Lankákkal övezett, mediterrán hangulatú barangolás Budapesttől egy karnyújtásnyira

Budapesttől egy kőhajításnyira, kellemes budaörsi barangolásra hívnak a Csíki-hegyek hullámzó vonulatai és számos emlék, ami a régmúltról mesél.

Fotó: Egy jó kép az utazásról

A Budaörsöt határoló dolomithegyek közül számos csúcs meghódítására vállalkozhatunk, hogy cserébe minden magaslatról más és más panorámán legeltethessük a tekintetünket.

A Budai-hegységhez délen kapcsolódó Csíki-hegyek lankái önmagukban is lenyűgözőek, a 300 méter magasság fölé törő, itt-ott kopár és egyben mediterrán hangulatú vidék mind ebből adódóan, mind a kilátás miatt kedvelt kirándulóhely.

Minden magaslaton más és más panoráma vár. Fotó: Egy jó kép az utazásról

Az egy fő-, illetve egy mellékvonulatból álló Csíki-hegyek fővonulatához a Huszonnégyökrös-hegy, a Ló-hegy, a Szekrényes-hegy és a Farkas-hegy tartozik.

A fővonulat tagjainak vadregényes térsége valaha a hazai filmgyártás kedvelt szabadtéri helyszíne volt, mára pedig a túrázók és a természetben kikapcsolódni vágyók számára ideális célpont, melyet a sárga jelzésű turistaút szel át.

blank
Séta a Csíki-hegyek kijelölt ösvényein. Fotó: Egy jó kép az utazásról

A 343 méter magas Farkas-hegytől északnyugatra fekvő Szekrényes a maga 364 méter magasságba törő méretével egyszerre tartozik Budaörshöz és Budakeszihez is.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról

Fontos tudni azonban, hogy mind a Szekrényes, mind pedig a Farkas-hegy fokozottan védett természeti területnek számít, ezért kizárólag a kijelölt turistaútvonalakon és tanösvényeken engedélyezett a közlekedés.

A Csíki-hegyek fővonulatához tartozó Farkas-hegy természetesen nemcsak napjainkban, korábban is már az aktív pihenés szerelemeinek, legfőképp a vitorlázórepülősöknek volt a megelevenedett Paradicsoma.

blank
Erdővel borított lankák várják a barangolni vágyókat. Fotó: Egy jó kép az utazásról

Nem nehéz elképzelni, hogy valaha hangárok és pihenőházak tarkították az egykori Farkas-hegyi vitorlázórepülő-tér vidékét, miközben az égboltot vitorlázórepülők szelték keresztbe s kasul.

Ennek egyik itt maradt emléke, a Szekrényes-hegy tetején lévő betonelem, mely egyfajta indításra szolgáló katapultként segítette a magasba a gépeket.

blank
A vitorlázórepülők indítására szolgáló betonelem a Szekrényes-hegyen. Fotó: Egy jó kép az utazásról

A vitorlázórepülők emlékére és tiszteletére azonban még egy igen látványos és jellegzetes emlékmű áll itt, a Farkas-hegy tetején lévő Vitorlázórepülő-emlékmű, mely 2017 óta díszíti a hegytetőt.

blank
2017 óta díszíti a hegytetőt a Vitorlázórepülő-emlékmű. Fotó: Egy jó kép az utazásról

Az emlékműtől nem messze találni még a múltból itt maradt emléket, méghozzá egy duplaboltíves homlokzat személyében.

blank
Az egykori MÁV pihenőház maradványa. Fotó: Egy jó kép az utazásról
blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról

A MÁV egykori pihenőházának maradványa ez, mely legtöbbeknek az A tizedes meg a többiek c. filmből lehet ismerős.

Ha megpihennétek a hegyen tett, jóleső barangolást követően: