Szabadtéri táncelőadások visznek életet a Millenáris parkjába júliusban

A Nemzeti Táncszínház egy 11 napos, könnyed, de nívós táncművészeti programsorozattal, a TáncParkkal zárja idei évadát július 14. és 24. között.

FlamenKoktél / Fotó: Kalló Péter

Szabad a tér. Szabad a tánc. Ez a 2022-es TáncPark mottója, utalva arra, hogy az előadásokat a Millenáris parkjában tartják, és arra is emlékeztetve a közönséget, hogy az elmúlt éveket meghatározó járványügyi korlátozások lazulni látszanak, ami lehetővé teszi az önfeledt, jókedvű kikapcsolódást.

A TáncPark a Nemzeti Táncszínház Millenárisra költözése óta létező programsorozat, mely minden évben új, színes és sokszor megismételhetetlen táncművészeti előadásokat kínál közönségének. Az eseménysorozat az idén kapcsolódik a Nemzeti Táncszínház Társulatok Éve programjához, így helyet adva a fő táncirányzatoknak, állandó társulatoknak, egyúttal könnyedebb előadásoknak.

Változatos táncelőadások a TáncParkban 2022-ben

A hagyományokhoz hűen a 2022-es TáncPark műsorában idén is helyet kaptak flamenco-, tangó-, kortárs- és néptáncelőadások, valamint közönségkedvencek.

A sort a néptánc nyitja: a Magyar Állami Népi Együttes Körtánc címmel, énekkel és lélekemelő tánccal alapozza meg a TáncPark hangulatát. Néptánc zárja a sort is, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja címmel egy lendületes és sokszínű folklór válogatással érkezik.

Még két nyáreste szól a magyar néptáncról a Millenárison: a Duna Művészegyüttes Duna fergeteges című előadásában a közelmúlt legvirtuózabb és leglátványosabb koreográfiákból alkottak újat és megismételhetetlent. Továbbá a szegedi betyárkirály ihlette Rózsa Story című, akrobatikai elemekkel fűszerezett műsorával fellép az Urban Verbunk is.

Duna fergeteges

A TáncPark nincs tangó és flamenco nélkül: a FlamenKoktél a FlamenCorazonArte Táncszínház andalúz ihletésű estje és az Argentin Tangó Táncszínház, Budai László és vendégei Tango no Tango című modern tangóshow-ja gondoskodik a latinos, forró hangulatról.

A Nemzeti Táncszínház mint a modern mozgásművészet palotája nem hagyhatja ki a nyári programjából sem a kortárs műveket: Kulcsár Noémi Tellabor Lacus Pelso címmel premierrel készül a TáncParkra. A társulat a Balaton latin nevét választva címként, a nyaralásaink helyszínének emblematikus pillanatait fogalmazza meg a tánc eszközeivel.

A kortárs ötöst a PR-Evolution Dance Company Esti Koktél című sanzonestje és táncszínháza követi, de itt lesz a közönséggel a Gangaray Dance Company Agora I. című darabja, a mozdulatok klasszikus és elegáns kompozíciója.

Nem maradunk Ramazuri nélkül sem: a Duda Éva Társulat tánc-cirkuszi felfordulással csatlakozik a kortárs sorhoz, valamint ESSZENCIA címmel új bemutatóval készül Feledi János – Feledi Project, mely kiegészülve az Oláh Dezső Vibratone Quartettel Bartók népzenei gyűjtéseit alapul véve mutatja meg a zene és a tánc különleges és megkérdőjelezhetetlen összetartozását.

Duda Éva Társulat: Ramazuri / Gordon Eszter

A meghirdetett előadások rossz idő esetén sem maradnak el, esős napokon a Nagyterem várja a nyári programsorozatra érkező közönséget.

Bővebb infó és jegyvásárlás: tancszinhaz.hu