Csepel 7 kincse, amiért érdemes ellátogatni Budapest egyik legsokoldalúbb kerületébe

Csepel kétségkívül a főváros egyik legsokszínűbb kerülete, hiszen a panelrengetegen túl, természeti kincsektől kezdve, az építészeti remekeken át több gasztronómiai úti célnak is otthont ad. Mutatjuk a kedvenc látnivalóinkat Csepelen, amikért szerintünk érdemes ide ellátogatni.

Kisboldogasszony-templom, Szent Imre tér

A Csepel központjaként számontartott Szent Imre tér legékesebb dísze kétségkívül a romantika stílusában épült Kisboldogasszony-templom, amelynek elődjét valószínűsíthetően még a középkorban építették. Egy, az 1800-as évek közepén pusztító árvíz annyira megrongálta a templomot, hogy el kellett bontani. Ekkor épült fel, 1857 és 1862 között a ma is itt álló plébániatemplom, melynek tervei a Zitterbarth építész családhoz kötődnek.

Fotó: Pálfalvi László

Periferico Étterem

Első ránézésre nem feltétlen térnénk be a csepeli Periferico éttermébe, pedig milyen rosszul tennénk, hiszen megkockáztatjuk, hogy itt kapható a környék legjobb pizzája. Itt nem vár belvárosi chic, de legalább az árak sincsenek elszállva, amiben viszont biztos lehetsz, az az, hogy sallangmentes nápolyi pizzát kapsz, minőségi alapanyagokból. Helyben fogyasztás csak péntektől vasárnapig lehetséges, de rendelni a hét bármely napján lehet tőlük.

1212 Budapest, József Attila utca 50.

Fotó: Periferico Étterem Facebook

Kolonics György sétány

Csepel egyik legjobban őrzött titka kétségkívül a vadregényes, ugyanakkor szépen gondozott Kis-Duna-parti sétány, melyet 2017-ben neveztek el a fiatalon elhunyt világbajnok kenus Kolonics Györgyről. A körülbelül öt kilométeren húzódó vízparti ösvény egyedülálló a fővárosban, hiszen a Dunához ilyen közel, ilyen hosszan kanyargó kiépített sétányt sehol máshol nem találni Budapesten. A zöld szigetet szép időben családok, kutyások, biciklisek és sportolók veszik birtokba, míg a vízen időről időre elsuhan egy-két kajakozó.

blank
Fotó: Pálfalvi László

Csepeli Hekksziget

Jó értelemben vett retró életérzés jellemzi a Csepeli Hekkszigetet, ahol időről időre tartanak családias hangulatú koncerteket. A dekoráció színes és joggal nevezhető rendhagyónak, elég csak a raklapokra fűzőjüknél fogva felkötött sportcipőkre gondolni. A helyszín a csodás Duna-part, annak is egy nyugodtabb része, ilyen környezetben jólesik elszürcsölni egy csésze életmentő kávét, benevezni a csalamádés hamburgerre, vagy kipróbálni a hely messze földön híres, névadó specialitását, a hekket.

1215 Budapest, Duna utca 42.

blank
Fotó: Csepeli Hekksziget Facebook

Daru-domb

Néhány évvel ezelőtt kezdte el rendbe tenni Budapest leghosszabb rendezett parti szakaszának, a mai Kolonics György-sétánynak részét képező Daru-dombot a csepeli önkormányzat, amelynek keretein belül újragondolták és felújították a kedvelt közparkot. Mára népszerű rekreációs övezetté avanzsált a zöldterület, ahol többek között skateparkot, fitneszparkot, BMX-pályát, padokat és nyilvános illemhelyet is találunk, legfőbb dísze mégis a domb tetején magasodó Ősi elődeink-szoborcsoport.

blank
Fotó: Pálfalvi László

Kis-Duna-öböl

A 151-es busz Határ utcai megállójától mindössze néhány perc sétára, szintén a Kolonics György sétány mentén bukkanhatunk a vadregényes Kis-Duna-öbölre, amely különleges természeti értékeket őriz. A felújított fa hídon átkelve egyedülálló élővilágot figyelhetünk meg a meder vizében és közvetlen közelében, ahol nemcsak vízinövényfajok és ligeterdők színesítik a tájat, hanem élénk állatvilág is megbújik. Többek között vízi rovarok, madarak és halak mutatják meg magukat errefelé.

blank
Fotó: Pálfalvi László

Panelpék a Csepeli Piacon

Nem véletlen, hogy a Panelpék városszerte ismert és elismert kézműves péksüteményeit Budapest számos pontján fellelhetjük, hiszen mégiscsak a kereslet szüli a kínálatot. A csepeliek nagy örömére a kerület piacán is vásárolhatunk a Panelpék adalékmentes, kézzel készített termékeiből, melyekről, aki csak kóstolta, ódákat zeng. A Csepeli Piacon szerdától szombatig, 7 és 14 óra között tankolhatunk fel a finomságokból, úgymint kovászos kenyér, kakaós csiga és túrós batyu.

1212 Budapest, Deák tér 1.

blank
Fotó: Panelpék Facebook