Bebarangoltuk a Szentendrei-sziget vadregényes és háborítatlan partszakaszát

A Szentendrei-sziget legészakibb részén fekvő kisoroszi Szigetcsúcs évek óta a kirándulók közkedvelt célpontja, hiszen még a nagycsaládosoknak is remek időtöltés ellátogatni a Duna-part ezen részére.

Fotó: Egy jó kép az utazásról

Nyaranta az egész Szigetcsúcs megtelik túrázókkal és sátrazókkal, ami nem meglepő, a békés partszakasz ugyanis tökéletes helyszín ahhoz, hogy kikapcsolódhassunk a mindennapi rohanásból és egy időre lelassuljunk. Hosszú séták és számtalan más, aktív időtöltés mellett a Szigetcsúcson még fürdésre is van lehetőség, hiszen a Duna ezen szakaszán a víz minősége kiváló.

Annak ellenére, hogy nincs kialakított szabadstrandja, a 200-600 méter hosszú partszakaszon nem tiltott a fürdőzés, ezért gyakran találkozhatunk olyanokkal is, akik egy hűsítő csobbanás miatt érkeznek a környékre. Sőt, a nyári hőségben sem kell aggódnunk, ugyanis gond nélkül találhatunk árnyékos részeket a fákkal övezett parton.

Fotó: Egy jó kép az utazásról

A Szigetcsúcs könnyedén megközelíthető, hiszen Budapestről alig egy óra alatt leérhetünk autóval, de a Budapest-Esztergom között közlekedő, menetrendszerinti járatokkal is eljuthatunk erre a vadregényes vidékre. A buszról Visegrád-Szentgyörgypuszta megállónál kell leszállni, majd a kisoroszi révvel haladhatunk tovább, ami nemcsak személy-, de kerékpárszállításra is kiváló.

Érdemes tehát biciklire pattanni, hiszen két keréken még nagyobb részét járhatjuk be a területnek. Amennyiben az oda-, esetleg a hazaúton megéhezünk, a rév közelében található Rácz Fogadóban olyan isteni halászlére bukkanhatunk, amit nem érdemes kihagyni. A révtől egy kellemes, 15 perces séta után már látni lehet a Duna egyes szegleteit, innen tudhatjuk, hogy közeledünk a cél felé. A közelben kialakított parkoló fizetős, így mindenképp legyen nálatok készpénz a parkoláshoz.

Fotó: Egy jó kép az utazásról

A part teljes mértékben gyerekbarát, ezért családosoknak is ideális időtöltés a Szigetcsúcson sátrazás, az erre kialakított kempingben. Nem is beszélve arról, hogy még kutyabarát is, ezért négylábú kedvenceinket sem kell otthon hagynunk a nagy hőségben.

Ráadásként, május és szeptember között megnyitja kapuit a táborozóhelytől nem messze kialakított Szigetcsúcs Büfé, ahol többek között kézműves hamburger, lángos és házi sült kolbász közül válogathatunk. Emellett persze üdítőitalokat, borokat és söröket is kínálnak, ami különösen jólesik a teraszon kialakított vetítőt nézve, egyes sportközvetítések alkalmával.

Fotó: Egy jó kép az utazásról

A számtalan kikapcsolódási lehetőség mellett érdemes egy kicsit megállnunk, hogy gyönyörködhessünk a kilátásban, hiszen Magyarország egyik legszebb panorámájú táborozóhelyénél járunk, telis-tele természeti csodákkal. Csobbanás közben pont szemben találhatjuk magunkat a Börzsöny és a visegrádi vár lenyűgöző látványával.

A kisoroszi Szigetcsúcs a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó természetvédelmi terület, ezért ha erre járunk, érdemes vigyázni a terület növény- és állatvilágára, hogy még sokáig gyönyörködhessünk benne.

Amennyiben biciklitúrát terveztek a környéken, mutatjuk merre induljatok: