Bámulatos természeti képződményt rejt Nógrád megye bájos települése

Egy bájos Nógrád megyei kisközségbe látogatunk ezúttal, hiszen a település határában egy nem mindennapi természeti képződmény várja a kíváncsi túrázókat.

Fotó: Majdán István

A Nógrád megyei Kishartyán története egészen a középkorig nyúlik vissza, a település határában fekvő különleges természeti képződmény azonban még annál is régebbre.

A csendes és kis lélekszámú település kultúrháza előtt kell letérnünk a 22-es útról Nógrádmegyer felé, hogy eljuthassunk a nem mindennapi látványt nyújtó kishartyáni Kőlyuk-oldalhoz.

Fotó: Hatvani Anikó

A település szélén található templomnál kell a Kővölgy felé vennünk az irányt, majd egy termelőszövetkezeti major útját kell koptatnunk, hogy eljuthassunk a védett Kőlyuk-oldalhoz.

A barlanghoz egy kőfalba mélyített, korláttal szegélyezett és több pihenőhellyel is ellátott meredek lépcsősoron lehet feljutni.

Fotó: Hatvani Anikó

A hozzávetőlegesen 300 méter hosszan elnyújtózó és csaknem 30-40 méter magas Kőlyuk-oldal szikla egy 30 millió évvel ezelőtti tenger partvidékén jött létre, melyről tengeri üledék és a világosabb rétegben talált cápafogak árulkodnak.

Fotó: Hatvani Anikó
Fotó: Hatvani Anikó

A kőzetfal legmeredekebb részén vélhetően egy természetes kimosódás alkalmával keletkezett az a természetes üreg, melyet aztán mesterségesen mélyítettek tovább, így kialakítva egy menedékként és remetelakként is szolgáló barlangot.

Fotók: Majdán István

Mi sem mutathatná jobban, hogy valaha lakták a barlanglakást, mint a különböző helyiségek, melyek nappali tartózkodásra, tűzrakó- és tüzelőtárolásra, éjszakai pihenésre, illetve élelmiszer és ivóvíz tárolására voltak alkalmasak.

Fotók: Majdán István

Amellett pedig, hogy geológiai látványosságként egy igazán különleges helyszín, a terület védett növény- és állatfaja sem utolsó: szarvasbogarak különböző példányai figyelhetők itt meg, sárgarigó és kakukk hangja hallatszik, fekete kökörcsin virágzik, míg a kakukkfűn európai jelentőségű nagyfoltú hangyaboglárka állománya él.

Ha további különleges kirándulóhelyek nyomába erednétek Nógrád megyében: