8 izgalmas kiállítás Budapesten, amit érdemes megtekinteni júliusban

Nyáron sem áll meg az élet Budapesten, jobbnál jobb tárlatok és új művészeti helyszínek várják a kultúrára éhes látogatókat.

A fény metamorfózisa

Borza Teréz porcelán- és szobrászművész életmű-kiállításán légies, áttetsző porcelán kisplasztikái mellett rusztikus papírmunkái és időtálló kőből készült köztéri szobrainak makettjei is bemutatásra kerülnek. A nem mindennapi tárlat július 31-ig látogatható a Műcsarnokban.

2022. július 31-ig | Műcsarnok

Szocreál képzőművészet – INGYENES

A XX. kerületi Gaál Imre Galériában ingyenes kiállítás nyitott a ritkaság számba menő szocreál festményekből, amelyeket egy teljes évnyi kutatómunka során Barabás Géza festménykereskedő-szakértő gyűjtött és válogatott. A szocreál képzőművészet elfeledett kincsei gyűjtőktől, régiségpiacokról és a Magyar Nemzeti Múzeum, illetve a Magyar Nemzeti Galéria raktáraiból érkeztek a Gaál Imre Galériába, hogy itt az 1945-1990 közötti időszak hétköznapjairól, átlagembereiről és az ő érzelemvilágukról meséljenek az érdeklődőknek.

2022. augusztus 6-ig | Gaál Imre Galéria

blank
Fotó: Ördögh László/barabasantik.hu

Víz, napfény, nyár – INGYENES

A Virág Judit Galéria nyári kamaratárlatán magyar festők vízpartokat és napsütötte tájakat ábrázoló alkotásai kerültek kiállításra. Az ingyenesen látogatható tárlat augusztus 12-ig várja a művészetrajongókat, akiket többek között realista, modern és kortárs művek hívnak nyári utazásra – a tengertől a Balatonig.

2022. augusztus 12-ig | Virág Judit Galéria

blank

Ballenesque – Roger Ballen szerint a világ

Roger Ballen amerikai fényképész a kortárs fotográfia egyik legjelentősebb alakja, aki kísérteties, olykor már-már radikális fotóival szerzett magának hírnevet. Kedvelt témái közé tartozik a káosz, az őrület, az ember viszonya az állatvilággal, valamint a halál elkerülhetetlensége. Munkáit egzisztenciális pszichodrámaként jellemzi, melyek fókuszában a társadalom peremén élő emberek és érzelmi állapotaik állnak. Az évtizedek óta a dél-afrikai Johannesburgban élő és alkotó művész fotóiból júniusban nyílt kiállítás a budapesti Mai Manó Házban.

2022. augusztus 21-ig | Mai Manó Ház

blank
Fotó: Roger Ballen Photography

Balaton RETROspektív – INGYENES

A hamisítatlan balatoni nyarakat idézi meg a Várkert Bazár rámpáján berendezett kiállítás az év legforróbb hónapjaiban. Az ingyenesen megtekinthető szabadtéri tárlat a tengerként imádott Balaton aranykorát, az 1960-as évektől a 80-as évekig tartó, ma már retrónak számító időszakát hivatott feleleveníteni emblematikus helyszínek, termékek és fejlesztések segítségével. A vízparti nyarak romantikáját a fővárosba csempésző Balaton RETROspektív egy tematikus szabadtéri filmvetítés-sorozattal egészül ki idén nyáron, amely során balatoni témájú filmeket nézhetünk meg ingyenesen.

2022. szeptemberig | Várkert Bazár, Glorietthez vezető rámpa

blank
Fotó: Várkert Bazár Facebook

Meg nem épült Budapest

A Közlekedési Múzeum leendő otthonában, az Északi járműjavító Dízelcsarnokában új időszaki kiállítás egészíti ki idén nyáron a Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik c. tárlatot, amely egy alternatív Budapestet vázol fel a látogatók előtt, méghozzá metróvonalak, autópályák, siklók és sugárutak tervrajzainak és korabeli térképek segítségével. A nagyközönség most először láthatja ezeket az elfeledett terveket, amelyek alapjaiban meghatározhatták volna fővárosunk arculatát, de végül nem valósultak meg. Az Északi járműjavítóban berendezett kiállítások egyetlen jeggyel látogathatók.

2022. szeptember 30-ig | Északi járműjavító

blank

William Kentridge: Lágyabban játszd a táncot

William Kentridge Lágyabban játszd a táncot (2015) című videóinstallációjával nyitja meg kapuit a Városliget új kulturális intézménye, a NEO Kortárs Művészeti Tér. A Millennium Házában kialakított kiállítóhely küldetése, hogy a világ legkiemelkedőbb kortárs művészeit mutassa be a budapesti közönségnek. Elsőként a dél-afrikai származású William Kentridge életművének kulcsfontosságú alkotását tekinthetjük meg, amely egy panorámaszerű körmozi keretében festi le a társadalom különféle rétegeit, figuráit.

2022. október 2-ig | NEO Kortárs Művészeti Tér

blank

Sörplakát-kiállítás

A Dreher Söripari Emléktár egész nyáron látogatható reklámplakát-kiállítása egy eddig soha nem látott gyűjteményt tár elénk. A tárlat a 19. század végétől a szocialista korszakig mutatja be a Dreher Sörgyárakhoz kapcsolódó tematikus válogatást. A kiállítás a múzeumi tárlatvezetés keretein belül látogatható.

Söripari Emléktár, Dreher Sörgyárak

blank