Íme a legjobb programok a héten a Balaton északi és déli partján
- 2022. május 17-22. -

Bontogatja szárnyait a Balaton-part: hétről hétre egyre több program vár benneteket a magyar tengernél. Ezek közül válogattunk nektek.

Programok a Balaton északi partján

ART PIKNIK: magyar mesék, magyarabszurdok beszélgetés Parti Nagy Lajossal (Balatongyörök, 2022. május 19., csütörtök)

Laza, kávéházi hangulatú beszélgetések irodalomról, kultúráról, aktuális kérdésekről ismert művészekkel, ahol a közönségnek is módja van bekapcsolódni a diskurzusba. Az e heti vendég: Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas költő, drámaíró, író, szerkesztő, kritikus.

SOFI BALOGH – TAGYON SOUL (Tagyon, 2022. május 20., péntek)

A közkedvelt jazz-pop énekes, Sofi Balogh ezúttal soul estjét viszi el a Tagyon Birtokra.

Távcső Filmklub: Macska-jaj (Keszthely, 2022. május 20., péntek)

A Távcső Filmklub arra hivatott, hogy napjainkra már klasszikussá vált, illetve újabb, progresszív gyöngyszemeken keresztül vezesse be a téma iránt fogékonyakat a filmvilág rejtelmeibe. Havonta megrendezésre kerülő eseményen a Szládovics Levente – Hegedüs Ádám filmbarát zsebkritikus duó hangolja rá az aktuális alkotásra a kedves érdeklődőket, majd a vetítéseket követően lehetőséget biztosítanak a látottak közös megvitatására és a felszín alatt rejlő tartalmak és gondolatok kollektív kibeszélésére.

Egy új hely felfedezése mindig izgalmas program:

Bortriatlon – Szürkebarát hétvége (Badacsonyi Borvidék, 2022. május 20-22., péntek-vasárnap)

2022-ben visszatér a Botriatlon, 3 tematikus boros hétvégével. Főszerepben a szürkebarát, a kéknyelű és az olaszrizling fajtákkal. A rendezvények alkalmával megismerheted a borvidékre jellemző borokat egyenesen borosgazdáktól, hamisítatlan környezetben. A pincékben borkóstolás mellett színes programokkal, ajánlatokkal várnak. Az első hétvége a szürkebaráté.

Bortúra Badacsonyban (2022. május 21., szombat)

Magyarország egyik legkedveltebb borvidéke, a Badacsony kiváló úti cél tavasszal. A páratlan panorámájú táj felfedezése mellett lehetőségünk adódik a helyi gasztronómiai csemegék, a vulkáni talajon született nagy fehérek, az aromákban gazdag, szép tónusú badacsonyi borok és a kitűnő étkek megkóstolására is. Május 7-én a Vörös Szőlőbirtok, május 21-én a Barna Pince, május 28-án pedig a Kalinics Birtok várja ízletes borvacsorával az érdeklődőket. És ha ez még nem lenne elég, a vezetett bortúrákon pincéről pincére járva, borkóstolás és túrázás egyvelegét ismerhetik meg a borszerető vendégek.

blank

Tanúhegyek teljesítménytúrák (Badacsonytördemic, 2022. május 21., szombat)

Bebarangolhatjátok a Tapolcai-medence tanúhegyeit, fantasztikus kilátásokban gyönyörködhettek, fröccsözhettek a vidék legmenőbb borászataiban, a túra után pedig fürödhettek a Balatonban. A teljesítménytúrák 55, 30, 20, 10 km-es illetve gyerektávon, valamint körúti séta távokon indulnak.

Balatoni vulkántúra a Szent György-hegyen (Hegymagas, 2022. május 21., szombat)

Túraútvonal: Kisapáti temető -> Szent Kereszt-kápolna -> kulcsosház -> Sárkánylik (Jégbarlang) -> Bazaltorgonák -> kilátó -> Taberna Infinito. A túra utolsó állomásán lehetőség nyílik egy különleges ebéd vagy ital elfogyasztására.

blank
A Taberna Infinito kertje / Fotó: Taberna Infinito Facebook

Tekerj a Zöldbe! – Káli-Kör (Tapolca, 2022. május 21., szombat)

Vezetett családi bringatúra a Káli medencébe, mely nem a sebességről, hanem a jó társaságról szól.

Hévízi Kutyás nap (2022. május 21., szombat)

Bármilyen nemű, méretű, fajtájú kutyus nevezhet a szépségversenyre, ezen túl kutyás bemutatókkal és gyermekprogramokkal várnak minden Hévízi vagy környékbeli kutyás, kutyákat szerető érdeklődőt.

Koloska körtúra e-bike túra (Csopak, 2022. május 21., szombat)

Korszerű elektromos rásegítéssel ellátott kerékpárokat hajtva ismerhetitek meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természeti és kulturális szépségeit.

blank

Izgalmas állandó programok és látnivalók a Balaton északi partján:

Bringa majális (Balatonfüred, 2022. május 21-22., szombat-vasárnap)

Május 21-22-én egész hétvégés bringás programmal várnak titeket Balatonfüreden. Május 21-én szombaton innen fog indulni a Balaton Mountainbike Túra. Vasárnap pedig a Balaton Gyerek Kupával avathatjátok fel Forrás Sportpark monti pályáját.

GyereKert – Gyermekfesztivál a Színházkertben (Veszprém, 2022. május 22., vasárnap)

Májusban öt napra Gizella királyné udvarává változik a Színházkert, meghívva Veszprém és környéke legkisebb polgárait egy feledhetetlen mesés mulatságra. Gyerekkoncertek, játszóház, interaktív hangszerkiállítás és még tucatnyi más program várja az látogatókat.

blank

Pezsgős Brunch a Laposa Borteraszon (Badacsonytomaj, 2022. május 22., vasárnap)

Vasárnap kicsit korábban nyit a Laposa Borterasz, ahol reggelivel várnak, melyet Laposa pezsgőkkel koronázhattok meg. A férőhelyek limitáltak, foglaljatok asztalt előre!

Szeretlek Balaton! (Balatonfüred, 2022. május 22., vasárnap)

A Szeretlek Balaton! egy egészségnap a Balaton partján, melynek középpontjában a víz, a természet, a lelki és testi teljesség áll.

Liliomkert Piac (Káptalantóti, 2022. május 22., vasárnap)

Annak, aki a Balaton-felvidéken jár, vasárnaponként Káptalantóti hangulatos piacán érdemes kezdenie a napot. Ott, ahol az asztalokon helyi termelők ínycsiklandozó finomságai sorakoznak, és szinte bele lehet harapni a friss sajtos pogácsa, gőzölgő tejfölös kenyérlángos illatába. A kiváló házi szörpök, mézes-magos sütemények, túrós-lekváros batyuk, sajtok és megannyi csábító harapnivaló mellett mázas csuprok, antik csecsebecsék és termelői borok kívánkoznak a nézelődők kosarába. Vigyázat, a piac különleges hangulata menthetetlenül magába szippant!

blank

Bodorka – a Balaton legnagyobb akváriuma (Balatonfüred, egész héten)

Balatonfüred egyik legnépszerűbb látogatóközpontja, ami egyben a Balaton legnagyobb akváriuma, a Tagore sétány platánokkal tarkított igéző, virágos környezetében helyezkedik el. A Bodorka Vízivilág Látogatóközpontban összesen 19 akvárium, 2 terrárium és egy kerti tó került kialakításra, ahol Magyarország védett állatai közül többel is megismerkedhetünk. A több mint 30 balatoni halfajt bemutató Bodorka nem véletlenül vált kicsik és nagyok, fiatalok és idősek kedvencévé, hiszen a Balatonban megtalálható különböző halfajok mellett két további akvárium hivatott a tengerek élővilágát szemléltetni.

Programok a Balaton déli partján

Naplementés jóga a Balaton-parton (Siófok, 2022. május 20., péntek)

Jógázzatok együtt péntek este a kora nyári naplementében. Töltődjetek pozitív energiákkal a víz csobogását hallgatva.

Be Massive Horizon Party x Gömbkilátó (Balatonboglár, 2022. május 21., szombat)

Ikonikus bulival indítja a szezont a Be Massive május 21-én Balatonbogláron, a város jelképének számító Gömbkilátóban, mely a vulkanikus eredetű Várdomb csúcsán, 165 méteres magasságból enged tökéletes panorámát a Balatonra. Két DJ set között italpult és food truckok gondoskodnak a frissülésről, a hangulatért pedig többek között Metha, Secret Factory, Avika és Dubecticut elektronikus dallamai felelnek. Nekünk egyedül pokróccal lesz érdemes készülni, amin kényelmesen megpihenhetünk, de csak rögtön azután, hogy kigyönyörködtük magunkat az északi part igéző látványában és a májusi naplementében.

blank

Balaton Run (Zamárdi, 2022. május 21., szombat)

Májusban Zamárdi a futóké lesz: az egészséges életmód jegyében kezdők és újrakezdők, a család apraja-nagyja állhat rajthoz a második dm Balaton RUN versenyen.

További látnivalók és kirándulóhelyek a Balaton déli partján:

Örökmozgó Balaton Jótékonysági Futóverseny (Balatonberény, 2022. május 21., szombat)

Szombaton várnak minden mozogni vágyót Balatonberényben az először megrendezésre kerülő I. Örökmozgó Balaton Jótékonysági Futóversenyre.

Balaton Táncegyüttes: „Önök színe előtt bátran megállottam…” (Siófok, 2022. május 22., vasárnap)

A táncszínházi produkció a jeles néprajzkutató, Együd Árpád munkásságát dolgozza fel.

További balatoni programok 2022 májusára: