13 hangulatos terasz Budapesten, ahol lubickolhatunk a tavaszi napsütésben

Régóta vártuk már, és most végre megérkezett, mert ha tavasz, akkor terasz! Friss levegő, madárcsicsergés és D-vitamin után ácsingózó olvasóink figyelmébe ajánljuk következő válogatásunkat.

Cafe Brunch Budapest

5 évvel ezelőtt, 2017-ben nyitotta meg első egységét a Cafe Brunch Budapest. Az elmúlt évek alatt 3 másik kistesóval, április közepétől pedig egy újabb helyszínnel bővül az isteni villásreggeliket kínáló felhozatal. Attól függően, épp mire éhezünk, egészen délután 3-ig szemezgethetünk a reggelikínálatból Budapest szívének napsütötte teraszain. Villánkra tűzhetjük a legváltozatosabb tojásételeket, tradicionális angol reggelinket, de csészényi specialty kávék, bagelek, müzlik és amerikai palacsinták mámorában is úszhatunk, miközben szomszédunkban a Szent István Bazilikával vagy a Szabadság híddal gyönyörködünk a pazar, napfénytől roskadozó kilátásban.

Cafe Brunch Budapest Bazilika – 1051 Budapest, Zrínyi utca 10.
Cafe Brunch Budapest Fővám tér – 1056 Budapest, Fővám tér 2-3.
Cafe Brunch Budapest Opera – 1065 Budapest, Hajós utca 26/b
Brunch Bistro Budapest – 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 19/b

Jardinette Kertvendéglő

Buda megelevenedett oázisa immár 20 éve várja töretlenül a varázslatos hangulatra vágyó vendégeket, akik a több mint százéves gesztenyefák pihentető árnyékában töltekezhetnek és élvezhetik a megérdemelt kikapcsolódást. A vendéglő, nevéhez hűen hangulatos kis kertként ölel körbe bennünket és nyújt idilli harmóniát. A jóleső napfürdőzés, az elragadó kerthelyiség, a házi desszertek, a szezonális, termelői alapanyagokból készült finomságok, valamint a klasszikus budai fogások egytől egyig rég elfeledett emlékeket idéznek. Arról pedig, hogy a náluk töltött idő valódi élményt nyújtson, kisüzemi pörkölésű kávéik, kézműves söreik, illetve válogatott hazai és nemzetközi boraik gondoskodnak. Asztalt foglalni mindenképp érdemes a 06 1/248-1652 telefonszámon.

1112 Budapest, Németvölgyi út 136.

Zengő Bár – nyitás: 2022. április 1.

Kevesen tudják, hogy a pezsgő-nyüzsgő Mikszáth Kálmán térről nyíló hangulatos Krúdy Gyula utca rejti a város szövetének egy igen különleges helyiségét, a kis tételszámú kiváló magyar borok és kézműves sörök Mekkáját. A tavaszi napfény pedig annak rendje és módja szerint a Palotanegyed utcájára csalogatja az igényes és letisztult pincehelyiségéről ismert Zengő Bár legjavát. A jó idő beköszöntével úgy telik meg élettel a macskaköves utca, akárcsak csilingelő poharak a kedvenc magyar borral, az esték jóízű nevetésekkel, a nappalok pedig a bár teraszán hesszelőkkel és napfényt habzsolókkal. És ha már itt vagyunk, feltétlenül tegyük próbára a terasszal együtt debütáló vadonatúj borlapot is.

1088 Budapest, Krúdy Gyula utca 6.

blank

Kolosy Garden Gasztro Bár

Teljesen érthető ha a belváros forgatagától van úgy, hogy elszakadnánk egy rövid idő erejéig, ekkor feltétlenül érdemes felkeresnünk a tavaszt új étlappal és lendülettel köszöntő Kolosy Garden Gasztro Bárt Óbudán. Az üres, szürke telekből színes kerthelyiséggé varázsolt miliőben olaszos életérzés kerít hatalmába: Belli di Mamma féle nápolyi pizza, eredeti olasz lasagne, házi tiramisu, szicíliai cannolo, kellemes zene és laza hangulat siet segítségünkre. A meleg tavaszi és nyári napokon garantált kellemes időtöltéssel váró koktélvariációk, hazai és külföldi borok, csapolt és kézműves sörök pedig egyszerűen kihagyhatatlanok.

1036 Budapest, Kolosy tér 3.

blank

Fióka

A Fiókának köszönhetően egy percig sem kell búcsút vennünk a Városmajor igéző hangulatától, a fejek fölé hajló budai fák meghitt árnyékától, a napfény illatától és a madárcsicsergéssel körbeölelt, ráérős brunchhangulattól. Könnyű megközelíthetőségének, a Városmajor közelségének, család- és kutyabarát kialakításának köszönhetően, na meg persze széles kínálata révén reggeltől estig jó itt időzni. Ha épp nincs kedvünk asztalok mellé ülni, napozóágyakból, pokrócokról is élvezhetjük az étterem választékát: a komótos reggeliktől, az állandó szezonális ebédmenün át a legkülönfélébb vega, vegán és mentes ételekig, hogy a borbár Tokajtól Új-Zélandig tartó kínálatáról már ne is beszéljünk.

1122 Budapest, Városmajor utca 75.

blank

Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda

Nehéz döntés elé állít bennünket a főváros legkedvesebb kürtőskalácsozója, a zseniális kürtőskalácsdesszertjeiről és hozzá passzoló, délutáni sziesztákat bearanyozó kávékülönlegességeiről híres Édes Mackó. Nem elég, hogy tavaszra hangolt desszertjeik közül kihívás választani, azt is el kell döntenünk, melyik teraszukon lubickolunk az édességek és a napfény mámorában. Az Állatkerthez tartozó Holnemvolt Vár idilljében Don Corleone őcsacsisága társaságában csipegethetünk, míg a Széchenyi Fürdővel szemközt található teraszukra fürdőzés előtt vagy után, vagy csak egy sima Városligeti séta közben is betérhetünk. A legjobb választás talán mégis, ha egyiket a másik után próbáljuk ki.

1146 Budapest, Állatkerti körút 14-16.

blank

Harapó Mókus Vendéglő

Óbuda legbarátságosabb éttermében, a Harapó Mókusban különleges hangulat kerít hatalmába. Igaz ugyan, hogy finomakat enni megannyi helyen lehet, a természetközeli érzés és a családias légkör azonban folyton-folyvást visszacsalogatja ide a vendégeket. A szívderítő kockás terítő, a kívül-belül természetes, bujazöld enteriőr, a lugast idéző terasz ráadásul rendre közelebb hozza hozzánk gyerekkorunk ízeit is. Otthonérzés egy legendás kisvendéglőben, ahol mi, vendégek vagyunk a világ közepe, és ahol ugyanolyan szeretettel készítik el számunka francia recept alapján a márványos, hízott kacsamájat és a szűzpecsenyét erdei gombás tejszínben fürdőző házi nudlival, mint az őrségi fehércsokis-málnás galuskát.

1032 Budapest, Zápor u. 69.

blank

Monkey Bistro

A Várkert Bazárban áprilisban újranyitó Monkey Bistro különleges tetőterasza már most pazar kilátással, chill zenével, fancy koktélokkal, kézműves sörökkel és vagány ginsortimenttel hívogatja a lazítani vágyókat. A laza, barátságos hangulat a fő az eklektikus, földszínekben gazdag dzsungelmiliőt kínáló bisztróban, ahol egy hosszú nap után kényelmesen nyúlhatunk el a komfortos székekben.

A bistrofood-kedvelők minden bizonnyal megtalálják majd itt számításaikat: nagy sikernek örvend majd a chilis királyrák roppanós fokhagymás bagett-tel, a lecsós kacsamáj kemencében sült újhagymás burgonyával, a garnélanyárssal érkező Cézár-saláta, a tökéletesre álmodott kecskesajtburger ahogy vélhetően a pompásan elkészített paradicsomos fekete kagyló is.

A lenyűgöző ételkínálaton túl a bőséges italkínálatban pedig mindenkire vár egy kedvenc, amivel a fárasztó nap összes gondját levetheti magáról, miközben a Duna felett lemenő nap utolsó sugaraiban gyönyörködik.

1013 Budapest, Ybl Miklós tér 4.

blank

Apacuka

Soha nem volt még ennyire egyszerű belekóstolni a mediterrán életérzésbe. A belvárosi, Nagymező utcai Apacuka napfényes, a külvilág zajától elkerített, zölddel körbeölelt hangulatos teraszán lámpafüzérek fényében élvezhetjük a friss házi tészták és szezonális attrakciók villára tűzött boldogságát. Laza bárhangulat, dolce vita a javából, üde és roppanós borok, fesztelen játékosság és leanderes madárcsicsergés az, amiben itt maradéktalanul elmerülhetünk. A tavasz ráadásul magával hozza a jóleső beszélgetések mellé kiváló tapasok, frissen sült nápolyi pizzák és a könnyed halvacsorák élményét, amit olyan jólesik egy-egy korty kitűnő hazai borral leöblíteni.

1065 Budapest, Nagymező u. 54-56.

blank

Tapagria

A napsütötte Andrássy út fáinak hűs árnyéka alá betérni és a valaha volt legnagyobb kényelemben élvezni a spanyol konyha remekeit egyet jelent a Tapagriával. Az autentikus tapasok itt a jól ismert magyar pikantériával vannak megfűszerezve, ezért is fér meg oly nagy barátságban az étlapon a mediterrán konyha számos gyöngyszeme a magyar konyha remekeivel. Éppen ezért házi sangriánkat ötvözve a spanyol életérzéssel élvezzük ki a fűszeres, pikáns paradicsomos garnélarákokat, a 12 hónapig érlelt manchego sajtot, a sópehellyel meghintett grillezett padron paprikát és galíciai polipkarikáinkat. És amit még csak véletlenül se feledjünk: a churros megkóstolása nélkül vétek távozni e helyről.

1065 Budapest Andrássy út 28.

blank

KEG Sörművház

A Bartók Béla Boulevardon ráérősen andalogva egy jól irányzott jobb kanyarral a Szent Gellért tér első tömbházai után találjuk a belevaló és dögös sörözőként elhíresült KEG Sörművházat. A terasz fölé hajló gesztenyefák árnyéka bizony jól tud esni a tavasziasodó napokon, akárcsak a kellemesen hidegre hűtött, a világ egészét felölelő 32 féle kézműves-kisüzemi-újhullámos sör, ami nemcsak széles, de mély merítésről is árulkodik. A nagy gonddal válogatott, korsókban gyöngyöző örömök mellé hangulatos fények és természetesen a legfinomabb kísérők dukálnak: egy falat sörperec, még egy falat a fekete sörszósszal megspékelt KEG extraburgerből, hozzá pedig egy korty a frissen csapolt sörkülönlegességekből egyszerűen tökéletes.

1114 Budapest, Orlay utca 1.

blank

Véndiák Étterem

Az éjjel-nappal élettel teli Egyetem tér régóta, majdhogynem 85 éve rejti kagylóba zárt gyöngyszemként Budapest egy gyönyörű és elragadó vendéglőjét, a Véndiák Éttermet. Generációk óta megkerülhetetlen pontja a város szívének, újragondolt és a jelennel mindig szorosan lépést tartó külső és belső terei időtállóvá teszik bármely kor számára.

Napjaink modern, letisztult stílusa és az egykori polgári idill eklektikus életérzése azonban nemcsak az enteriőrben érhető tetten, de a színes és széles palettán mozgó ételkínálatban is. Nincs is jobb időtöltés, mint az Egyetem tér fáinak árnyékában ejtőzve, Budapest egyik legszebb teraszán várni, hogy friss és minőségi alapanyagokból megálmodott, gondoskodással készített, ízletes magyaros fogásunk megérkezzen.

A hortobágyi húsos palacsinta és a magyaros ízelítő mellett pompásan megfér a ropogós hasábburgonyával tálalt Véndiák hamburger, ahogy a hagymás törtburgonya és lilakáposztahab ölelte ropogós kacsacomb idilli társasága a marhapörkölt és tojásos galuska kettősének.

1053 Budapest, Egyetem tér 5.

blank

Madhouse

A tavasz érkezésével új színeket ölt magára az Anker köz kedvenc bisztrója, a Madhouse is. A belvárosi sörmennyország háza táján egyik évszakban sem áll meg az élet, különösen igaz ez tavasszal, mikor a város éled. Piszkor Norbi séf és csapata hetek óta az új tavaszi menü összeállításán dolgozik, aminek minden tétele a fenntarthatóság jegyében született. A csapat az indulás óta nemcsak hazai termelők termékeivel dolgozik, de nagy hangsúlyt fektet az alapanyagok gondos kiválasztására is. Az ételek mellett a Mad Scientist üzem új premierjei egymás után kerülnek majd a csapokra, így a tavaszi teraszozós délutánok során garantáltan sörmámorban és az új fogások bűvöletében élvezhetjük a belváros vibráló energiáit.

1061 Budapest, Anker köz 1.

blank