Szirmait bontogatja már a 2019-es év legszebbjének kikiáltott mandulafa

Pécs városába több mindenért is szeretünk ellátogatni: a hangulatos, kanyargós utcákért, a pezsgő kulturális életért, na meg persze a finom pécsi kávéért. Kevesen tudják azonban, hogy van egy tavasszal szirmait bontogató pécsi mandulafa, amit 2019-ben európai viszonylatban is a legszebbnek kiáltottak ki az Európai Év Fája versenyén.

A havihegyi mandulafa 2022. március 10-én már virágot bontott. Fotó: Szabó Hajnalka

Pécs belvárosát és a város pezsgő nyüzsgését magunk mögött hagyva 20 perces, szűk utcákon megtett, kaptatós sétával juthatunk fel Pécs egyik legismertebb katolikus templomához, a havihegyi Havas Boldogasszony-templomhoz.

blank
Érdemes a mandulafát az elkövetkezendő hetekben felkeresni, ha szeretnénk teljes pompájában megcsodálni. Fotó: Szabó Hajnalka

A hófehér mészkősziklákon tündöklő templomot az 1690-1691. évi pestisjárvány idején építették a pécsi polgárok, akik fogadalmat tettek, hogy a betegség elmúltával Havas Boldogasszony tiszteletére hálából kápolnát emelnek. A fogadalmat megtartották, ennek köszönhetően gyönyörködhetünk mind a mai napig nemcsak a templomban, de az innen a városra nyíló mesés kilátásban.

blank
A szirmait bontogató mandulafát 2019-ben európai viszonylatban is a legszebbnek választották. Fotó: Szabó Hajnalka

A Havihegyen azonban nemcsak a panoráma, a kivételes kápolna szolgál különleges élményekkel, de a templom közvetlen szomszédságában szirmait bontogató idős mandulafa is. A virágzó mandulafa 2018-ban előbb a magyarországi Év Fája versenyen lett első helyezett, majd a következő évben, 2019-ben az Európai Év Fájának is megválasztották.

Ha mostanában van tervben egy kellemes, pécsi kiruccanás, mindenképpen érdemes ellátogatni a fához, ami az elkövetkezendő hetekben teljesen virágba borul majd.