Ingyenes filmvetítések várnak Budapest egyik legszebb helyén, a Szent István téren

A Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében ismét időtlen filmremekműveket láthatunk a Szent István téren és a fővárosi mozikban szeptember 13. és 18. között.

Fotó: BKFM © NFI – Filmarchívum

Az immár ötödik alkalommal megvalósuló nemzetközi filmfesztiválon a magyar filmtörténet egyik korai alkotása, A tolonc is különleges vetítésen lesz megtekinthető a szabad ég alatt. A Jászai Mari és Berky Lili főszereplésével vászonra vitt népszínművet a Győri Filharmonikusok élő zenei koncertkíséretével élvezhetik a vetítés résztvevői.

A tolonc rendezőjének, Kertész Mihály pályája tökéletesen kapcsolódik az idei Film Maraton témájául választott Budapest, Bécs, Hollywood mottóhoz, aminek megfelelően a rendkívül termékeny direktor számos műve helyet kapott a 2022-es programban.

Köztük karrierjének egyik legizgalmasabb állomása, a King Creole, amelyben – a kritikusok egybehangzó állítása szerint – Elvis Presley színészi pályájának legjobb alakítását nyújtotta az alvilággal szembekerülő fiatal énekes szerepében.

Kertésznek ezt a filmjét a Casablanca, A hét tenger ördöge, A tengeri farkas című alkotásaival egyetemben fogják levetíteni a Budapesti Klasszikus Film Maratonon, amelynek ebben az évben is az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi és a Budapesti Francia Intézet ad otthont.

Akárcsak az Osztrák–Magyar Monarchia területén született, és Amerikában befutott Billy Wilder, illetve a magyar Charles Vidor rendezéseit, köztük az Alkony sugárút, a Van, aki forrón szereti, A vád tanúja, valamint a Gilda című alkotásokat.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton ingyenes vetítései a Szent István téren 2022-ben

2022. szeptember 14. 19:30 – Macskafogó

2022. szeptember 15. 19:30 – Szelíd motorosok

2022. szeptember 16. 19:30 – A tolonc (A Győri Filharmonikus Zenekar élő kíséretével.)

2022. szeptember 17. 19:30 – Szárnyas fejvadász

A részletes programkínálatot ide kattintva érhetitek el.