A balatoni régió legnagyobb gasztroünnepét rendezik meg Veszprémben

Gasztrofesztivállal hosszabbítják meg a nyári rendezvényszezont a VeszprémFest szervezői, akik szeptember 29. és október 2. között Veszprémben, a Jezsuita kolostor és romkertben a régió eddigi legnagyobb gasztroünnepével várják a látogatókat.

A grandiózus vállalkozás a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat részeként jön létre, és a zenei fesztiválhoz hasonlóan prémium színvonalú időtöltést ígér a régió kulináris csúcsteljesítményeinek bemutatásával, válogatott éttermek és borászatok részvételével.

De hogy kerül japán sushiséf, flamenco tánc, paellashow és japán párlatmester vezette workshop a programba? Erről is kérdeztük a rendezvény programigazgatóját, Tungli Pétert.

Gasztroünnepként definiálja magát a Balaton Wine & Gourmet. De mitől különleges a rendezvény, mi különbözteti meg egy átlagos gasztrofesztiváltól?

Önmagában már a környezet miatt is egyedülállónak tekinthető. Az esemény Veszprémben, a Séd patak partján, egy hangulatos tavacska mellett fekvő különleges épített és természeti környezetben zajlik majd. Gyönyörű fák, többszáz éves romok és egy jezsuita templom adják a hátteret.

Koncepcióját tekintve is unikális: fine dining élményt nyújtó rendezvény lesz, ahol szeretnénk megmutatni és ünnepelni a Balaton környékének azt az arcát, azt a borászati és kulináris hagyományt, amelyet az itt élők, nyaralók, a külföldi turisták többnyire nem ismernek.

Amellett pedig, hogy a térség és Magyarország ételei, italai kerülnek a fókuszba, lesznek külföldi vendégeink is, mint Japán és Spanyolország. Igazi gasztro-kulturális nagyhatalmak ezek, így van mit bemutatni az örökségükből.

Kik képviselik ezt a változatos gasztronómiai felhozatalt?

Ötven kiállító lesz, a balatoni régió gasztronómiájának jeles szereplői, a felük ételt, a másik felük italt fog kínálni. Ugyan már a nevünk is jelzi az erős bor dominanciát a kiállítóink között, de a kézműves söröktől kezdve a távol-keleti párlatokig sok minden más is kóstolható lesz.

A rendezvény házigazdája Gianni Annoni, a programjainkon pedig olyan elismert szakemberek is közreműködnek, mint Jásdi István és Fiáth Attila, akik az olaszrizlingről, vagy Egly Márk, aki a natúrborokról beszél majd.

Rajtuk kívül itt lesz velünk és vezetett kóstolót tart majd Federico Sánchez-Pece sherry szakértő, Catarina Soares, Barcelonában élő okleveles borszakértő, aki a spanyol pezsgő, a cava rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket és Takehiko Okazaki japán párlatszakértő, akivel a sake mellett a japán whisky és gin világát is megismerhetjük.

Szintén japánból érkezik Kudo Eiryo mesterséf, de főzni fognak Sárközi Ákos és Tiago Sabarigo Michelin-csillagos séfek, valamint a spanyol Mario Valles, aki több Michelin-csillagos helyen, köztük a tekintélyes Hotel GEORGE V-ben is dolgozott.

Milyen programok lesznek?

Négy nap alatt több mint félszáz programot tartunk, amelyek között lesznek ingyenesek, kóstolóval egybekötött és kifejezetten a szakmának és a lelkes amatőröknek egyaránt szóló belépőjegyes események is. A fesztiválokon megszokott módon a belépőjegy mellé egy gravírozott poharat kap a vendég, amely néhány standon ingyenes kóstolóra is lehetőséget ad.

Nagyszínpadunkon napi szinten rengeteg programmal készülünk. Ezek jó része gasztronómiai, mint például sushikészítés halbontással egybekötve, vagy paellafőző show és bor- vagy párlatkóstolók. Ezeket is mindig ingyenes kóstolók teszik még élvezetesebbé.

Kulturális események is lesznek: flamenco, klasszikus zene, taiko dobosok, kimonóbemutató, de hallunk majd kerekasztal-beszélgetést a tájépítészetről, a Balaton-felvidék jövőjéről, a borászati tendenciákról.

A borszakmai élménysátorban ingyenes, de regisztrációhoz kötött előadások, vezetett kóstolók lesznek. Itt fel fogjuk térképezni a hat balatoni borvidéket egy-egy jellegzetes boron keresztül, s ugyanitt lesz szó az érlelési technológiákról, az olaszrizling különböző arcairól, sőt a borhibákról is.

Az egykori Jezsuita templom különleges hangulatú belső terében lesznek a gasztronómia iránt komolyabban érdeklődőknek szánt fizetős programok. Aki ide, a templomi fizetős programokra vesz jegyet, az különböző mesterkurzusokon és élményebédeken vehet részt az alapprogramokon túl.

És lesz még egy gyermeksátor is, ahol az ételhez kapcsolódó történetektől a muffinkészítésig szintén sokszínű programok lesznek. Szakértőnk és előadónk Kalas Györgyi lesz, aki gyermekgasztronómiával foglalkozik. Nem túlzás tehát a címke: tartalmas gasztroünnepre készülünk, amire mindenkit szeretettel várunk.

A fesztiválra szóló jegyeteket ezen a linken tudjátok megvásárolni.

Ha kedvetek támad a fesztivál előtt vagy után felfedezni a királynék városát: