Szenzációs előadásokkal jön a Színházi Szemle a Városmajorban

A közönség és a szakma által is kedvelt és elismert Városmajori Színházi Szemle versenyprogramja idén kibővült. 2022. augusztus 27. és szeptember 10. között hét nagyszerű vidéki és határon túli, valamint egy fővárosi, független előadás mutatkozik be a budapesti közönségnek.

Jelenetfotó a Szentivánéji álom c. előadásból

A Szemle a Budaörsi Latinovits Színház Shakespeare Szentivánéji álom című komédiájával (Fehér Balázs Benő rendezése) startol augusztus végén. Gogol A revizor című darabját Béres Attila rendezte és a Miskolci Nemzeti Színház előadásában láthatja a budapesti publikum. Egy lassan kétszáz éves mű, amely biztosan aktuális lesz még száz év múlva is.

Csokonai több mint 220 éves alkotása pedig, Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak egyfajta abszurd élőszereplős bábjáték, a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház közös produkciójaként érkezik a fővárosba. A kiaknázásra váró lehetőségeket játékosan felszínre hozva, sok zenével vitte színre Tapasztó Ernő.

Két Csehov-mű is színpadra kerül a rendezvénysorozatban: a Sebestyén Aba rendezte Három nővér, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vendégjátéka, amely az egyedüllétről, a megszenvedett magányról, az idő múlásának könyörtelenségéről beszél, de egy eleven, sok humorral és zenével átitatott világban, amelyből lüktet az élet lehetősége. Valamint a Szolnoki Szigligeti Színház előadása, a Székely Kriszta által újragondolt Sirály, amely szeptember 10-én egyben a zárása is lesz a mustrának.

A Yorick Stúdió 2022-es Kortárs Magyar Dráma-díjas előadása, a Lázadni veletek akartam szintén Sebestyén Aba rendezésében lesz látható a Szemlén. 2022-ben egy fővárosi előadás töri meg a sort: Alföldi Róbert Frivol című kortárs néptánc rendezése nem a határon túlról, sem vidékről, csupán az Átriumból kerül át egy estére a Városmajorba.

A Városmajori Színházi Szemle 2022-es programja:

  • Shakespeare: Szentivánéji álom (augusztus 27. 19:00) – Budaörsi Latinovits Színház (rendező: Fehér Balázs Benő)
  • Gogol: A revizor (augusztus 31. 19:00) – Miskolci Nemzeti Színház (rendező: Béres Attila)
  • Csokonai Vitéz Mihály: Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak (szeptember 2. 20:00) – Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház (rendező: Tapasztó Ernő)
  • Csehov: Három nővér (szeptember 4. 19:00) – Szabadkai Népszínház Magyar Társulata (rendező: Sebestyén Aba)
  • Alföldi Róbert – Vári Bertalan: Frivol (szeptember 6. 20:00)  – Átrium (rendező: Alföldi Róbert)
  • Bódi Attila: Lázadni veletek akartam (szeptember 7. 20:00) – a Yorick studio (rendező: Sebestyén Aba)
  • Csehov: Sirály (szeptember 10. 19:00) – Szolnoki Szigligeti Színház (rendező: Székely Kriszta)

A 2022-es Szemle programjában szereplő előadásokat négyfős zsűri díjazza, melynek tagjai: Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatója, Tóth Ildikó színésznő, Szinetár Miklós rendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész, valamint a Revizor – a kritikai portállal létrejött együttműködés keretében – László Ferenc színikritikus. A zsűri a már megszokott módon hat kategóriában – Legjobb előadás, Legjobb rendezés, Legjobb női és férfi szereplő, valamint Legjobb női és férfi mellékszereplő – oszt ki díjakat.

Bővebb infó: varosmajoriszinpad.hu