Misztikus, háborítatlan hasadék rejtőzik egy apró, Nógrád megyei községben

Amennyiben olyan kevesek által ismert természeti csodák felfedezésére vágytok, amelyek nincsenek tele látogatókkal és túrázókkal, akkor a Nógrád megye keleti részén található Morgó-gödör felé érdemes vennetek az irányt.

Fotó: Majdán István

A szél és víz formálta hasadék Nemti község érintetlen tájainak egyikében bújik meg, és körülbelül 20 millió évvel ezelőtt alakultak ki hullámos, néhol gömbölyded formái. A 15-20 méteres, hazánkban egyedülálló sziklafalak leginkább a nevadai Grand Canyon lélegzetelállító völgyszurdokára emlékeztetik az ide látogatókat.

blank
Fotók: Majdán István

A Morgó-gödör persze egy jóval kisebb változata amerikai társának, hiszen a hasadék mindössze 50-60 méteren húzódik, egyes részein pedig alig félméteres réseken lehet csak átkelni. A szoros bejáratához egy keskeny ösvény vezet, amit nem könnyű megtalálni, tábla ugyanis nem jelzi az utat, GPS használata ajánlott.

Ez azonban ne szegje a kedveteket, hiszen a szurdok egészén kitaposott ösvény vezet majd végig benneteket, nyáron érdemes viszont óvatosan közlekedni és a sűrű növényzet miatt hosszú nadrággal készülni. Csapadékos időben a talaj néhol csúszós lehet.

blank
Fotó: Majdán István

Annak ellenére, hogy a Morgó-gödör egy rövidebb útszakaszon vezet végig, ez semmit nem ront a látványon, amely csodálatos fény- és árnyjátékot ígér a sárga homokkőfalakra vetülő napfénynek köszönhetően.

Nevét a szurdokba érkező szél következtében keletkező morgó hang után kapta, amely még misztikusabbá teszi a helyszínt. A misztikumhoz hozzátartozik egy másik érdekesség is: a szurdok falán található, emberi arcot formázó faragás.

blank
Fotó: Majdán István

A kirándulás során lehetőségetek van megismerkedni a térség további mesebeli kőképződményeivel is. Ilyen például a közelben található, 6 méter magas Kőleány alakzat, melynek nevét a falubeliek adták egy, a hazugságai miatt kővé változott fiatal lány után. Nemti következő földtani látványossága a Sárkány-szikla, melynek tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Mátra hegyvonulataira.

Mutatunk még egy egyedülálló kirándulóhelyet Nógrád megyében: