Újra lesz panorámás szauna a budapesti Duna-parton

Biztosak vagyunk benne, vannak még, akik emlékeznek a 6 éven keresztül a Duna-part különböző pontjain felbukkanó átalakított kisbuszra, mely a Valyo jóvoltából a téli hónapokban mobilszaunaként üzemelt. 2019-ben vettünk tőle búcsút és most, 2022-ben nagyon is úgy tűnik, hogy visszakapja a város az önfeledt, Duna-parti szaunaszeánszokat.

Fotó: Valyo – Város és Folyó Egyesület

6 éven keresztül, 2014 és 2019 között egy különleges formájú Steyr kisbuszból kialakított mobilszauna járta a Duna-partot és bukkant fel többek között Óbudán, az Északi összekötő híd alatti területen, a Szent István parkban, 2016-ban még a Citadellát is megjárta, hogy végül a Rákóczi-híd pesti hídfőjének tövébe kuckózzon be utolsó éveire.

Fotó: Valyo – Város és Folyó Egyesület

Ebben az időszakban ezeken és több más helyszínen volt lehetőségünk kiengedni kicsit a fáradt gőzt és ellazulni a Dunával szomszédságban, valóban közelebb érezve magunkat a folyóhoz. Ezzel a projektjével ugyanis ez volt az eredeti célja a Város és folyó (Valyo) Egyesületnek: minden év januárjában és februárjában elhozni az egyedülálló, jól befűtött, dunai szaunaélményt, nyaranta pedig kultúrbüféként és mozgó irodalmi központként hasznosítani a nem mindennapi járgányt.

blank
Fotó: Valyo – Város és Folyó Egyesület

És bár a kisbusz 2019-ben egészen Pozsonyig gurult, hogy funkciójával ott egy városmegújítási projektet segítsen, az ötlet megmaradt, az egyesület most pedig közösségi finanszírozás segítségével szeretné felépíteni új Mobil Szaunáját.

A terv megvalósításához összesen 5 millió forintra van szükségük, az adományokért cserébe pedig a Valyo nemcsak megépíti az új szaunát, de a hozzájárulások mennyiségének függvényében különböző ajándékokkal is kedveskedik az adományozók számára. Ha szeretnél te is hozzájárulni a város hiánypótló mobilszaunájának megépítéséhez, ezen a linken találsz több információt.