5 művészeti kiállítás Budapesten, amit nem érdemes kihagyni idén tavasszal

A budapesti múzeumok és kiállítóhelyek idén is kitettek magukért és izgalmasabbnál izgalmasabb tárlatokkal biztosítják, hogy tavasszal se maradjunk művészet nélkül.

Mai Manó Ház: A műgyűjtés szenvedélye

2022. január 26. – 2022. március 20.

A Mai Manó Ház tavaszi kiállításának központjában a francia műgyűjtő, Madeleine Millot-Durrenberger áll, aki a nyolcvanas évek óta építi fotográfiai gyűjteményét, amely több mint száz fotográfus közel ezerháromszáz alkotását foglalja magába. Kezdetben rokonai és barátai révén került közel a gyűjtéshez, majd ez a szenvedélye vált életének kulcsponti missziójává. Az Európa-szerte számtalanszor kiállított és keresett kollekciójában az egyetemes és kortárs magyar fotótörténet legfontosabb alkotóinak munkái találhatóak meg, a kiállítás pedig nemcsak egy tematikus válogatást mutat be a művek által, hanem rávilágít a műgyűjtői tevékenység folyamatára, kihívásaira és a benne rejlő lehetőségekre.

1065 Budapest, Nagymező u. 20.

Ludwig Múzeum: Frey Krisztián életműkiállítása

2022. január 21. – március 20.

A Ludwig Múzeumban egy kiváló válogatáson keresztül ismerheti meg a nagyközönség Frey Krisztián munkásságát, aki a hatvanas évekbeli magyar neoavantgárd képzőművészet egyik kiemelkedő képviselője és a nemzetközi computer art korai svájci úttörője. Az Iparterv-nemzedék tagjaként saját maga által kifejlesztett absztrakt expresszionista formanyelvvel lépett a progresszív művészet színpadára, jellegzetes, kézírásos jegyekkel díszített festményei pedig életművének egyik legfontosabb munkái lettek. A kiállítás neves múzeumok anyagán, illetve magyar és nemzetközi magánygyűjtők alkotásain keresztül mutatja be a népszerű művész életútját.

1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Szépművészeti Múzeum: Erotika és szenvedély öt évszázad mitológiai ábrázolásain keresztül

2022. február 17. – április 17.

A Szépművészeti Múzeum kamarakiállítása egy örök témát jár körbe a válogatott műveken keresztül: a vonzalom, a vágyak és a szerelem érzéseket járja körül mitológiai ábrázolásokon keresztül. A harminckét kiválasztott mű különböző korok alkotása a tizenhatodiktól a huszadik századig, Európa eltérő területeiről és különböző képzőművészeti műfajokból, így találkozhatunk egy kiállításon belül Michelangelo rajza után készült rézmetszetével, Gauguin grafikájával és Benczúr Gyula festményével.

1146 Budapest, Dózsa György út 41.

A kép forrása

Magyar Nemzeti Galéria: Art deco plakátok

2022. április 12. – augusztus 28.

A kiállítás egy igazi időutazásra invitálja a látogatókat, középpontjában a magyar art deco vizuális kultúra, kiemelten a plakátművészet és a modern nagyvárosi élet áll. A tárlat plakátokat, bútorokat, öltözékeket, filmeket, sőt, városi tereket bemutatva nyújt átfogó képet a két világháború közötti korszak jellegzetes vizuális kultúrájáról, amelyek tökéletesen tükrözik a kor jelenségeit. Többek között találkozhatunk az új nőideált, az akkor modern vívmányokat, mint páldul az autó, vagy a rádiót bemutató plakáttal is.

1014 Budapest, Szent György tér 2.

A kép forrása

Műcsarnok: A Képzőművészeti ösztöndíjasok pályázati kiállítása

2022. február 25. – március 27.

A Derkovits ösztöndíjas művészek – vagyis a „derkósok” – bemutatkozó kiállítását évek óta a Műcsarnok rendezi meg, közvetlenül a zsűrizési, kiválasztási folyamatot követően. Az ösztöndíj, illetve a kiállításon való részvétel óriási segítség azoknak a tehetséges művészeknek, akik a pályakezdés előtt állnak és még nem mutatkoztak be a nagyközönség előtt. A bizottságnak ebben az évben közel 180 alkotó közül kellett kiválasztania azt a 26 fiatalt, akik előtt ígéretes alkotói pályát látnak, illetve merész próbálkozásait, újító ötleteit támogatásra érdemesnek tartják.

1146 Budapest, Dózsa György út 37.

Fotó: Nyirkos Zsófia / A kép forrása