Az ország 6 legromantikusabb kirándulóhelye, ami nem mindennapi történettel bír

Nem mindennapi szerelmes történeteket őriznek a következő válogatás helyszínei. A szerelem jegyében olyan látnivalókat gyűjtöttünk össze, amelyeket kapcsolati státusztól függetlenül bárkinek szívesen ajánlunk.

Rózsakő, Badacsony

A mesés balatoni vidék számtalan izgalmas legenda otthona. Badacsony lapos bazalttömbje, a híres rózsakő például egészen különleges okból vonzza a szerelmeseket és a szerelemre vágyókat. A költő Kisfaludy Sándor és felesége, Szegedy Róza gyakran üldögéltek ezen a helyen, boldogságuk ihlette a kőhöz kapcsolódó hiedelmet is: a pároknak kézen fogva, a tónak hátat fordítva kell leülniük, hogy még abban az évben beteljesedjen a szerelmük. Az egyedülálló nők számára pedig meghozhatja a szerelmet, ha mögöttük a Balatonnal kiszemeltjükre gondolnak, majd felsóhajtanak.

Fotó: Szuditsch Péter

Ferenczy-szikla, Dobogókő

A Pilis egyik legkedveltebb kirándulóhelyének kivételes erőt tulajdonítanak. A Föld szívcsakrájának tartják, mert egy legenda szerint energiával tölti fel az odalátogatók szervezetét. A Dobogókőtől durván 2 km-re található Ferenczy-sziklához gyógyító- és szerelemenergiával feltöltődni vágyók ezrei zarándokolnak el, egyszer maga a Dalai Láma is járt ott. Bár a buddhista egyházi méltóság nem erősítette meg a sziklához kapcsolódó hiedelmeket, azt még ő sem vonhatta kétségbe, hogy a Pilis szépsége és a Dunakanyarra nyíló panoráma miatt a környék elsőrangú kirándulóhely.

Fotó: Szabó Gyula

Tihanyi Visszhang-domb

A szekszárdi költő, Garay János regéje egy gőgös, néma királylány büntetéseként magyarázza a tihanyi visszhang létrejöttét. A lány a Tihany-környéki dombokon legeltette aranyszőrű kecskéit, amikor egy napon a Balatonból kiemelkedő Tókirály megígérte neki, hogy két korsó kecsketejért visszaadja a hangját. A tejtől erőre kapott betegeskedő trónörököse, aki menthetetlenül beleszeretett a királylányba. A viszonzatlan szerelmet nem bírta elviselni, belehalt a bánatba. Apja bosszúból sziklába zárta a kegyetlen lányt, arra ítéltetve, hogy mindenkinek válaszolgasson.

blank
Fotó: Szuditsch Péter

Bory-vár, Székesfehérvár

Az örök szerelem szimbólumaként emlegetett Bory-vár a székesfehérvári Bory Jenő építész-szobrászművész, illetve festőművész felesége tervei alapján valósult meg. Állítólag a férj egymaga építette. A munkálatok 1923-ban kezdődtek, az utolsó simításokra pedig 1964-ben, a férfi 1959-ben bekövetkezett halála után került sor. A vár komplex műalkotás, egyben Széfesfehérvár legszebb látnivalója, ami a pár közös élete és művészi álmai előtt tiszteleg. Éppen ezért a kertben a férj szobrai kaptak helyet, míg a műteremben – más művészek mellett – a feleség, Komócsin Ilona festményei láthatók.

blank

Tokaji-hegy

A Tokaji-hegy legendája abból az időből származik, amikor a hegy aktív tűzhányó volt. Területét esténként előbújó, játékos tündérek lakták. Egyszer a szerelmes tündérkirálynőt elválasztották a királytól, de ezt könnyű volt áthidalni: a Várhegy és a Tokaji-hegy között dobálták a labdát, míg az egyszer a Bodrogba nem esett. Szomorúságában a királynő elvonult egy pincébe, ahol szétáradtak varázslatos képességei, emiatt olyan kiváló a tokaji bor. Egy másik történet szerint a vulkán elnyelte a szerelmes tündérpár fiú tagját, és a keservesen síró lány mágikus erejű könnyeivel öntözte meg a hegyoldalt.

blank
Szent Teréz-kápolna, Tarcal, Tokaj-hegyaljai borvidék / Fotó: Kurka Géza

Kripta-villa, Fonyód

A bizarr nevű Kripta-villa egy szerelmes férfi végtelen hűségének állít emléket. 1941-ben Abrudbányay Ödön építtette menyasszonya, Magdus tiszteletére, aki nem sokkal az esküvőjük előtt vesztette életét. A csodás panorámájú, mediterrán stílusú épületben márványból kifaragott nászágyat helyeztetett el, amelyen néhai szerelme mellett fekszik saját, márványból készült mása. Ödön tervei szerint Magdus hamvai a villában leltek volna örök nyugalomra, ám a háború miatt ez végül nem valósulhatott meg. Az épületben jelenleg a Villa Kávézó üzemel, melynek újranyitása tavasszal várható.

blank
Fotó: László Orsolya