerni, bizony nagyon rosszul esik minden jelentkezőnek, ha az erőfeszítéseit még csak egy-két jó szóval sem honorálják.

De miért is nem érkezik visszajelzés?

Míg egészen bevett gyakorlatnak tűnik az, hogy nem adnak visszajelzést a cégek, addig minden hallgatás mögött ezerféle ok lehet.

A legtöbb esetben az elfoglaltságra hivatkozva nem jeleznek vissza azoknak, akik nem mentek át a rostán, ellenben léteznek olyan helyzetek is, amikor nagyon hosszúra nyúlik a kiválasztás folyamata. Így lehet, hogy téged az elsők között hallgattak meg, de utánad még három-négy hétig folyik az interjúztatás, ami neked valóban egy örökkévalóságnak tűnhet.

Lehetséges az is, hogy bár elsőre szimpatikus voltál, és az anyagodat továbbították a következő interjúztató felé, neki mégsem nyerted el a tetszését, így ő nemes egyszerűséggel félretette a mappád.

Sok vállalat fél attól is, hogy ha a nemleges válasz mellé néhány jó tanácsot ad, akkor a saját nyakába veszi további kérdések terhét is, amire valljuk be, nem csoda, ha nincs idő és energia, de persze a változó körülmények is hozhatnak változást a toborzás során is.

Végezetül olykor érdemes a lehető legemberibb dolgot sejteni a hallgatás mögött: mi van akkor, ha azért nem hívnak, mert elveszett az elérhetőséged? Persze ez valóban nagyon kis százalékban fordul elő, de ha te vagy a százból az egy, akinek az adatai elkeverednek, akkor máris megért egy telefont a kérdés.

Légy erős!

Jobb tanácsot talán nem is adhatunk neked, mint pályakezdőnek, mint azt, hogy próbáld meg magad a lehető legjobban felvértezni lelkileg arra, hogy lesznek olyan esetek, amikor úgy utasítanak el, hogy arról nem is szólnak. Ez persze cseppet sem von le a te érdemedből, erényeidből és szakmai tudásodból.

A munka világa sokszor kemény és igazságtalan, de kívánjuk, hogy úgy tudj karriert kezdeni, hogy minél kevesebb visszajelzés nélküli állásinterjúban legyen részed.