Utazás az ízek szárnyán: 7 vendéglátóhely Budapesten, ahová érdemes betérni augusztusban

Ahogy egy régi magyar szólás tartja: étel, ital, álom, szükséges e három. A következő vendéglátóhelyeken mindegyik teljesül, ugyan a harmadik nem a szó szoros értelmében, de az ízek tekintetében mindenképpen.

Madhouse

Megszokhattuk már, hogy legyen bármilyen tradicionális fogásról is szó, a Madhouse egy leheletnyi csavarral azonnal gasztrocsodát varázsol belőle. Nincs ez másként a Mad halászlével sem, mely fúziós ázsiai változatban kacsint vissza ránk harcsa tonkatsuval és káposztaropogóssal a tetején, és aminek levébe oly önfeledten tunkolhatjuk a kovászos kenyeret, akárcsak hagyományos változatába. A csirkepaprikásba a Bloodymary & Funk MADX és a hosszú csirkealaplé visz újdonságot, akárcsak az enyhén fermentált uborkasaláta. És hogy mivel érdemes mindezt lefojtani? Természetesen egy tál jéghideg, tejfölhabban hempergő túrógombóccal.

1061 Budapest, Anker köz 1-3.

madhouse

Jardinette

Az új, nyári étlapjával büszkélkedő Jardinette-ben ezúttal igazi kánikulai finomságok társaságában ejtőzhetünk. Márpedig aligha ismerünk jobb érzést nyáron, mint a budai kertvendéglő árnyékot adó gesztenyefái alatt ráérősen elfogyasztani a hamisítatlan és tradicionális fogásunkat. Nem kell azonban otthon maradni a vegetáriánus és vegán étrendet követőknek sem, hiszen számukra is akad jónéhány finom falat. Üdítő továbbá, hogy nemcsak a zamatos ételek képesek jóízű mosolyt csalni az arcokra, de maga a tudat is, hogy mindaz, amiből őket készítik, elérhető közelségből, helyi termelőktől és gazdaságoktól érkezik a tányérunkra.

1112 Budapest, Németvölgyi út 136.

jardinette

Fleischer Restobar

A nemzetközi és szezonális alapanyagokra épülő Fleischer Restobarban a különleges hangulat mellett nem mindennapi gasztrokultúra is fogad. Szakítva a hagyományokkal, újraértelmezték itt a fogásokat, az előétel, a leves, a főétel és a desszert tradicionális tengelyét, hogy a kisebb, színesebb és letisztultabb kínálat, a nyárízek és alapanyagok kavalkádja, a bohém, mégis elegáns vonal egy szempillantás alatt magával ragadja az ide betérőt. Elég csak a jóízű, ételek fölötti beszélgetésekre, valamint a lehető legfinomabb Fleischer-specialitásokra gondolnunk ahhoz, hogy már tervezzük is látogatásunkat a Nagymező utca ékszerdobozába.

1065 Budapest, Nagymező utca 7.

Fleischer

Macesz Bistro

2 év után áprilisban újra megnyitotta kapuit a zsidónegyedbeli Macesz Bistro. A hagyományos magyar-zsidó konyha ízeit képviselő Dob utcai étteremben olyan klasszikusokat kóstolhatunk leheletnyi csavarral megfűszerezve, mint a sólet vagy a flódni. Bár a Macesz időről időre szezonális ajánlatokkal örvendezteti meg vendégeit, mégis a signature fogások, a vegetáriánus lasagne, a borjúpörkölt és a ludaskása az, ami belopta magát a vendégek szívébe. A kiváló ételek mellé kontinentális borokat is kóstolhatunk, de talán egyetérthetünk abban, hogy a magyar termelőktől érkező alapanyagok mellé a legjobb magyar borok dukálnak.

1072 Budapest, Dob utca 26.

Macesz

The Ritz-Carlton, Budapest

Mi tehetné még különlegesebbé a Budapesten töltött augusztusi hétvégéket? Természetesen, ha a vasárnap reggeleket egy hedonista életérzésben nem szűkölködő brunch-csal emeljük még éteribb szintre a The Ritz-Carlton, Budapest szálloda szívében. A város pezsgését tükröző élmény korlátlan proseccóval, gazdag tenger gyümölcsei tállal veszi kezdetét, olasz ízek inspirálta fogásokkal, brunchklasszikusokkal, élő zenével, végül pedig nem kevés édes élvezettel ötvözi a város reggeli fényeit. Regisztrálni a +36 1/429-5653 telefonszámon és a restaurantbudapest@ritzcarlton.com e-mailcímen lehet.

1051 Budapest, Erzsébet tér 9-10.

blank

Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda

Az Édes Mackó friss és ropogós kürtőskalácstrendje kuriózumszámba megy, hiszen különböző krémekkel töltött kürtősbonként álmodták újra édes desszertjüket. A csokit, szilva- és baracklekvárt rejtő kürtőskalácstésztát ugyanúgy faszénparázson sütik ropogóssá, amit aztán málna-, dió- és fahéjízesítéssel bolondíthatunk meg. A kürtőskalácsozás élményét keddenként és csütörtökönként a tematikus kürtősbonnapokon, havonta egyszer pedig a kürtősbonhétvégén emelhetjük magasabb szintre. Augusztus 13-14-én magunk is eldönthetjük, hogy a málnás csokibon, a fahéjas szilvabon vagy a diós barackbon bizonyul a legfinomabbnak.

1146 Budapest, Állatkerti körút 14-16.

Édes Mackó

Bubu Bubble Tea

A fővárosban már három helyen juthattok hozzá Ázsia legnépszerűbb italához, amit a Bubu Bubble Tea csapata honosított meg hazánkban. A buborékos teákat ízlés szerint válogathatjátok össze, csak győzzetek választani a 26 különböző íz közül, amiket zselécsíkokkal, valamint tápióka- és gyümölcsbogyókkal bolondítanak meg. Azért nem érdemes kihagyni a Bubu által kizárólag hidegen kínált speciális teaösszeállításokat sem, amelyek kiváló hűsítőként szolgálnak a nyári hőségben. A kedvenc teakombinációtokat pedig már otthon is könnyedén elkészíthetitek a webshopjukon vásárolt hozzávalókból.

1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 6.
1066 Budapest, Teréz körút 38.
1117 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 16.

Bubu Bubble