Multifunkciós városi parkkal gazdagodott Budapest belvárosa

Több szempontból is egyedülálló közpark jött létre az V. kerületi Bástya utcában. A XV. századi városfal leghosszabb szakasza, lebegő sportpálya, a Gellért-hegyi Sziklakápolnáig ellátó kilátópont, illetve esővédett játszótér szolgálja a látogatók kellemes és tartalmas időtöltését.

Fotó: Sutus Dolli

Az alapterületet megsokszorozó, frappáns építészeti megoldásokkal háromszintes parkot alakítottak ki, amely Magyarországon először ötvözi a zöld és kék szemléletet. A zöldfelület arányát 4,5%-ról 53%-ra növelték, 23 új fát ültettek, akár 600 m2-re kiterjedő zöldfalakat létesítettek, és a klímatudatosság jegyében az öntözést helyben gyűjtött esővízzel és fúrt kútból valósítják meg.

A Bástya utca és a Veres Pálné utca találkozásánál igazi családbarát park jött létre akadálymentes pelenkázóval, játszóeszközökkel, lebegő sportpályával, bringatámaszokkal és kényelmes, szabadtéri bútorokkal.

A fedett játszótér, háttérben a lebegő sportpályával

Zöldterülettel a klímaváltozás ellen

A beruházás célja egy olyan történelmi környezetben elérhető pihenő közpark és játszótér megalkotása volt, ami a kerület egységes ökológiai rendszerébe illeszkedik, zöld, és olyan módon kerül kialakításra, amely jelentősen csökkenteni képes a klímaváltozás lokális hatásait.

Az öntözés a helyben gyűjtött és felhasznált esővízzel (az esővizet nem engedik a szennyvízhálózatba), illetve – a Duna közelsége miatt jelentkező talajvizet használva – fúrt kútból és nem vezetékes vízzel történik. Ezzel az első olyan közpark Magyarországon, amelyben a zöld és kék szemlélet egyaránt megmutatkozik.

Szabadtéri játékok a pesti városfal előtt / Fotó: Sutus Dolli

A növényállomány színesítését is szolgálja az esőkert kialakítása, amely a csapadékvizek helyben történő tárolását segíti. A parkban 23 és az azt szegélyező szakaszon faltól falig megújított Veres Pálné utcában 7 új fát ültettek el, amelyek közt megtalálhatók olyan 20-30 éves egyedek, amelyeknek a korona átmérője már az ültetéskor az 5-6 métert eléri. A fák mellett cserjéket és évelőket, valamint a tűzfalakra kifejlett állapotukban akár 600 m2 kiterjedésű zöldfalakat telepítettek.

A tűzfalakon létrehozott zöldfal akár a 600 nm-t is elérheti / Fotó: Sutus Dolli

Továbbá, újító megoldás a járható kertnek nevezett térelem is, amely egy fém rács szerkezetű, teljes értékű járófelületet jelent, amely mégsem vesz el a zöldfelületből, hiszen alatta szintén növényzet található. Mindezek által a park területén a korábbi 4,5%-os zöldfelületi arányt 53%-ra növelték, ami – a zöldfalak nélkül – 846 m2 új zöldfelületet eredményezett.

Háromszintes városi park

A többfunkciós park főbb tartalmi elemei: pihenőpark, játszótér, sportpálya, tanösvény (városfal, gyilokjáró), kilátópont, vízjáték, várostörténeti galéria (kiállítótér). A többszintes területhasználat – így az egymás alá rendezett sportpálya, játszótér és a félig a földbe süllyesztett kiállítótér funkciót is magába foglaló kiszolgáló épület – bő 500 m2-rel növeli a hasznos területet és a komplex szolgáltatás minőségét, emellett a terület felszínének nagyobb része pihenő- és zöldfelületként tud hasznosulni.

Utcabútorok a park melletti sétányon / Fotó: Sutus Dolli

Ezeket olyan további megoldások teszik még kényelmesebbé, mint a lifttel akadálymentesen megközelíthető mosdó és pelenkázó helyiségek. A parkon kívül, de annak mentén húzódó sétány Veres Pálné utcához közeli végén utcabútorokkal létrehoztak egy néhány négyzetméteres találkozó, pihenősarkot is. Ennek különlegességét az ülőalkalmatosságok feletti pergolák adják, amelyek a rájuk gyorsan felfutó növényzet által árnyas lugast hoznak majd létre.

Történelem egy karnyújtásnyira

A belvárosban a Bástya parkban látható jelenleg a nagyjából 8,5 m magas, 2 m vastag összefüggő egykori – Mátyás király uralkodásának idején emelt – pesti városfal a legnagyobb hosszúságban, csaknem 50 méter hosszan.

A hajdani gyilokjáró modern köntösben / Fotó: Sutus Dolli

A városfal hajdani gyilokjáróját a kerületi önkormányzat olyan modernizáló stílusban építette újjá, hogy az a városfalból a lehető legkevesebbet takarja ki, de a történelem iránt érdeklődők mégis megtekinthessék. A gyilokjáró alatt a városfal tövében fut végig a 4 méter széles városfalsétány. Ennek különlegessége, hogy innen, a park legmélyebben fekvő (-2,1 m) szabadtéri területéről a városfal közel teljes magasságában látható és a hajdani utcaszint is megjelenik itt.