Íme a legjobb programok a héten a Balaton partján – 2022. július 18-24.

Temérdek program vár benneteket a Balaton partján ezen a héten is. Koncertek, bortúra, piknik, fesztiválok, színházi előadások, gyerekprogramok – ezek közül válogattunk nektek.

Balatoni programok az északi parton

Gervai x Csendes Dűlő (2022. július 20., Badacsonytomaj)

Közös borkóstolót tart a két pincészet 3-3 tétellel, mellé lesznek személyes történetek a borászoktól, frissen sült kenyér és igazi olívaolaj mártogatni.

Bortúra Badacsonyban (2022. július 20.)

A túra során három pincénél 3-3 fajta bor kóstolása közben a gazda bemutatja történetüket, a kóstolt fajtákat, mellé borkorcsolyákat, borkísérő falatkákat kínál. Az út során szakvezető mesél és bemutatja a borvidék történelmét, Badacsony kialakulását, különlegességeit, legendáit és az ott élő embereket.

Balaton programok 2022 július

Solymászbemutatók a Csillagvár Múzeumban (2022. július 20., Balatonszentgyörgy)

Júliusban és augusztusban minden szerdán 17 órától solymász bemutató a vár titeket balatonszentgyörgyi Csillagvár Múzeum területén. A bemutató kb. 40 perces, ezalatt több különböző méretű, korú és fajtájú ragadozó madárral ismerkedhetnek meg testközelből.

Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés irodalmi estje (2022. július 20., Lesenceivánd)

A duó zenés-mesélő estjén megrázó, felemelő és könnyed családi történetek szólítják meg egymást és a dalokat. Mint egy olyan családi asztalnál, ahol három-négy generáció élvezi az együttlét örömét, és a régi adomák után dalt kíván a szív.

Utcazene Fesztivál (2022. július 20-23., Veszprém)

Július 20-23-ig minden érzékszervet ámulatba ejtő felhozatallal várja látogatóit a Veszprémi Utcazene Fesztivál és Food Truck Show. A felejthetetlen gasztronómiai élményekről az ország legjobb guruló éttermei gondoskodnak, miközben az alkalomhoz illő zenei körítés fantasztikus hangulatot teremt.

Balatoni programok 2022 július
Fotó: Hölvényi Kristóf

Operagála – a Magyar Állami Operaház Énekkarával (2022. július 21., Balatonfüred)

Hagyományosan minden Anna-bál csütörtöki napján a Magyar Állami Operaház Énekkara ad koncertet a Gyógy téren.

Lovas Juci & Horváth Ábel Olivér – IMU 2022 (2022. július 21., Veszprém)

Az akusztikus duó 2021 őszén alakult, ekkor csatlakozott a Juci által írt dalokból indult szóló projekthez Ábel az ütősszekcióval. Számaik szövegcentrikusak, leginkább a magyar underground műfajba sorolhatóak, ezek mellett néhány feldolgozást is játszanak a közös kedvenceik közül.

Lóci játszik koncert // frissTerasz (2022. július 21., Badacsonytomaj)

A Lóci játszik zenekar őszinte életszemléletével, és energikus színpadi jelenlétével szinte azonnal a hatalmába keríti a koncertre látogatókat. Ha még nem volt benne részed, a frissTeraszon pótolhatod.

Programok Badacsony 2022 július

KULT / SZÍN / TÉR (2022. július 21-22., Keszthely)

Színházi estek a Festetics-kastélyban. Csütörtökön egy romantikus vígjáték pénteken pedig egy musical várja az ide látogatókat.

Művészliget Básti Julival és Dés Lászlóval (2022. július 22., Szigliget)

Könnyed nyáresti zenés program Básti Juli és Dés László közreműködésével, valamint az Alkotóházban éppen ebben az időszakban alkotó neves művészekkel a Ház dicső múltjáról, érdekes történetekkel, izgalmas kulisszatitkokkal.

Keressetek fel egy új helyet:

Vulkántúra a Szent-György-hegyen (2022. július 22.)

Túra közben Szentes Kata túravezető mesél nektek az árnyékos ösvényeken, a hegy geológiai kialakulásáról, történetéről, növényeiről, állatairól és a végén hűsölhettek egyet a Sárkány-likában. A túra utolsó állomása a Taberna Infinito panoráma étterem, ahol lehetőség nyílik egy különleges ebéd, vagy ital elfogyasztására.

Pont Csopak 2022 | több mint kertmozi (2022. július 22-23.)

2022 májusától szeptemberig havonta egyszer, egy teljes hétvégére kulturális találkozóponttá válik a Plul Malom. Minden hétvége egy-egy fontos és aktuális téma köré szerveződik, és különleges programokat kínál kicsiknek és nagyoknak, délutántól egészen késő estig. Kertmozi, színházi előadások, koncertek, beszélgetések és kulináris kalandok Csopakon, a Balaton keleti medencéjének kultikus ékszerdobozában.

Programok a Balaton északi partján

Művészetek Völgye (2022. július 22-31., több helyszínen)

Az ország egyik, ha nem legismertebb összművészeti fesztiválja július 22-től 31-ig közel 2000 programmal, közte koncertekkel, színházi előadásokkal és kiállításokkal enged bepillantást egy igazi alkotói közösség életébe. A Balaton-felvidéki rendezvény helyszínei Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend.

Művészetek Völgye 2022 programok

Jóga & Brunch a Zöldülő Teraszon (2022. július 23., Hegymagas)

Üdítő környezetben, csodás panorámával várnak benneteket egy reggeli frissítő jóga gyakorlásra majd az azt követő finom reggelire.

Garázsvásár Badacsonyban – Titkos kert Badacsony közepén (2022. július 23.)

Vintage cuccok, ruhák, kacatok, vázák, kerámiák, könyvek, fröccs, limonádé titkos kert és bohém hangulat Badacsony központjában, a Hableány mögött.

Ha túráznátok biciklivel egyet a Balaton partján:

Túra a csobánci várromok között (2022. július 23.)

A Csobánc a Tapolcai-medence keleti őre. A várának története gazdag az érdekességekben. A kellemes túra alatt megismerkedhettek a Gyulaffy-családdal és a vár históriájával, melyek szervesen összeforrtak. A túra során természetesen szóba kerül a Balaton-felvidék vulkáni tevékenysége, mely létrehozta a Csobáncot is. A várból káprázatos kilátás nyílik a környező pannontájra. Megéri a fáradozást!

TÁP Színház: Minden Rossz Varieté, workshop és buli (2022. július 23., Salföld)

A TÁP Színház még 2005 novemberében indította el a TÁP VARIETÉ, Színház és Performance elnevezésű előadássorozatát Minden Rossz Varieté címmel. A „Rossz színház” – amely megvalósítására ezen előadások kísérletet tesznek – alapvető lényege, hogy szembeszáll az aktuális trendekkel, és formabontó színházi megoldásokkal kísérletezik. Az előadás előtti workshopon (16-18 óráig) a nézők is becsatlakozhatnak a produkcióba.

Látnivalók és kirándulóhelyek a Balaton északi partján:

Nyári Szerenád (2022. július 23., Hegymagas)

Hosszabbított nyitvatartás, étel, bor és zene vár titeket július 23-án a Nyári Pincében. A zenét a Lilin együttes szolgáltatja.

Lovaskocsikázás az Anna-bál estéjén (2022. július 23., Balatonfüred)

Sétakocsizás Balatonfüred belvárosában a mezőhegyesi, szilvásváradi és bábolnai ménesgazdaságok fogataival az Anna-bál estéjén.

Az erdő hangjai mikrokoncertek (2022. július 23., Hévíz)

Barangoljatok a Véderdő hangulatos ösvényein és találjatok rá az erdő zenéire. Élvezzétek a halk muzsikaszót és a fák hűvösét. A fák közt megbúvó titkos helyszíneken rövid, 15 perces minikoncerteket hallgathattok meg, helyszínenként és óránként egyszer-egyszer.

Flamenco Infinito (2022. július 23., Kisapáti)

Hamisíthatatlan andalúz életérzés a magyar vulkánok földjén. Mágikus este, all inclusive vacsorával, tüzes tánccal, énekkel, zenével.

Margaret Island – Szigligeti Vár (2022. július 23.)

Idén újra találkozhattok Margaret Islanddel a Szigligeti Várban!

Balatoni NOS pop-up @ Sike Balázs pincéje | Vol. 2. (2022. július 24., Badacsonytördemic)

Jó borok, jó hangulat, jó cuccok. Vintage és design, nippek, printek, könyvek, ékszerek, írott porcelánok, kötemények és még egy csomó minden.

Omega Naplemente – Emlékkoncert (2022. július 24., Keszthely)

A megemlékezésen kultikus Omega slágerek hangzanak el szimfonikusok, a Bolyki Soul & Gospel énekkórus és olyan nagyszerű előadók vendégfellépésével, mint Miklósa Erika, Király Linda, Roby Lakatos, Dolhai Attila és Szabó Győző.

Házassági leckék középhaladóknak (2022. július 24., Szigliget)

Florian Zeller darabja Puskás Tamás rendezésében Stohl Andrással, Kovács Patrícival, Balsai Mónival és Schmied Zoltánnal a színpadon.

Programok a Balaton déli partján

Kertesi Ingrid operaénekes és az Era Nova Kamarazenekar koncertje (2022. július 19., Balatonszárszó)

Kertesi Ingrid a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, aki fontos operaszerepei mellett barokk zenét és oratóriumokat ugyanolyan szívesen énekel, mint klasszikus és kortárs dalokat.

Mocorgó koncert (2022. július 21., Balatonszárszó)

A Mocorgó koncertek kifejezetten a legkisebbek számára nyújtanak klasszikus zenei élményt. Váray-Major Zsófia, és tanárkollégái a gödöllői Frédéric Chopin Zeneiskolából széles repertoárból választották ki a népszerű műveket. A zenedarabok és egy mese megelevenítésével a gyerekek is aktív részesei lesznek a programnak.

A Klassz a pARTon fesztivál további eseményei: ITT!

Piroska és a farkas // Mesés Kikötő (2022. július 21., Balatonboglár)

Csütörtökönként 10:30-tól bábelőadások, színházi produkciók, koncertek és kézműves foglalkozások várják a gyerekeket a balatonboglári Kultkikötőben. Július 21-én a Majoros Ági Bábszínháza vár titeket a Piroska és a farkassal.

Vendéglátóhelyek, amiket érdemes felkeresni a déli parton:

A Pál Utcai Fiúk – Pannon Várszínház (2022. július 22., Balatonlelle)

A klasszikus alapmű ezúttal nem gyerekek, hanem ifjú emberek konfliktusaként szólal meg. A drámai helyzetek így még keményebbek, melyeket tovább fokoznak a mai hangzású zenék és dalszövegek. Az előadásban döntő szerepet játszik a tárgyi világ akusztikus megszólaltatása, a színészek zenei-ritmikai kreativitása, a fiatalság ereje, humora, az eredeti mű katartikus üzenete.

Kioszk Teraszkoncert: AKT (2022. július 22., 23., Balatonfenyves)

Dalok-táncdalok-kuplék franciául, olaszul, magyarul. Mindenféle nyelven, rengeteg lélekkel, különböző hangulatokkal. Hol nosztalgiázva, hol romantikusan, hol “kicsit másképp”. Így vagy úgy, de hangulatosan.

I. Nemzetközi Flamenco Fesztivál (2022. július 22-24., Siófok)

Három napon keresztül a szenvedélyes spanyol dallamoké és a tradicionális andalúz táncoké lesz a főszerep, ahol világszinten elismert művészek és hazai zenekarok gondoskodnak majd arról, hogy fergeteges hangulatban élvezzék a produkciókat az ide látogatók.

A Cimbora Együttes verskoncertje (2022. július 23., Balatonszárszó)

Az együttjátszás és a közös zenélés öröme, a ritmus, a zene és a költészet egysége – ez határozza meg a Cimbora Együttes munkáját, melynek célja nem kisebb, mint megszerettetni a gyerekekkel is a művészeteket.

Follow The Flow / Carson Coma / Plázs Siófok (2022. július 23.)

Idén is a Balaton egyik előszámú szórakozóhelyévé változik a Siófoki Nagystrand központja, a Plázs Siófok. Nappal a strandolásé és a vízi sportoké a főszerep, majd estére átváltozik a helyszín és a legnépszerűbb magyar előadók zenéire bulizhattok hajnalig. Szombaton a Follow The Flow és a Carson Coma lép színpadra.

Programok a Balaron déli partján

Kutyás nap a Csillagvár Múzeumnál (2022. július 23., Balatonszentgyörgy)

Bemutatók, kirakodóvásár, kutyaszépségverseny és ki mit tud. 19 órától Korom Gábor, a tükör módszer megalkotója tart előadást.

Dél-Balatoni Kortárs Művészeti Kiállítás (2022. július 23., Szólád)

A Dél-Balatoni Kortárs Művészeti Kiállítás egy egyedülálló, közel másfél hónapig megtekinthető tárlat. A kiállítás tematikusan mutatja be a 2018-2021 között megrendezésre került Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely és Art Residency-n résztvevő művészek alkotásait. A kiállításon ezen felül már olyan elismert és nagynevű művészek munkáit is megtekinthetik a résztvevők, mint Csernus Tibor, Bak Imre, Kondor Attila, Batykó Róbert és Keresztesi Botond.

A GRUND – vígszínházi fiúzenekar (2022. július 23., Balatonboglár)

A GRUND – vígszínházi fiúzenekar 2017. május elsején alakult, a Vígszínház 121. születésnapján adta első koncertjét. A zenekar tagjai: Wunderlich József, Ember Márk, Zoltán Áron, Hajdu Gábor és a zenekarvezető: Fesztbaum Béla. A zenekar egyre bővülő repertoárján helyet kap A Pál utcai fiúk számai mellett, több legendás vígszínházi sláger, jól ismert Presser dal és természetesen néhány kedvenc a hazai és a külföldi klasszikus rock világából.

Horváth Tamás // Kőröshegyi Levendulás (2022. július 23.)

Horváth Tamás lírai dallamai, a levendulamezők meghitt atmoszférája, a nyáresti Balaton távolban derengő fényei és ti.

Utcabál a Csalogány strandon (2022. július 23., Balatonfenyves)

Ingyenes utcabál a Csalogány strandon. Fellép a The Freakend együttes.