Hatalmas parkerdő mélyén bújik meg az egykor impozáns grófkastély romja

Sokan egyenesen szellemkastélyként tekintenek a pósteleki erdő közepére épült, egykor eleganciát sugárzó és grófok lakta Széchenyi-Wenckheim-kastélyra. A romok ellenére a mai napig vonzza a látogatókat a térség, gyönyörű környezetének és különleges hangulatának köszönhetően.

Fotó: Dudás Ferenc

A Békéscsaba és Gyula között található település egykor a Wenckheim család birtokához tartozott, a kastély építtetése pedig egyes források szerint gróf Wenckheim Frigyes és neje nevéhez fűződik.

A házaspár állítólag lányuk kedvéért építtette az impozáns kastélyt, mások meggyőződése szerint viszont maga gróf Széchenyi Antalné Wenckheim Krisztina volt az ingatlan építtetője, amit Siedek Viktor építész álmodott meg.

blank
Fotó: Dudás Ferenc

Egy biztos, a birtokot nászajándékba kapta a szüleitől, a neobarokk stíluselemeket magán viselő kastély pedig 1906 és 1909 között el is készült a pósteleki parkerdő közepén.

Az impozáns épület köré gyönyörű kertet és medencét építettek, sőt még egy mesterséges tavat is kialakítottak a területen.

blank
Fotó: Dudás Ferenc

Az épület fénykora az 1920-as évekre tehető, ez azonban jelentősen megváltozott gróf Széchenyi Antal 1924-ben bekövetkezett halálával. A család 1944-ben végleg elhagyta az ingatlant, a környékbeliek pedig teljesen kifosztották az épületet, olyannyira, hogy egyes részeit fel is gyújtották.

blank
Fotó: Dudás Ferenc

Ezt az állapotot idézi a hányatott sorsú épület mai külseje is, hiszen az elmúlt 50 évben nem végeztek rajta felújításokat, sőt, az 1980-as években a kastély nagy részét felrobbantották egy munkásőrségi gyakorlat során.

Mindezek ellenére a kastélyrom megőrizte különleges és misztikus hangulatát, melyhez nagy mértékben hozzájárul a környezete, ahol jelentős számban figyelhetünk meg rendkívül ritka fa- és növényfajtákat.

blank
Fotó: Dudás Ferenc

A romok közé veszélyes bemenni, mert sok helyen omladozhat a vakolat, ezért inkább a távolabbról való gyönyörködést javasoljuk. Na meg a kastély parkjának bejárását, amit néhány évvel ezelőtt rendbe szedtek és táblákat helyeztek ki, melyek segítségével az itt található különleges növényvilágról is tájékozódhatunk.

Vas megye határában is találhatunk hasonlóan elhagyatott kastélyromokat: