6 színházi előadás márciusra, ami biztosan elvarázsolja a közönséget

Az ébredező természettel közösséget vállalva a színház erejével fűszerezzük meg a márciust. E havi színházi ajánlónkban olyan előadásokat ajánlunk, melyek dinamikájukkal pillanatok alatt leveszik az embert a lábáról.

A Szél kapuja

„Számos kultúrában a Szél a világot és az embert mozgató erő metaforája, mely önmaga sosem látható, csak a hatását érzékeljük. Általa rezdül, mozdul meg az anyagi világ, felébred, él, pusztul és megújul. A ’Szél kapuja’ maga az ember, egy átjáró az anyagi világ és a szellemi tér között. A Szél átjárja, összeköti ezeket a világokat, egyben megsemmisíti a határokat, és így mindenütt jelen van. Hol keressük gondolatainkat, érzéseinket? Az agyban? A szívben? A sejtjeinkben? Egymásban? Kapcsolataink terében? Cselekedeteinkben?  Az előadás mozgásvilágát a Tai Chi Chuan, a Shen Dao Kung Fu és az ezekből építkező természetes gesztusok ötvözete adja.” (Goda Gábor)

Az Artus – Goda Gábor társulata előadása.

Koreográfus: Goda Gábor

2022. március 25. 19:00, Nemzeti Táncszínház Nagyterem

Mayerling

Március 14-én a Magyar Nemzeti Balett is visszatér a dalszínházba Sir Kenneth MacMillan pazar kiállítású Mayerling című darabjában. Kenneth MacMillan negyedik egész estés balettje az osztrák trónörökös és szeretője tragikus történetét meséli el: Rudolf főherceg és Vetsera Mária 1889-es kettős öngyilkosságát a koreográfus a két főhősre nehezedő társadalmi, politikai és személyes nyomás tükrében egy rendkívül megrázó előadásban dolgozta fel, mely sokak szerint a legkiemelkedőbb munkája. A balett zenéjét John Lanchbery a világhírű magyar zeneszerző, Liszt Ferenc műveiből válogatta, aki több darabot is komponált Erzsébet császárné és királyné (Sisi) számára.

Koreográfus: Sir Kenneth MacMillan

Bemutató: 2022. március 14. 19:00, Operaház

Fotó: Nagy Attila

Outsiders

Rengő falak, technó, stroboszkóp. Bálványimádat és képrombolás. A Staféta pályázat egyik nyertes előadása építkezés és lebontás egymásutánja, mely során elemeire hullanak és kitapinthatóvá válnak a mindennapi életünket keretező struktúrák. Hogyan épül fel egy rendszer és milyen eszközökkel tartja fenn magát? Mi történik, ha találkozik valamivel, ami rajta kívül áll? Szeri Viktornak ez az első olyan koreográfiája, amiben ő maga nem jelenik meg, csak a táncosok: Juhász Adél, Vavra Júlia, Farkas Gergő és Vass Imre. A zene Molnár András (The Stanley Maneuver) munkája.

Koreográfus: Szeri Viktor

2022. március 9. 20:00, Trafó

blank

Vörösmarty Mihály: Czillei és a Hunyadiak

A mű Csiszár Imre értelmezésében egy különös világba vezeti majd a nézőt, ahol a megtörtént események mögött felbukkanó tanulságok és érzelmek kibontakozása semmihez nem hasonlítható élménnyé válik. A szereposztás garantálja a nagyszerű színészi alakításokat és ezzel a lenyűgöző színházi élményt. Vér, erotika és árulás. Egy klasszikus királydráma a magyar történelem egyik legizgalmasabb időszakából, a Hunyadi-ház utódlásáról. Czillei Ulrik, osztrák gróf – aki unokaöccsét, az erélytelen kamasz királyt, V. Lászlót nőkkel és alkohollal zülleszti – elérkezettnek látja az időt, hogy leszámoljon a túlságosan megerősödött Hunyadi-párttal. Közben a török az utolsó végvárat, Nándorfehérvárt ostromolja.

Sz.: Bánföldi Szilárd, Viczián Ottó, Lux Ádám, Incze József, Almási Sándor

R.: Csiszár Imre

Bemutató: 2022. március 11. 19:00, Újszínház

blank
Czillei Ulrik szerepében Viczián Ottó, míg V. Lászlót Bánföldi Szilárd alakítja / A fotó a próbán készült.

Tandem – humán balanszológia

Mit jelent együtt alkotni valamit? Elengedni a harcot, engedni, hogy egy születő előadás arra menjen, amerre akar. Mi történik a tandembiciklin egy közösen megtett útszakaszon? Hogyan lehet fenntartani a törékeny egyensúlyt? Az egységből való megbomlástól valami új elérkezéséig. Az egyensúlytól az egyensúlytalanságig, az egésztől a részekig, és vissza. Két ember, egy férfi és egy nő előadása, egyben két koreográfia újjászületése.

Az Artus és a Kompánia Színházi Társulat koprodukciója, Mayer Zita és Mózes Zoltán előadásában.

2022. március 12., 13., április 11., 12. 20:00, Artus Stúdió

blank

Queendom

Szabó Veronika rendezése a női ábrázolásokról és a férfi tekintet hatalmáról szól. Improvizációkra épül előre lefektetett játékszabályok mentén, így minden este új előadás születik, amelynek fontos alkotója a nézői jelenlét. Női és férfi ábrázolásokat vonultat fel a reneszánsztól a mai popkultúráig. Szerepeket mutat be és vetít egymásra, amíg a határvonalak elmosódnak, és a néző tekintete újrarajzolhatja őket. Hét lény, hét női test. Szüzek, királynők, bölcsek, anyák és harcosok. Megjelennek neked és általad. Megelevenednek fantáziáidból és visszaveszik, ami az övék.

Koncepció: Szabó Veronika

2022. március 26. és 27. 19:00, MU Színház

blank