40+ kihagyhatatlan program a Balaton északi és déli partján // 2022 május

Kimondottan érdemes már most célba venni a magyar tengert, amolyan nyárra való hangolódásként, hiszen az északi és déli part is tartogat kora nyári meglepetéseket. Íme a legjobb balatoni programok 2022 májusára!

Májusi programok a Balaton északi partján

A csodás Szent-György hegy titkai (Hegymagas, 2022. május 1.)

A Tapolcai-medence egykoron az óriások játszótere volt, a vulkáni képződmények pedig a játékszereik. A Szent György-hegy ennek a mitológiai kornak az egyik maradványa. A valóságban persze nem erről van szó. Hogy hogyan keletkezett és milyen erők formálták? Mindezt a szakvezetéses túrán megtudhatjátok.

Balatoni programok 2022 május

frissterasz Majális X BOZO (Badacsonytomaj, 2022. május 1.)

Megrendezik a frissterasz első majálisát, mely két napon át tartó bulizást jelent és egyben az első bulizós hétvégét is a teraszon.

Tapolca Tavasz Fesztivál (2022. május 1.)

A festői szépségű, mediterrán hangulatú Malom-tó part ad otthont a Tapolca Tavasz Fesztiválnak. Igényes színpadi programok minden korosztálynak, kézműves vásár, hagyományos ételek, a balatoni régió borai egy helyen, két és fél napon át.

Balaton programok 2022 május

Jókai Majális (Balatonfüred, 2022. május 1.)

A megszokott majális hangulattól eltérően a művészetre helyezik a hangsúlyt és Jókai Mór előtt tisztelegnek Balatonfüred Kulturális negyedében.

Balaton, tavasz, szerelem – Kortárs kiállítás és vásár (Badacsonytomaj, 2022. május 1-13.)

Jó hangulat, baráti beszélgetések, közös reggelik és ebédek, tiszta, minőségi és hazai alapanyagok. Ezt az életérzést hozták létre a veszprémi Óváros téren. Kéthetente megújuló termelői kínálattal, kézműves termékekkel, tematikus programokkal várják a piacra látogatókat, igazi közösségi élménnyé varázsolva a vasárnapi bevásárlást.

Balatoni vulkántúra a Szent György-hegyen (Hegymagas, 2022. május 1., 7., 8., 14., 15., 21., 28., 29.)

Túraútvonal: Kisapáti temető -> Szent Kereszt kápolna -> kulcsosház -> Sárkánylik (Jégbarlang) -> Bazaltorgonák -> kilátó -> Taberna Infinito. A túra utolsó állomásán lehetőség nyílik egy különleges ebéd, vagy ital elfogyasztására.

Fedezzetek fel egy új helyet a Balatonnál:

Óváros Piac (Veszprém, 2022. május 1., 15., 29.)

Jó hangulat, baráti beszélgetések, közös reggelik és ebédek, tiszta, minőségi és hazai alapanyagok. Kéthetente megújuló termelői kínálattal, kézműves termékekkel, tematikus programokkal várják a piacra látogatókat, igazi közösségi élménnyé varázsolva a vasárnapi bevásárlást.

Gizella Napok (Veszprém, 2022. május 2-8.)

A Gizella Napok Összművészeti Fesztivál Veszprém kulturális életének meghatározó eseménye. Az egyhetes programsorozat keretében közel kéttucat belvárosi helyszínen számtalan ingyenes zenei, képzőművészeti, gyermek és egyéb szórakoztató program vár titeket.

Balaton Riviéra nagy kör – E-kerékpár túra (Tihany, 2022. május 6.)

Korszerű elektromos rásegítéssel ellátott kerékpárokat hajtva ismerhetitek meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természeti és kulturális szépségeit.

Kecskeköröm ünnep (Tihany, 2022. május 7.)

Ismét megtartják a település egyik fontos rendezvényét, a Kecskeköröm ünnepet a Belső tó partján. Főzőverseny, kutyaszépségverseny, kézműves foglalkozás és még számos más családi program várja az ide látogatókat.

Legjobb balatoni programok 2022

WAMP Veszprém (2022. május 7.)

Egyedi tervezésű ruhák, ékszerek, szuper kiegészítők, grafikák várnak rátok az első Veszprémi WAMP-on.

Ikarus Találkozó (Tapolca, 2022. május 7.)

A rendezvény 2016-ban indult útjára, azzal a céllal, hogy egyrészt a nyugati országrészben is legyen egy, a magyar buszgyártás termékeit bemutató rendezvény, másrészről hogy a páratlan években Németországban megrendezett Ikarus találkozók páros években itthon megtartott testvér rendezvényévé váljon.

Fotó: Józsa László

Tihany 70 emléktúra (2022. május 7.)

A terület természetvédelmi őrétől a részvevők hallhatnak a tihanyi Belső-tó eredetéről, átalakulásáról, állat- és növényvilágáról, a tó egészségi állapota érdekében végzett beavatkozásról. Az „ürgemozi” révén bepillantást nyerhetnek a fokozottan védett rágcsálók életébe, megismerhetik az ürge természetvédelmi jelentőségét, szerencsés esetben közelről figyelhetik a szürkemarha gulyát is.

Kiskondás családi nap (Gyenesdiás, 2022. május 7.)

Ehető és mérgező gombáink előadás. Mi fán terem a mangalica? És a vaddisznó? Egész napos családi rendezvény a Festetics Imre Élményközpontban és Állatparkban.

Fotó: Festetics Imre Élményközpont (Facebook)

GyereKert – Gyermekfesztivál a Színházkertben (Veszprém, 2022. május 7., 8., 15., 22., 29.)

Májusban öt napra Gizella királyné udvarává változik a Színházkert, meghívva Veszprém és környéke legkisebb polgárait egy feledhetetlen mesés mulatságra. Gyerekkoncertek, játszóház, interaktív hangszerkiállítás és még tucatnyi más program várja az látogatókat.

Családi programok a Balatonnál 2022

Bortúra Badacsonyban (2022. május 7., 14., 21., 28.)

Magyarország egyik legkedveltebb borvidéke, a Badacsony kiváló úti cél tavasszal. A páratlan panorámájú táj felfedezése mellett lehetőségünk adódik a helyi gasztronómiai csemegék, a vulkáni talajon született nagy fehérek, az aromákban gazdag, szép tónusú badacsonyi borok és a kitűnő étkek megkóstolására is. Május 7-én a Vörös Szőlőbirtok, május 21-én a Barna Pince, május 28-án pedig a Kalinics Birtok várja ízletes borvacsorával az érdeklődőket. És ha ez még nem lenne elég, a vezetett bortúrákon pincéről pincére járva, borkóstolás és túrázás egyvelegét ismerhetik meg a borszerető vendégek.

Lilin akusztik koncert a Pláne Borteraszon (Badacsonytomaj, 2022. május 7.)

Ha egy szezonnyitó balatonozásra és jó hangulatra vágysz, ott a helyed május 7-én, szombaton a Pláne Badacsony Borteraszon, ahol a Lilin zenekar a pörgős popdalokon kívül alternatív rock és saját számoka is játszik majd.

Holdfényfürdőzés a Hévízi-tavon (2022. május 13.)

Kellemes este, meleg víz és forró hangulat a Tófürdőn. Az este folyamán welcome drinkkel, tavaszi ételkülönlegességekkel, koktélokkal, élő zenével várnak titeket.

Látnivalók és állandó programok a Balaton északi partján:

Kéknyelű Piknik (Káptalantóti, 2022. május 14.)

2022. május 14-én negyedik alkalommal kerül sor az Istvándy Pincészet már hagyományosnak számító kéknyelű-ízlelő programjára, a IV. Kéknyelű Piknik, Sétáló Kóstolóra, a Badacsonyi borvidék szívében, Káptalantóti határában, az Istvándy Ligetben. Az eseményre mintegy 10 badacsonyi pincészet több mint 30 kéknyelű tétellel érkezik, a vendégek a kéknyelűről szóló mesterkurzusokon vehetnek részt, és megkóstolhatják a helyi mangalicából és szürkemarhából készült fogást.

I. Badacsony Mapei Félmaraton és Trigo Maraton AFTER BULI X FrissTerasz (2022. május 14.)

Badacsonyban első alkalommal kerül megrendezésre az I. Badacsony Mapei Félmaraton és Trigo Maraton. A verseny napja egy naplementébe menő after bulival zárul.

Holdfénytúra a Csobáncon (Csobánchegy, 2022. május 14.)

Egy romantikus esti kalandra invitálnak titeket a várral koronázott Csobánc tetejére. A túra közben megtudhatjátok, hogy, mi a hegy nevének jelentése, milyen szőlőket termesztettek egykoron és most a gazdák, és persze a Gyulaffy család története is feltárul a hold világító fénye alatt.

2022 tavaszi programok a Balatonnál

Balatoni Évadnyitó Vitorlásnagydíj (Balatonfüred, 2022. május 14.)

A Magyar Vitorlás Szövetség idén is megrendezi a hagyományos – Balaton koszorúzásával induló – Balatoni Évadnyitó vitorlás versenyt.

Kiss Tibi – Aranyakkord koncert (Keszthely, 2022. május 14.)

Az Aranyakkord formációt Kiss Tibor (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) hozta létre egy 2018-as ködös januári napon teljesen öntudatlanul. Egymás mellett ültek gitárral a kezükben és rájöttek, hogy megalakultak. Az Aranyakkord egy kísérleti műhely, dalkeltető, játék a zenével és a szöveggel. Sajátságos pszichedelikus-akusztikus hangulat, Rock’n’Roll rezervátum, szellemidézés, hangzásvilágát éppúgy jellemzi az utcai poros romantika, mint az éteri csilingelések.

Korosajt Fesztivál (Nemesbük, 2022. május 14.)

Már hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Korosajt Fesztivál. A szervezők idén még több színes programmal, fellépővel és meglepetéssel várnak titeket.

Szűz Mária tisztelete – barokk hangverseny (2022. május 15.)

Barokk hangverseny a Tihanyi Bencés Apátsági Templomban.

Mini piknik (Veszprém, 2022. május 15.)

Csodálod a cirkuszban az artistákat és a zsonglőröket? Most játékos és szórakoztató formában, te is részese lehetsz a cirkusz különleges világának. Cirkuszi élményfoglalkozások 6-99 éves korig, élményzenélés, cirkuszi sátor festés, láthatatlan tigris rajzolás és fényhajlítás is vár rátok.

Koloska körtúra e-bike túra (Csopak, 2022. május 15., 21.)

Korszerű elektromos rásegítéssel ellátott kerékpárokat hajtva ismerhetitek meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természeti és kulturális szépségeit.

Májusi programok a Balaton északi partján 2022

Tanúhegyek teljesítménytúrák (Badacsonytördemic, 2022. május 21.)

Bebarangolhatjátok a Tapolcai-medence tanúhegyeit, fantasztikus kilátásokban gyönyörködhettek, fröccsözhettek a vidék legmenőbb borászataiban, a túra után pedig fürödhettek a Balatonban. A teljesítménytúrák 55, 30, 20, 10 km-es illetve gyerektávon, valamint körúti séta távokon indulnak.

Tekerj a Zöldbe! – Káli-Kör (Tapolca, 2022. május 21.)

Vezetett családi bringatúra a Káli medencébe, mely nem a sebességről, hanem a jó társaságról szól.

Hévízi Kutyás nap (2022. május 21.)

Bármilyen nemű, méretű, fajtájú kutyus nevezhet a szépségversenyre, ezen túl kutyás bemutatókkal és gyermekprogramokkal várnak minden Hévízi vagy környékbeli kutyás, kutyákat szerető érdeklődőt.

Day ‘n’ Night 2022 – Piknik Session X Techline – Somló Open Air (Somlóvásárhely 2022. május 28.)

A Piniksession & Techline csapata gondolt egy merészet, összedobta erőit. Festői környezetben, a Somló lábánál már délután elindul a tánc kellemes house zenékre és ahogy közeleg az éjszaka, a zene is úgy halad a techno különböző műfajai felé.

Somló Open Air 2022 május

Gyermeknap a Csodabogyós-barlangban (Balatonederics, 2022. május 29.)

Kihívás, vad szépség, meglepő tények, őszinte találkozás önmagunkkal, túratársainkkal és a természettel. Mindez profi barlangi túravezetők vendégeként.

Fotó: bfnp.hu

Bodorka – a Balaton legnagyobb akváriuma (Balatonfüred, egész hónapban)

Balatonfüred egyik legnépszerűbb látogatóközpontja, ami egyben a Balaton legnagyobb akváriuma, a Tagore sétány platánokkal tarkított igéző, virágos környezetében helyezkedik el. A Bodorka Vízivilág Látogatóközpontban összesen 19 akvárium, 2 terrárium és egy kerti tó került kialakításra, ahol Magyarország védett állatai közül többel is megismerkedhetünk. A több mint 30 balatoni halfajt bemutató Bodorka nem véletlenül vált kicsik és nagyok, fiatalok és idősek kedvencévé, hiszen a Balatonban megtalálható különböző halfajok mellett két további akvárium hivatott a tengerek élővilágát szemléltetni.

Balatoni programok a déli parton májusban

Retró Majális Baltonlellén (2022. május 1.)

Balatonlellén a Rendezvényparkban Retro Majális vár titeket sok-sok színes programmal.

Anyák napi tulipánvásár Kőröshegyen (2022. május 1.)

Tengernyi tulipán, nárcisz és jácint vár rátok Kőröshegyen anyák napján is.

Tavaszi programok a Balaton déli partján 2022

Madarak és Fák Napja Kis-Balatonon (2022. május 7.)

A Madarak és Fák napja alkalmából a természetvédelem bölcsőjébe invitálják az érdeklődőket madármegfigyelésre május 7-én 10 órakor.

Balatonkör – vezetett kerékpártúra (Zamárdi, 2022. május 7-8.)

Magyarország egyik legnagyobb kerékpáros rendezvénye, melynek célja az egészséges életmód és a természetvédelem népszerűsítése.

Balatonkör – vezetett kerékpártúra (Zamárdi, 2022. május 7-8.)

Nem élhetek muzsikaszó nélkül – zenés vígjáték (Siófok, 2022. május 17.)

A könnyed, léha világ komédiája, amiben semmi sem visszafordíthatatlan, semmi sem végzetes. Tükröt tart egy letűnt kor, a boldog jólét vidám, ám könnyelmű kora elé.

Be Massive Horizon Party x Gömbkilátó (Balatonboglár, 2022. május 21.)

Ikonikus bulival indítja a szezont a Be Massive május 21-én Balatonbogláron, a város jelképének számító Gömbkilátóban, mely a vulkanikus eredetű Várdomb csúcsán, 165 méteres magasságból enged tökéletes panorámát a Balatonra. Két DJ set között italpult és food truckok gondoskodnak a frissülésről, a hangulatért pedig többek között Metha, Secret Factory, Avika és Dubecticut elektronikus dallamai felelnek. Nekünk egyedül pokróccal lesz érdemes készülni, amin kényelmesen megpihenhetünk, de csak rögtön azután, hogy kigyönyörködtük magunkat az északi part igéző látványában és a májusi naplementében.

Be Massive Horizon Party x Gömbkilátó (Balatonboglár, 2022. május 21.)

Tekerd körbe a Kis-Balatont! (2022. május 15.)

Május 15-én vasárnap, első alkalommal kerül megrendezésre a Kis-Balatont kerülő vezetett, családi bringatúra. A keszthelyi indulást követően Alsópáhok, Zalaapáti, Esztergályhorváti, a Kányavári-sziget, Fenyvespuszta, Balatonhídvég, Zalavár, majd Sármellék következik, de a kiindulópontra való visszaérkezés előtt útba ejthetjük majd Hévíz városát is. A 60 kilométeres, közepes nehézségű távon 3 túravezető segíti majd a haladást. A férőhelyek száma 40 főben limitált, a részvételi díj befizetése előtti előzetes regisztrációtokat a bekergese@gmail.com e-mailcímre küldhetitek el.

További túratippek: tekerjazöldbe.hu

Fotó: Aktív Magyarország

Balaton Run (Zamárdi, 2022. május 21.)

Májusban Zamárdi a futóké lesz: az egészséges életmód jegyében kezdők és újrakezdők, a család apraja-nagyja állhat rajthoz a második dm Balaton RUN versenyen.

Látnivalók és állandó programok a Balaton déli partján:

Nyárindító buli a Smile Zenekarral (Balatonlelle, 2022. május 27.)

Indítsátok a nyarat május 28-án a BL YachtClubban, ahol a háttér zenéről a BL házi zenekara, Gönczi Gábor és a Smile Rock Circus gondoskodik.

Gyermeknap Siófokon (2022. május 28.)

Gyerekkoncertek, színházi előadások és táncház vár benneteket a Fő téren és a Kálmán Imre Művelődési Központ színháztermében.