Június végére készül el a Tisza-tó harmadik, kizárólag vízi úton megközelíthető kilátója

Tavaly júniusban adták át a Tisza-tó két új, igazán különleges, kizárólag vízi úton megközelíthető kilátóját. De nem kell már sokat várni, hogy a harmadikért is érdemes legyen vízre szállni.

Fotó: aktivmagyarorszag.hu

A tavaly átadott, vízitúrás pihenőhelyként is szolgáló attrakciókat olyan védett madárfajok után nevezték el, amelyek meg-megfordulnak az építmények közvetlen közelében.

A 2021-ben az Év kilátója versenyt megnyerő Bölömbika kilátó, mely Újlőrincfalvához és a Ravasz-háthoz esik közelebb, nevét arról kapta, hogy építése közben hallani lehetett a bölömbikák búgását.

Fotó: aktivmagyarorszag.hu

Hogy ezért a kilátóért minden kajakosnak, kenusnak és SUP-osnak érdemes evezőt ragadnia, vitathatatlan, hiszen a kilátó aljában egy kikötő segítségével könnyedén az építmény pallóra tudunk lépni és onnan tovább szemlélődni.

A Fattyúszerkő kilátó ezzel szemben a Csapói Holt-Tisza egyik szigetén található. A kilátó megtartotta az egykor a szigeten magasodó torony nevét, továbbvíve ezzel a víz színét súrolva repülő fattyúszerkő csapatoknak.

blank
Fotó: aktivmagyarorszag.hu

Ide a kikötés után egy pár méter hosszú pallóúton tudunk eljutni, az itt bennünket fogadó kilátás pedig egészen elképesztő. 9 méteres magasságból pásztázhatjuk a Poroszlói-medencét, de a Csapói Holt-Tisza látványa is emeli az élményt.

Nevezd el te a Tisza-tó új attrakcióját!

Mindeközben egy új, a korábbi két őrszemhez hasonló, vízen megközelíthető kilátó munkálatai zajlanak a Tisza-tavon. Szerkezetét tekintve a Bölömbika kilátóhoz lesz hasonlatos, a június végi átadást követően innen is 9 méter magasról tekinthetünk majd le a Poroszlói medencére.

blank
Fotó: aktivmagyarorszag.hu

Az új kilátó azonban nemcsak amiatt érdemes az említésre, mert egy újabb attrakcióval bővül a Tisza-tó repertoárja., amiért érdemes lesz lapátot ragadni, hanem azért is, mert a kilátó nevét egy játék keretében a közönség javaslataiból választják ki.

Az Aktív Magyarország Facebook-oldalán meghirdetett játékban június 6-a éjfélig, kommentben várják az ötleteket. A nyertes névadó jutalma nemcsak az, hogy az általa javasolt név a turistatérképektől a Google-n át szinte mindenhol feltűnik majd, de gazdagodik egy kétfős, bármikor felhasználható kenutúrával is.

További információt az aktivmagyarorszag.hu oldalon találtok, játszani és ötletelni pedig Facebook-oldalukon tudtok.