5 kihagyhatatlan látnivaló a Tisza-tó körül, ha bringára pattannál

Indítsátok a szezont a tavalyi évben az Év Kerékpárútja cím nyertesével, a Tisza-tó körbetekerésével! Akár a Kiskört (70 km) vagy a Nagykört (95 km) választjuk, útközben számtalan gyönyörű hely kíséri majd utunkat, válogatásunkban ezek közül szemezgetünk.

Poroszlói kerékpáros híd / Fotó: László Orsolya

Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

Idén tíz éve, hogy megnyitotta kapuit az őshonos állatokat bemutató turisztikai látogatóközpont Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrum. A központban szórakoztató és interaktív módon ismerhetjük meg a Tisza-tó természeti kincseit, bemutatva a vidék rendkívül gazdag élővilágát. Az ökocentrum hatalmas, 2600 négyzetméteres területén több szinten, 3D mozival, játszószobával és egy kilátótoronnyal várják az érdeklődőket. A legfőbb látványosság mégis Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere, ahol szinte testközelből követhetjük nyomon a vízi élővilág csodáit. Az élmény a helyben szervezett vízitúrákkal lesz teljes.

Fotó: Zsenits Gyula

Tisza-tavi vízi sétány és tanösvény, Poroszló

Az ökocentrumot elhagyva irány a Tisza-tavi vízi tanösvény, ahol egy 1,5 kilométer hosszú pallóúton ismerkedhetünk meg közelebbről a helyi növény- és állatvilág tagjaival. A vízi sétányt menetrendszerinti hajójáratokkal közelíthetjük meg, ehhez a Fűzfa Kikötőben lehet jegyet vásárolni. Az útvonal nádasokon és hínármezőkön keresztül vezet, így már az odaúton megfigyelhetjük a tó élővilágát, további érdekességeket a tanösvényen kihelyezett interaktív táblákon olvashatunk róla. A séta után érdemes a közeli Fűzfa Pihenő felé venni az irányt, ahol megpihenhetünk egy kicsit, mielőtt folytatjuk a biciklitúrát.

Fotó: László Orsolya

Óhalászi-sziget

Rejtélyes titkokat rejt a Tisza-tó legérdekesebb térsége, az Óhalászi-sziget. Egyesek szerint ugyanis az itt található maradványok egy korábbi település romjai, a falut egy 1876-os, jeges árvíz mosta el teljesen. A sziget megközelítése kenuval lehetséges, és főként azoknak a természetkedvelőknek ajánljuk, akik nem vetik meg a kalandokat sem. Utunk az Óhalászi-Holt Tiszán keresztül vezet, egy keskeny csatornán, varázslatos tündérrózsamezőkön át. A csodás vízi növényzet mellett az U-alakú holtág számtalan vízi madárnak ad otthont. A szárazföldre érkezve egy kilátóba botlunk, amelynek tetejéről körbetekintve megpillanthatjuk az egykor 300 fős település maradványait.

Fotó: ilovetiszato.hu

Kiskörei Hallépcső

2014-ben készült el Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója, a Kiskörei Hallépcső, amit a Tisza-folyó és a Tisza-tó összekötésének érdekében alakítottak ki. Nemcsak ökológiailag, de esztétikailag is különleges az 1371 méter hosszú, vízesésekkel teli folyosó, amelynek köszönhetően szabadon közlekedhet a térség halállománya. A hallépcsőt legkönnyebben kerékpárral lehet megközelíteni, innen pedig útba ejthető a tetején csodálatos panorámát nyújtó kiskörei kilátó, amely két hatalmas, egymásnak fordított csónakot formáz meg. A kilátót négy, lábas ház közé építették, melyek színükkel a négy őselemet szimbolizálják.

Fotó: Zsenits Gyula

Bölömbika-kilátó

A tavalyi évben adták át a különleges látványt nyújtó Bölömbika-kilátót, a két toronyból álló építmény pedig kialakításának köszönhetően végül el is vitte az Év Kilátója címet. A faszerkezetes, modern stílusú, mégis tájba illő tornyokat a Tisza-tóba építették, ezért csak vízi úton lehet megközelíteni, amihez érdemes letenni a biciklit, és csónakra, kenura, kajakra, esetleg SUP-ra váltani.

Fotó: Mocsári Balázs Photos

Kikötés után egy lépcsősoron közelíthetjük meg a kilenc méter magas építmény tetejét, ahol megállhatunk néhány percre, hogy gyönyörködünk a Poroszlói-medence egyedülálló panorámájában.

Fotó: Mocsári Balázs Photos