13 inspiráló igaz történet: Életrajzi filmek sportolókról, akik soha nem adták fel

Összegyűjtöttük nektek a leginspirálóbb, sportolókról szóló életrajzi filmeket, melyek 2010 után születtek. Hihetetlen igaz történetek bátorságról, küzdőszellemről és kitartásról.

Életem a szörf (2011)

A tinédzser Bethany Hamilton imádta a szörfözést, a hullámlovaglás volt a mindene. Egy szörnyű tragédia azonban beárnyékolta életét. Kedvenc időtöltése közben megtámadta egy cápa, és leharapta az egyik karját. Nem sokon múlt, hogy az életével fizet a kalandért. Más egy ilyen sokk után soha többé nem megy a nagy víz közelébe, ám Bethanyt más fából faragták. Eltökélt szándéka, hogy újra szörfözni fog, és ismét bajnok lesz belőle. Elképesztő kitartása, megingathatatlan hite segítségével készül a visszatérésre. Hihetetlen, de igaz történet alapján.

legjobb sport életrajzi filmek

Hajsza a győzelemért (2013)

1976 – a Forma 1 aranykora, a hihetetlenül izgalmas és látványos száguldó cirkusz legendás szezonja, két felejthetetlen versenyző harcával: James Hunt, a vagány brit pilóta (Chris Hemsworth), a Forma 1 rocksztárja és Niki Lauda (Daniel Brühl), az osztrák fegyelmezett zseni, az 1975-ös világbajnok néz egymással farkasszemet a világ legveszélyesebb pályáin. Igazi ellenfelek, akik bármire képesek a győzelemért. Lauda a sporttörténelem egyik legemlékezetesebb teljesítményét viszi véghez: alig hat héttel súlyos balesete után újra volán mögé ül, hogy visszaszerezze bajnoki címét, és bebizonyítsa, hogy ebben a hajszában mindenkinél gyorsabb.

A 42-es (2013)

1946-ban Branch Rickey (Harrison Ford), a Brooklyn Dodgers tulajdonosa megsértette az íratlan szabályt, miszerint az első osztályú baseball ligában színes bőrű játékos nem játszhat, amikor leszerződtette Jackie Robinsont (Chadwick Boseman) a csapatába. A két férfi azonnal a támadások kereszttüzébe került, nem kímélte őket a közvélemény, a sajtó, sőt a többi játékos sem. A minden oldalon leplezetlen rasszizmussal szembesülő Robinson azonban hihetetlen bátorságról tett tanúbizonyságot, és a tehetségével maga mellé állította a szurkolókat és a csapattársait is. Végül kritikusai is elhallgattak, és azzal, amit a baseballban elért, az egész világot megváltoztatta.

legjobb életrajzi filmek sportolókról

Gyalogáldozat (2014)

A hidegháború teljes erővel „dübörög”. Ebben a megragadó, igaz történetben az amerikai sakk-csoda Bobby Fischer (Tobey Maguire) hirtelen két szuperhatalom küzdelmének kellős közepén találja magát, amikor kihívja egy játszmára Borisz Szpasszkijt, vagyis magát a Szovjetuniót.

Korlátok nélkül (2015)

Az olimpiai álmokat dédelgető 14 éves gimnasztika tehetség, Ariana Berlin élete váratlan fordulatot vesz, amikor egy nap súlyos autóbalesetet szenved. A szerencsétlenség után a lány a hiphop tánc segítségével próbálja meg visszanyerni önbizalmát. A lányt felkeresi a világhírű UCLA edzője, Valorie Kondos Field, hogy csatlakozzon a csapatához. Ariana kitartásának és elkötelezettségének köszönhetően megnyeri a NCAA-bajnokságot, melyről egész addigi életében álmodott.

Top 10 életrajzi filmek sportolókról

Pelé (2016)

Hogyan lett egy nincstelen, de ördögien tehetséges brazil fiúból minden idők legnagyobb focistája, aki 1958-ban, alig 17 évesen a győztes gólt megszerezve világbajnokká tette hazáját? A nehéz körülmények közül induló Pelé egyedi játékstílusával és rendkívüli küzdőszellemével minden akadályt legyőzött, és valódi nagysággá vált, aki az egész országának képes volt hitet adni. A Zimbalist fivérek és az Oscar-díjas Brian Grazer producer életrajzi filmje a futball-legenda, Pelé csodálatos történetét meséli el.

Legjobb igaz történeten alapuló filmek

Eddie, a sas (2016)

Taron Egerton és Hugh Jackman együtt brillírozik ebben a nagyra törő és kellemesen szórakoztató, megtörtént eseményeken alapuló filmben. Egerton alakítja Eddie Edwardsot, a Sast: ő a nem túl meggyőző, mégis vakmerő brit síugró, akinek akkor is töretlen marad az önbizalma, amikor egy egész nemzet fogad ellene. Karizmatikus, lázadó edzője (Jackman) támogatásával a szeretnivaló, abszolút esélytelen srác belopja magát a világ sportszerető nézőinek szívébe: az 1988-as calgaryi téli olimpián nyújtott teljesítménye miatt igazi legendává válik.

Race – A legendák ideje (2016)

A fekete bőrű atléta, Jesse Owens hihetetlen története. Owens a világ legnagyobb atlétája szeretne lenni, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt bebizonyítsa. Az 1936-os berlini olimpián is az esélyesek közé sorolják, ám a sporteseményt áthatja a fasizmus szelleme, Adolf Hitlernek az árja felsőbbrendűségről szőtt víziója. A rossz előjelek és a faji előítélet ellenére Owens mégis képes a győzelemre: négy világrekordot állít fel, és négy olimpiai aranyéremmel tér haza a német fővárosból.

blank

Borg/McEnroe (2017)

A Borg/McEnroe az egyik legnagyobb teniszlegenda, Björn Borg és legjelentősebb ellenfele, az ifjú és tehetséges John McEnroe felejthetetlen párharcáról szól az 1980-as wimbledoni tornán. A film két olyan sportoló története, akik ikonok lettek, örökre megváltoztatták a tenisz arcát, ám ezért komoly árat kellett fizetniük.

A kíméletlen (2017)

Egy fiatal angol bokszolót pitiáner drogügyletek miatt Thaiföld legkeményebb börtönébe zárják. Billy Moore számára hamarosan világossá válik, hogy a kegyetlen helyen csak akkor maradhat életben, ha alkalmazkodik a fegyház belső szabályaihoz. A börtön poklából és kilátástalan helyzetéből egyetlen módon szabadulhat: engedélyt kér, hogy részt vegyen börtönök közötti Muay Thai boksz bajnokságokon. Bokszolnia azonban nem elég: életben is kell maradnia a ringben.

A nemek harca (2017)

A szexuális forradalom és a nők egyenjogúságáért való küzdelem idején egy sportesemény tartotta lázban a világot. Az 55 éves egykori teniszbajnok, Bobby Riggs – aki mindig lekicsinylően beszélt a nők játékáról – kihívta a női világranglista 2. helyezettjét, a 29 éves Billy Jean Kinget, mondván bármikor képes legyőzni. A kihívás azért is érdekes volt, hiszen mindenki tudta, hogy King a saját neméhez vonzódik és a női egyenjogúság elkötelezett harcosa. A két sztárteniszező végül összecsap egymással.

Az aszfalt királyai (2019)

Az Oscar-díjas Matt Damon és Christian Bale a főszereplői az igaz történet alapján készült filmnek, melyben a látnoki erővel bíró autótervező, Carroll Shelby (Damon) és a vakmerő, brit születésű autóversenyző, Ken Miles (Bale) együtt küzdenek meg a vállalati beavatkozással, a fizika törvényeivel és saját démonjaikkal, hogy megépíthessenek egy forradalmi versenyautót a Ford Motor Companynek, amivel legyőzhetik Enzo Ferrari autóit az 1966-os Le Mans-i 24 órás versenyen.

Richard király (2021)

Venus és Serena a világ királyai lettek. A Williams-testvérek a tenisz legyőzhetetlen, örök bajnokai – sportvarázslók, stílusikonok, példaképek. És semmire nem mentek volna az apjuk nélkül. Vagy sokkal többre vihették volna? A lányok négy és fél évesek voltak, amikor az apjuk, Richard Williams (Will Smith) az első teniszedzést tartotta nekik. Egyébként ő is akkor teniszezett először. Ahhoz, hogy sikeres sportolót faragjon a gyerekeiből, sokféle nehézséggel, kishitűséggel, ellenségességgel kellett megküzdenie – és a saját nehéz múltjával.

Ha már végignézted az összes sportolókról szóló életrajzi filmet, jöhetnek a zenészek: