Egyedülállóan szép helyszínen rendezik meg a Balaton gasztroünnepét

A balatoni régió gasztronómiájának meghatározó szereplői, több mint 50 étterem és borászat várja szeptember 29. és október 2. között Veszprém egyedülállóan szép helyszínén, a Séd partján a Balaton Wine & Gourmet látogatóit.

Fotó: Getty Images

A jövő évi Európa Kulturális Fővárosa programsorozat gasztronómiai csúcseseményén a négy nap során összesen mintegy félszáz izgalmas program közül lehet válogatni: a kínálatban lesznek Michelin-csillagos séfek bor, sake, whiskey, cava és jerez mesterkurzusai és vezetett kóstolói, borszakmai élménysátor, nagyszínpadi étel- és italbemutatók, valamint többek között a két vendégország, Japán és Spanyolország kulturális és kulináris programjai, kimonóshow, taiko dobkoncert, flamencoelőadás, paella- és sushishow is.

Egy helyen a balatoni régió kiváló éttermei és borászatai

A Veszprémvölgyben elterülő Jezsuita Kolostor és Romkert fás, ligetes környezetében megrendezésre kerülő gasztroünnep egyszerre szól a szakmának és a nagyközönségnek. Elsődleges célja, hogy bemutassa a balatoni régió kulináris örökségét, étkezési hagyományait, valamint egyre izgalmasabb jelenét. Mindez a minőség jegyében, legyen szó fine-dining vacsoráról vagy könnyed bisztrófogásokról.

Jezsuita Kolostor és Romkert / Fotó: veszpremvolgy.hu

Ezt a sokszínűséget és minőségi filozófiát közel 20 étterem, többek között a Villa Kabala, a Hableány, a Kalóz Strandbisztró, a Sparhelt / Baricska Csárda, a Villa Delikát, a Gusto 13, a Kistücsök, az Oliva, a Mór 24, a Petrányi, a Casa Christa, a Megfőzzük Almádit Egyesület tagjai – Tornyos BBQ, Kerekes Pince Veganeeta Étterem -, a Fügekert Terasz, a Bonvino, a Tiki Beach Bisztró és a História Malomkert képviseli a rendezvényen.

Áttérve a borászatra: a Balaton Wine & Gourmet lesz a régió első „terroir” szemléletű fesztiválja, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes irányzat – azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor – egyszerre jelenik meg.

A kiállítók között szerepel a Pálffy Pince, a Laposa, a Martinus Birtok, a Dobosi Pincészet, a Skrabski Pincészet, a Bujdosó Pincészet, a Garamvári Pincészet, a Palota Pince, a Jásdi Pincészet, a Figula Pincészet, a Guden Birtok, a Veszprém Érsekségi Pincészet, a Káli Kövek, az Istvándy Pincészet, a Törley – Mionetto prosecco és olasz borválogatással a Borkorzó.

A borászati kiállítók mellett a régió italkultúráját képviseli még a tapolcai Stari Sörfőzde, a balatonalmádi Csalló Pálinka Manufaktúra és a zamárdi Fenegyerek pálinka is.

Exkluzív programok ínyenceknek és szakmabelieknek

A kiállítók mellett a CEWI (Central European Wine Institute) közreműködésével borszakmai élménysátor várja naponta izgalmas bemutatókkal a borkultúra iránt elmélyültebben érdeklődőket. Lesz többek között olaszrizlingkörkép, a Balatoni Borrégió jellegzetes fajtáit bemutató előadás, és a vendégek azt is megtanulhatják, hogyan kell a borok illatát azonosítani, és hogyan lehet felismerni a borok hibáit.

A nagyszínpadon a borrégió kulcskérdéseit érintő kerekasztal-beszélgetéseken – többek között Dr. Fiáth Attila, Jásdi István és Egly Márk részvételével – terítékre kerül a natúr-, a bio-, az organikus- és a hagyományos borok kérdése, valamint az is, hogy megférhetnek-e egymás mellett a Balaton-felvidéki medencés nyaralók és a szőlőtőkék.

A gasztroünnep külön belépőjeggyel látogatható, kiemelt helyszíne a Veszprémvölgyben megbújó Jezsuita Templom. Ez a 18. században épített, különleges atmoszférájú épület ad otthont Michelin-csillagos étkezéseknek Tiago Sabarigoval majd pedig Sárközi Ákossal, natúrbor mesterkurzusoknak, Kudo Eiryo japán mesterszakács készítette nyolctételes élményebédnek, teaceremóniáknak, vezetett sake-, whiskey- és ginkóstolóknak, valamint cava és jerez mesterkurzusoknak – előbbi Catarina Soares, utóbbi Federico Sánchez-Pece vezetésével. Ezek mellett spanyol fogások is terítékre kerülnek Mario Valles séf készítésében, ahogyan az olaszrizling sem maradhat ki a sorból.

A Séd-patak partja / Fotó: Kolostorok és Kertek Facebook

Szórakoztató produkciók, gasztroshow-k és gyereksátor

Kiemelkedve a hagyományos gasztronómiai fesztiválok közül, a Balaton Wine & Gourmet minden nap gazdag közönségprogramokat is ígér. A gasztroünnep nagyszínpadán a rendezvény házigazdája, Gianni Annoni várja a érdeklődőket, akik számos program mellett egy-egy tematikus nap keretében, a vendégországok előadásait is láthatják.

Pénteken Japánt képviselve sushishow és -kóstoló egy japán sushimester értő tolmácsolásában; taiko dobshow az Európa két legnagyobb taiko dobján játszó Ataru Taiko együttes előadásában, látványos kimonóbemutató keretében érkeznek a tradicionális japán viselet legszebb darabjai és koncertet ad a japán csellóvirtuóz, Yosuke Shimizu is.

Szombaton Spanyolországot reprezentálva paella készül sistergő serpenyőkben a színpadon, lesz még a spanyol pezsgő világát feltáró cavabemutató kóstolással, este pedig vérpezsdítő flamencoelőadással lép fel a sevillai Jorge Díez Aragon és társulata, a Mil Colores együttes.

A gasztrovilág felnőtt hívei mellett a kisebbekre is gondoltak a szervezők. Külön gyereksátorban változatos programok zajlanak Kalas Györgyi vezetésével. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött belépés után a gyerekek megismerkedhetnek a híres spanyol paradicsomleves, a gazpacho elkészítésének titkaival, bevezetést kaphatnak a sushikészítés rejtelmeibe, megtanulhatják, hogyan kell ínycsiklandozó muffint sütni és gasztronómiai vonatkozású meséket is hallgathatnak.

>> Jegyeket vásárolni ide kattintva tudtok. <<

További tippjeink a veszprémi városnézéshez: