5 remek kiállítás Budapesten, amit érdemes megtekinteni júniusban

Budapest minden hónapban büszkélkedhet izgalmas időszakos kiállításokkal, melyek a modern építészettől a popzenéig a művészetek különféle aspektusait helyezik reflektorfénybe. Mutatjuk júniusi kedvenceinket!

Tel-Aviv fehér városa

Immáron 12 éve járja a világot a Tel-Aviv építészeti örökségét fókuszba helyező kiállítás, amely idén tavasszal Budapestre is elérkezett. Izrael tengerparti városának központja 2003 óta az UNESCO Világörökség részét képezi, ami nem véletlen, hiszen négyezer Bauhaus-stílusú épülete az egész világon egyedülálló érték. A Deák17 Galériában berendezett kiállításon fényképeken, tervrajzokon és maketteken keresztül elevenednek meg előttünk a Fehér Város leghíresebb épületei, valamint megismerhetjük több mint 120 éves építészetének történetét.

2022. június 11-ig | Deák17 Galéria

Michael Jackson Kiállítás

Hatalmas érdeklődés övezi a pop királyának nem mindennapi életútját bemutató időszakos kiállítást, melynek a Kazinczy utcai Tesla Loft ad otthont a város szívében. A május 16-tól június végéig látogatható tárlat végigvezeti a látogatót a The Jackson 5 sikereitől egészen a poplegenda tragikus haláláig. Az út során egyedülálló relikviák lesznek megállóink, úgymint Michael Jackson kéziratai, személyes tárgyai, eddig soha nem látott ékszerei és legendás ruhái. Többek között az az aranysisak is kiállításra került, melyet 26 évvel ezelőtt viselt Jackson a Népstadion színpadán.

2022. június 30-ig | Tesla Loft

Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925-1938)

A két világháború közötti izgalmas korszaknak állít emléket a Magyar Nemzeti Galéria időszakos kiállítása, melynek középpontjában a magyar art deco vizuális kultúrája, azon belül is a plakátművészet és a modern nagyvárosi élet áll. Az art deco a mohó életvágy jellemezte 1920-30-as években kelt életre, így az ekkoriban készült plakátok elsődleges célja a lehengerlő hatás elérése volt. A látványos alkotásokon keresztül a kor tipikus jelenségeit (új nőideál, egészségkultusz, mulatók és revük) is megismerhetjük, melyeket még közelebb hoznak a látogatóhoz a kiállított bútorok, öltözékek és filmek.

2022. augusztus 28-ig | Magyar Nemzeti Galéria

blank
Alkotók: Bánhidi Andor, ifj. Richter Aladár (Magyar Nemzeti Galéria)

Micro-Folie mobilmúzeum

Kulturális újdonságként nyitott meg májusban az Akvárium Klub előtti Erzsébet téren a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb kiállítása, amely a francia Micro-Folie digitális múzeumélményét hozza el a budapesti közönség számára. Az ingyenesen megtekinthető kiállításon vitrinek és műtárgyak helyett egy óriási kivetítő, VR-szemüveg és 10 tablet várja a látogatókat, akik mintegy kétezer műtárgyból választhatják ki a számukra legizgalmasabbakat. A digitalizált fényképeken, 3D fotókon és videófelvételeken elénk táruló műalkotásokra akár rá is nagyíthatunk, ekképpen olyan részleteket megfigyelve, melyeket talán még élőben sem látnánk.

2022. szeptember 19-ig | Erzsébet tér

blank

Ösvényeinken: Veled

Izgalmas kollaboráció eredményeképp jött létre a Millenium Háza, a MOME és a Mozgásjavító EGYMI diákjainak közös kiállítása, melynek elsődleges célja a mozgáskorlátozott gyermekek mindennapjainak bemutatása. A MOME hallgatói több hónapon keresztül dolgoztak együtt mozgáskorlátozott diákokkal, hogy a kreatív önkifejezés segítségével fogalmazzák meg, hogyan is küzdenek meg a hétköznapi akadályokkal. A közös munkából született installációk a Millenium Házában, a Mozgásjavító EGYMI-ben, valamint a két épületet összekötő szabadtéri meseösvényen kerültek kiállításra.

2022. június 15-ig | Több helyszínen

blank
Fotó: Palkó György