7 árnyékos kirándulóhely Budapesten és környékén, ami tökéletes úti cél a kánikulában

Szerencsére nem csak a strandolás nyújthat menedéket a nyári hőségben, hiszen az erdők mélyén, árnyékos fák alatt eltöltött órák szintén felérnek egy kis hűsöléssel. Mutatjuk is a kedvenc árnyas kirándulóhelyeinket Budapesten és környékén!

Kiscelli parkerdő

A III. kerületben bújik meg a Kiscelli-kastélyt körülölelő, 700 méter hosszú parkerdő, ami az egész család számára méltó kikapcsolódást nyújt. A körülbelül 40 perces túra közben a gyerekek játékos módon tanulhatják meg, hogy mit is tehetnek ők az éghajlatváltozás okozta károk enyhítésére, eközben pedig átmozgathatják magukat a jó levegőn. Azért a felnőtteknek is tartogat meglepetéseket a parkerdő, ahol a sok-sok fáknak köszönhetően még nyáron sincs elviselhetetlen hőség.

1037 Budapest, Doberdó út 34.

Fotó: obuda.hu

Vuk tanösvény

Sokak kedvenc gyermekkori olvasmányához kötődik a II. kerületben található Vuk tanösvény, amelyhez még egy telefonos applikációt is fejlesztettek, hogy kicsik és nagyok egyaránt körbejárhassák az ösvényt. Az útvonal 12 erdei állomást rejt magában, melyek állat- és növényvilágáról a telefonunk segítségével tudhatunk meg többet. A két és fél kilométeres kirándulás alatti utunk végig fák alatt vezet, így még nyáron sem kell lemondanunk az irodalommal egybekötött természetjárásról.

1025 Budapest

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról

Szemlő-hegyi-barlang

A nap káros sugaraitól a Budai-hegységben található, körülbelül egymillióéves Szemlő-hegyi-barlang nyújthat leginkább menedéket. Az 1986-ban megnyitott barlang átlaghőmérséklete 12-13°C, amelynek köszönhetően a fővárosban is lehűlhetünk. A levegő pormentes, ezáltal még egyes légzőszervi panaszok kezeltetésére is alkalmas a föld alatti túrázás, amely körülbelül 40 perc alatt teljesíthető. A barlang Magyarország fokozottan védett természeti értéke, ezért vigyázzunk rá ottlétünkkor.

1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.

blank
Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Remete-szurdok

Ha már Budai-hegység, akkor érdemes továbbmenni, és a Máriaremete területén elterülő Remete-szurdok felé venni az irányt. A meredek, de annál árnyasabb szurdok a Remete-hegy és a Hosszúerdő-hegy között húzódik, és egy jelzett turistaútvonalon kényelmesen körbejárható. A körülbelül 25 perces út után szembetaláljuk magunkat a Remete-barlang hatalmas, sziklafalba vájt bejáratával. Tapasztaltabb kirándulók akár fel is mászhatnak a barlang szájához, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a térségre.

1029 Budapest, Templomkert utca 1.

blank
Fotó: Wikipédia – Antissimo

Merzse-mocsár

Közvetlenül a Ferihegyi repülőtér szomszédságában is ejtőzhetünk egyet idén nyáron, itt található ugyanis a Merzse-mocsár, Budapest háborítatlan vizes élőhelye. A kirándulóhely telis-tele van ritka növényekkel, a víznek köszönhetően pedig számtalan madárfaj kedvelt otthona a természetvédelmi terület. A mocsárra jellemző élővilág legfőbb képviselőiről a 15 állomásos, 6 kilométer hosszú tanösvényen kihelyezett informatív táblák segítségével tudhatunk meg többet.

1174 Budapest, Erdőalatti dűlő

blank
Fotó: Hatvani Anikó

Zuglói Japánkert

A XIV. kerület lakói sem maradnak árnyas, természetközeli kirándulóhely nélkül, hiszen a Japánkert hatalmas fái tökéletes támaszt nyújtanak a nyári melegben. A Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola udvarán megbújó nyugalomszigete hazánk első japán kertjeként olyan csodálatos növényvilággal büszkélkedhet, hogy 1931-ben még a japán császári család tagja: Takamatsu herceg és felesége is meglátogatta. Az általa adományozott ritka növényekben máig gyönyörködhetünk az összesen 3000 négyzetméteres területen.

1149 Budapest, Kövér Lajos utca 1.

blank
Fotó: Tóthné Klári

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Vácrátót botanikus kertjében árnyas fákkal övezett utakon járhatjuk körbe hazánk leggazdagabb élőnövény-gyűjteményét. A tanösvényen informatív ismertetőtáblák segítségével tudhatunk meg többet a botanikus kert élővilágáról, eközben pedig megbújhatunk a hatalmas fák alatt, így védekezve a hőségtől. Séta közben érdemes útba ejteni a nemrégiben elkészült, új kaktusz- és pozsgásházat, na meg a folyamatosan változó, időszakos kiállításokat sem szabad kihagyni.

2163 Vácrátót, Alkotmány utca 2–4.

blank
Fotó: Majdán István