10 film lázadókról, akik a legnagyobb túlerővel szemben sem adták fel

Történelmi és fikciós filmek forradalmárokról, lázadókról, ellenállókról, aktvistákról, akiknek volt bátorságuk, akár életüket áldozva szembeszállni a túlerővel, hogy elnyerjék vagy visszakapják szabadságukat.

A szüfrazsett

A XX. század eleji Angliában a nők készek voltak mindent kockára tenni az egyenlőségért folytatott harcukban. Maud a törvény által üldözött Emmeline Pankhurst hatására csatlakozik az ország egyre terebélyesedő szüfrazsett-mozgalmához, megannyi nővel egyetemben, akik hajlandóak munkájukat, otthonukat, gyermekeiket, sőt életüket áldozni szavazati joguk elnyeréséért.

A rettenthetetlen

Valamikor a XIII. század második felében egy skót nemes úr, bizonyos William Wallace sok évi távollét után visszatér szülőhazájába, Skóciába. Zord idők járnak akkoriban arrafelé: a király utód nélkül halt meg és Anglia királya megszerezte magának a skót koronát is. Wallace azonban a maroknyi lázadócsapat élére áll, és bátorsága, kitartása, szenvedélye és lelkiereje példát mutat honfitársainak.

Arábiai Lawrence

Az angol főhadnagy, T.E. Lawrence, a sivatag megszállotja volt. Az első világháború során Egyiptomban állomásozik, ahol összeismerkedik és összebarátkozik az egyik arab törzs vezetőjével. Megszállott szenvedéllyel adja elő tervét, hogyan kellene egyesíteni az arab törzseket az ottomán törökök elleni harcban, anélkül, hogy az arabok behódolnának az angol gyarmatosítóknak. Tervét sokan kétkedéssel fogadják, de Lawrence tettekkel bizonyítja igazát és valóságos katonai csodát végrehajtva sikerül megvalósítania vakmerő ötletét.

Vörös hajnal

Amikor Észak-Korea betör az USA-ba, egy kisvárosból származó fiatal férfiak és nők egy csoportja felfegyverkezik és a pusztába menekül. Néhány héttel később visszatérve a városba, az ellenséges vonalak mögött találják magukat. Ellenállási mozgalmat indítanak, majd a magukat Farkasnak elnevezett csapat útnak ered.

blank

Büszkeség és bányászélet

Az Egyesült Királyságban az okkal Vasladynek gúnyolt Margaret Thatcher van hatalmon, a Bányászok Szakszervezete pedig sztrájkba fog. A londoni Büszkeség Menete néhány lelkes aktivistája úgy dönt, a bányászok ügye mellé áll, csakhogy van egy kis bökkenő: a konzervatív nézeteket valló szakszervezet bár minden segítségnek örül, de a szivárványzászlós csapattal nem tud mit kezdeni. Az aktivisták ettől azonban nem hátrálnak meg.

Spartacus

Spartacust, a forrófejű rabszolgát egy gladiátoriskola tulajdonosa, Lentulus vásárolja meg. A korrupt római szenátor, Marcus Licinus Crassus szórakoztatására Lentulusgladiátorai élet-halál küzdelmet készülnek vívni az arénában. A véres játékok előestéjén – számos gladiátor számára az utolsó estén – Lentulus néhány rabszolganőt küld gladiátoraihoz, hogy boldogan töltsék a halálos küzdelem előtti éjszakát. Spartacus ekkor ismerkedik meg a brit rabszolgalánnyal, Variniával, akibe azonnal beleszeret. Később azonban megtudja, hogy a lányt Crassus szenátor vásárolta meg. Spartacus fellázad és csatlakoznak hozzá gladiátor-társai is. A lázadás híre futótűzként terjed ésSpartacus hamarosan ezernyi harcra kész rabszolga élén indít támadást a szenátor és hadserege ellen.

blank

Mátrix

Amikor egy gyönyörű idegen bevezeti Neót, a hackert egy veszélyes rejtett világba, rájön a döbbenetes igazságra: a valóság, ami körülveszi, egy gonosz cyber-intelligencia mesteri alkotása. Neo csatlakozik a legendás és veszélyes lázadó harcoshoz, Morpheushoz , hogy elpusztítsák az illúziót, ami rabságban tartja az emberiséget.

blank

V, mint vérbosszú

V, a karizmatikus szabadságharcos eltökélt szándéka, hogy bosszút álljon azokon, akik elcsúfították külsejét. Evey a rendszer egyik fogaskereke volt, és most döntenie kell, hogy az őt megmentő hős vajon tényleg a jóért küzd-e. Finch felügyelő közben mindent megtesz azért, hogy elkapja V-t, mielőtt kirobban a forradalom.

blank

Star Wars: Egy új remény

A kilenc részből álló Csillagok háborúja sorozozat először készült epizódja a lázadás mesebéli ideálját filmesíti meg: a „szegénylegény” szembeszáll a gonosz hatalommal és győzedelmeskedik, a borzasztó túlerő ellenére is. Persze a történetnek itt még nincs vége.

+1 magyar film a forradalomról: Szabadság, szererelem

1956. Budapesten kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi és barátja, Tibi belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik. Karcsinak megakad a szeme egy harcias műegyetemista lányon, Falk Vikin, és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színhelyeire: ott van a Kossuth téren, majd a Rádió ostrománál is. Ez már nem játék. A forradalom magával ragadja őt.

blank

További történelmi filmeket találhatsz korábbi cikkünkben: