Műalkotásokkal hív űrutazásra a pécsi m21 Galéria

Mintegy 450 millió forint értékű, 65 művész 250 műalkotását felvonultató kiállítás látható a pécsi Zsolnay Negyedben, az m21 Galériában AZ ŰR – alternatív kozmoszok címmel.

Gerhes Gábor: A magyar hold

A többek között Victor Vasarely, Kondor Béla, Ország Lili és Révész László munkáit bemutató lenyűgöző tárlat az emberiség világűrhöz fűződő viszonyát állítja a középpontba. A látogatók augusztus 28-ig lehetnek részesei a minden érzékükre ható, fotókból, videókból, tér-, hang- és fényinstallációkból álló interaktív űrélménynek a galéria 1100 négyzetméterén.

A Földről látható, fénylő égitestek az emberiség legkorábbi korszakaitól vonzották a tekintetet és izgalmas alternatívát kínáltak az általunk ismert világ helyett. A 20. század második felétől a Földön túli utazás fikciója tudományos valósággá vált, és az ember ma már ugyanúgy törekszik a világűr megismerésére, ahogyan régen az ismeretlen földrészekkel tette.

A Holdra szállás egyenesen megváltoztatta a gondolkodást, átalakította a térhez való viszonyt, új anyagokat és formákat hozott divatba a designban és az öltözködésben. David Bowie Space Oddity albuma Vasarely borítójával a slágerlisták élén soha nem látott népszerűségre tett szert, nem is beszélve a mai napig meghatározó Star Wars-kultuszról. Napjainkban a fiatalokat számtalan videojáték, VR-kamera, míg az idősebbeket a sci-fi irodalom repíti a virtuális terek lehetséges kozmoszaiba, sőt akár már mi magunk is vállalkozhatnánk egy-egy űrutazásra.

Deim Balázs: Space step, 2017

A világűr tehát itt van velünk, része nemcsak a tudományos, de a mindennapi életünknek is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a számtalan műalkotás, amely az űr témájában készült, és azok a kiállítások, amelyeknek tematikáját gyakorta meghatározza. Az m21 Galéria ezeknek a remekműveknek mutatja be a széles keresztmetszetét, a Magyar Nemzeti Galériából, a Szépművészeti Múzeumból, a budapesti és pécsi Vasarely Múzeumból, számos hazai magángyűjteménytől és galériától kölcsönzött műtárgyegyüttesekkel, kortárs művészek helyspecifikus alkotásaival.

A kiállítás fotókból, fotógrammokból, video-, fény-, hang- és térinstallációkból, játék- és animációsfilmekből, klipekből áll, továbbá olyan űrkutatással kapcsolatos dokumentumokból, amelyek abból az időből származnak, amikor az ember először lépett ki a világűrbe, de a klasszikus képzőművészeti alkotások, festmények sem hiányoznak a 250 műtárgyat felsorakoztató kiállításból.

A galéria 1100 négyzetméterén felépített „űrállomáson” interaktív játékok fokozzák 21. századi űrélményünket.

Bővebb infó ITT.