5 ingyenes kiállítás Budapesten, amit érdemes megtekinteni augusztusban

Összművészeti tárlatoktól a színes LEGO-kockákból készített alkotásokig, öt izgalmas, ingyenesen megtekinthető kiállítást ajánlunk a fővárosban augusztusra.

Mintázatok – Hímzés a kortárs művészetben

Június végén nyitott meg a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria legújabb, kortárs képzőművészeti kiállítása, melynek középpontjában 14 magyar művész hímzett vagy a hímzés technikáját megidéző alkotásai állnak. A szeptember 3-ig, hétköznapokon nyitva tartó, ingyenes tárlaton tanúi lehetünk a népi iparművészet és a popkultúra találkozásának. Megtekinthetjük például, hogy fest Freddie Mercury egy hímzett asztalterítőn, vagy mi születik a hímzés és egy QR-kód találkozásából.

2022. szeptember 3-ig | Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria

Életünk mozaikjai

A főként hátrányos helyzetű, roma tagokból álló nyíregyházi tekerd! csoport immár nyolc éve, 2014 óta épít művészeti alkotásokat LEGO-kockákból. Az alkotócsoport tagjai ezúttal színes kockákból álló mozaikokkal mesélnek nem mindennapi sorsukról, élettörténeteikről, érintve olyan fontos társadalmi kérdéseket, mint az esélyegyenlőség, a környezetvédelem vagy az emberi jogok. Az Életünk mozaikjai nevet kapó kiállításon megtekinthetjük a személyes történetek ihlette mozaikképeket, melyeket tematikus workshopok és beszélgetések kísérnek a Képezőben egészen szeptemberig.

2022. szeptember 15-ig | Képező

blank

Rendhagyó kiállítás a Budapest Parkban

Különleges, szabadtéri kiállítás keretében mutatják be a Mastercard és a Könyves Magazin közös, érzékenyítő kampányához készült alkotásokat. A 2020-ban indult projekt keretein belül kortárs magyar írók szövegeit állítják párba magyar fotósok aktuális társadalmi problémákat megörökítő fényképeivel. Az elmúlt két év összművészeti alkotásai idén nyáron először kerülnek kiállításra a Budapest Parkban, ahol a fotó-szöveg duók mellett egy QR-kódot is találunk majd. A QR-kód beolvasásával hangjáték formájában hallgathatjuk meg a szövegeket, a Jurányi Ház ismert művészeinek közreműködésével. A kiállítás a Budapest Parkban megrendezésre kerülő koncertek alkalmával tekinthető meg.

2022. szeptemberig | Budapest Park

blank

Megörökítve – Város, háború, szerelem

Augusztus elsején, a varsói felkelés kitörésének 78. évfordulóján nyílik meg a budapesti Lengyel Intézet új, ingyenesen látogatható kiállítása a Platán Galériában. A tárlat fókuszában Tadeusz Bukowski fotóriporter 1935 és 1955 között készített fényképei állnak, melyek fontos történelmi időkbe kalauzolják a látogatókat, kezdve a II. Lengyel Köztársaság mindennapjaitól, a német megszálláson át egészen a háború utáni, romjaiból feltámadó lengyel fővárosig. A főként Varsó lakosait dokumentáló fotók hitelesen mutatják be a fővárosban 20 év alatt végbement változásokat.

2022. október 3-ig | Platán Galéria

blank
Tadeusz Bukowski: Esti imádság a bérház udvarán kialakított kápolna körül, Varsó, 1939-1944 között / a Varsói Felkelés Múzeuma gyűjteményéből

Tamási Áron 125 – kerítéskiállítás

Tamási Áron Ábel a rengetegben c. regényét, valamint az azt követő két kötettel együtt trilógiává összeálló könyvsorozatot senkinek sem kell bemutatni. Mind hallottunk már a hargitai barangolásokban bővelkedő kalandregény főhőséről, Ábelről, aki ízes történetmeséléssel vezeti be az olvasót Erdély rejtett világába. Nem titok, hogy Ábel élményeit Tamási Áron gyermekkori tapasztalásai ihlették, melyeket a hargitai Farkaslakán szerzett. Az író születésének 125. évfordulója alkalmából egész évben számos kulturális programot szerveznek, melyek egyike a Magyar Művészeti Akadémia irodaházának Andrássy úti kerítésén látható ingyenes, szabadtéri kiállítás.

2022. októberig | Magyar Művészeti Akadémia

blank
Fotó: mma.hu