Újra látogatható Lillafüred 122 év után felújított, emblematikus kilátója

Lillafüred meghatározó látképe ismét teljes pompájában tekinthető meg, ugyanis kevesebb mint egy év után véget értek az 1950-ben lebontott kilátó építési munkálatai, így újra látogatható a csodálatos Zsófia-kilátó.

Fotó: Lillafüred Online – Horváth Csongor

Tavaly októberben kezdték meg az 1950-ben lebontott kilátó korhű rekonstrukcióját, melyhez hozzátartozik a Felső-Hámorból odavezető 1,3 kilométeres tanösvény kiépítése is.

blank
Fotó: Lillafüred Online – Horváth Csongor

Az 1900-ban épült, egykor Millenium-kilátóként elnevezett, azóta Zsófia-kilátóra átkeresztelt építmény 390 méteres tengerszint feletti magasságból nyújt egyedülálló panorámát a patinás Palotaszállóra, a Hámori-tóra és a völgykarokra.

Nevét a Borsodi Bükk Egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia tiszteletére kapta. A épület túlélt két világháborút, majd 1950-ben lebontották és a helyére antennát telepítettek, a Dolka-hegy oldalába.

blank
Fotó: Lillafüred Online – Horváth Csongor

A földszint kőburkolattal ellátott vasbetont kapott, felső szintjeit pedig vörösfenyőből építették újjá, ügyelve arra, hogy csak a mai kornak megfelelő változtatásokat hajtsák végre rajta, így megőrizve régi pompáját.

blank
Fotó: Lillafüred Online – Horváth Csongor

Az új kilátó tetejéről természetesen nem hiányozhat az eredeti, karakteres kupolája sem, amelynek köszönhetően rögtön felismerhetővé válik a kilátók királynőjének is nevezett építmény.

Mutatjuk, mit érdemes még megnéznetek Észak-Magyarország szívében: