Ismét éjszakába nyúlóan járhatjuk körbe hazánk legérdekesebb múzeumait

Az ország legnagyobb kulturális rendezvényeként emlegetett Múzeumok Éjszakáját a nyári napfordulóhoz legközelebb eső szombaton, azaz június 25-én rendezik meg – immár huszadik alkalommal.

Fotó: Múzeumok Éjszakája Facebook

A korábbi évekhez hasonlóan idén is teljes erőbedobással készülnek a kiállítóterek, múzeumok és gyűjtemények, hogy különböző koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel tegyék felejthetetlenné ezt a különleges nyárestét. A mintegy 400 kulturális intézmény közel 2000 programmal készül a kerek évfordulóra országszerte.

Fotó: Múzeumok Éjszakája Facebook

Az esemény jóvoltából ingyenesen vehető majd igénybe ezen a napon a városnéző kisvonat Szolnokon és Esztergomban, amellyel bejárhatóak a Múzeumok Éjszakáján részt vevő intézmények és különleges programjaik, amelyek közül néhány az év során nem, vagy csak korlátozottan elérhető. A kisvonatozás önmagában is nagy élmény lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hiszen ritkán utazhatunk ilyen járművel éjszakánként.

A Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne 2022-ben: Szolnok

A városban épületbejárásokkal, tárlatvezetésekkel, előadásokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, vetélkedőkkel, bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, bábelőadással és nyereményjátékkal is várják az érdeklődőket.

Így például 2016-ban az Év Turisztikai Attrakciója címet elnyerő RepTár repülőit ezúttal belülről is meg lehet tekinteni egy zseblámpás túrán, mégpedig igazi pilótákkal.

A templomokban és könyvtárakban egyedülálló tárlatvezetésekkel fogadják a látogatókat, de nyitva lesznek katonai és vasúti létesítmények is, valamint olyan kuriózumok is színesítik a kínálatot, mint az éjszakai vásár vagy a veteránjármű-kiállítás.

blank
Fotó: Múzeumok Éjszakája Facebook

Idén első alkalommal nyolc Szolnok-környéki település is csatlakozott az eseménysorozathoz. Abonyban, Besenyszögön, Kengyelen, Rákóczifalván, Martfűn, Szajolban, Tiszaföldváron és Újszászon is változatos programok várják az érdeklődőket.

A szolnoki programokról az esemény ingyenesen letölthető programfüzetéből tájékozódhattok részletesebben.

blank
Fotó: Múzeumok Éjszakája Facebook

Az országos szintű programtervről a Múzeumok Éjszakája honlapján tájékozódhattok helyszín, programtípus és időpont szerint. A budapesti Múzeumok Éjszakája belépőjegy-karszalagok megvásárolhatók a programban résztvevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, valamint a jegymester.hu weboldalon is.