15 életrajzi film zenészekről, akiket soha nem fogunk elfelejteni

Tragédiába torkollott életek, hirtelen jött óriási sikerek, hullámhegyek és hullámvölgyek, küzdelem a droggal és az alkohollal. Zseniális életrajzi filmek a világ legismertebb, legjobb zenészeiről.

A legjobb életrajzi filmek zenészekről: Amadeus

Amadeus

1781-ben járunk, amikor Mozart II. József udvarába érkezik. Antonio Salieri, az udvari zeneszerző kétségbeesettemn tapasztalja, hogy az isteni tehetség, amire mindig is vágyott, egy alpárian trágár, huncutkodó mókamesternek adatott meg. Az irígységtől elvakult középszerű zenész tönkre akarja tenni Mozartot, kerül amibe kerül.

The Doors

A The Doors és zenéje legenda. A film elementáris erővel, zenében és képekben mutatja be a valóság küszöbének átlépését, az áttörést a másik oldalra. Kábítószeres látomások, eksztatikus, botrányos színpadi fellépések, rituális szeretkezések, a tudatos és tudattalan határainak elmosódása és a személy aki nélkül mindez nem jött volna létre, a zenekar költő-énekese, akit úgy hívtak: Jim Morrison.

A nyughatatlan

Volt egy férfi, aki csak fekete ingben lépett a közönség elé, aki a lázadást jelképezte, forradalmi zenéjével pedig egy új generáció hangja lett és még életében legendává vált. Úgy hívták: Johnny Cash (Joaquin Phoenix). Az ikonikus előadót traumatikus gyerekkora, nyughatatlan természete és zabolátlan tehetsége az önpusztítás útjára vezette. Szerelme, June Carter (Reese Witherspoon) volt az egyetlen ember, aki képes volt megmenteni a zenészt önmagától.

Ray

Ray Charles a szegény, délről érkezett, sanyarú sorsú, vak, színes bőrű zenész, aki a társadalmi és művészi korlátokat ledöntve átírta az amerikai zene történetét. Kamaszként szállt fel a floridai buszra, hogy átszelve az államokat, a nyüzsgő Seattle-i dzsesszéletben pallérozza zenei tudását. Kezdetben sokat küszködött azért, hogy tisztességesen bánjanak vele, és meglelje saját útját. Majd felfedezi őt egy lemezcég, üstökösként tör be a zenei életbe, és világhírnévre tesz szert. A sztárságért azonban súlyos árat fizet: egy életen át küzd a kábítószerrel és a viharos szerelmi ügyekkel.

Piaf

A világon az egyik legnagyobb hatású énekesnő, a sanzon királynője és Franciaország nemzeti büszkesége volt Edith Piaf. Életét a legszörnyűbb drámák és a legfényesebb csillogás kísérte. Alkoholista szüleitől nem sok jóra számíthatott, a nagyanyja nevelte, az utcán és egy bordélyházban nőtt fel. Kilátástalan és reménytelen évek voltak ezek, hogy éhen ne haljon, az utcán énekelt és koldult. Itt fedezte fel az egyik párizsi kabaré igazgatója, és nyitotta meg előtte a hírnév kapuját. A törékeny énekesnőnek az egész világ a lábai előtt hevert, de ő mégis boldogtalanságra volt ítélve. Szerelme tragikus körülmények között meghalt, Piaf az alkohol és a drogok rabságába került.

A legjobb életrajzi filmek zenészekről: Piaf

Tha Runaways – A rocker csajok

A film minden idők egyik legkorszakalkotóbb lányzenekara, a The Runawasy előtt állít emléket. A lányok Kim Fowley-nak, a befolyásos rock menedzsernek köszönhetően szinte pillanatok alatt érnek el zajos sikereket. A Dél-Kaliforniából származó csajokból csak úgy árad a nyers energia, ami által a zenekar viharos gyorsasággal szerez magának újabb és újabb rajongókat. Hamarosan minden lány olyan akar lenni, mint Joan, a banda rock’n’oll ütemre dobogó szíve vagy Cherie, a szuperszexi énekesnő, aki csábos külsejével egyszerre idézi meg David Bowie-t és Bridgette Bardot-t.

Judy

30 évvel azután, hogy az Óz, a csodák csodája főszerepe sztárt csinált belőle, az anyagi gondokkal és drogproblémákkal küzdő Judy Garland (Renée Zellweger) londoni varietéturnéra indul annak reményében, hogy elegendő pénzt kereshet két kisebb gyermekének eltartására. A koncertsorozat alatt a színész-énekesnő visszaemlékszik karrierjének fő állomásaira és tragikusan végződő házasságaira, miközben szenvedélyes viszonyba bonyolódik egy fiatal zenésszel (Finn Wittrock).

John Lennon – A fiatal évek

A film a legendás énekes, John Lennon korai éveiről szól, arról a korszakról, még mielőtt későbbi zenész társával, Paul McCartneyval megalakították a Beatlest. Lennon ötéves korában elvesztette édesanyját egy autóbalesetben, így gyakorlatilag nagynénje, Mimi nevelte őt fel. John sóvárgott a normális családi élet után, e vágyakozás elől a művészetbe menekült. Így találkozott a szárnyait bontogató zseni a rokonlélek ifjú McCartneyval. De hiába vett új irányt az élete, a múltjában rejlő igazság elől sohasem menekülhetett…

Tina

Tina Turner még nem töltötte be hatodik évét, amikor szülei egyszerűen elhagyták és a nagymamára bízták. A vidéki kislány felcseperedve St. Louis-ba költözött, ahol kalandos körülmények között megismerkedett az akkori tinilányok első számú kedvencével, Ike Turnerrel, akit teljesen elbűvölt a törékeny lány egyedi, erőtől duzzadó hangja. Ettől kezdve közösen léptek fel és álandó társnak szegődött hozzájuk a siker is. Miután összeházasodtak, Tina szembesült Ike valódi énjével: férje gyakran brutálisan megverte, megerőszakolta és megalázta. Mialatt az egyik kiadós verésből próbált felépülni a kórházban, a férfi otthonukban más nőkkel hancúrozott. Egy napon azonban betelt a pohár: Tina összeszedte motyóját, kézen fogta gyerekeit és megszökött otthonról.

Bohém rapszódia

Freddie Mercury (Rami Malek) számára minden adott volt, hogy a siker messziről elkerülje, mégis ő lett a világ egyik legkedveltebb énekese. A Bohém rapszódia a Queen és rendkívüli frontembere elképesztő sikertörténetét meséli el. Megismerhetjük a forradalmi hangzású zenekar üstökösszerű felemelkedését, betekinthetünk Mercury botrányainak részleteibe, majd tanúi lehetünk a Queen dicső újraegyesülésének, amikor is a Live Aid jótékonysági rendezvényén a rocktörténelem egyik legnagyszerűbb koncertjét adták.

Rocketman

A Rocketman azt a hihetetlen, hullámhegyekkel és -völgyekkel teli életutat mutatja be, melynek során a félénk zongorista csodagyerek Reginald Dwightból világszerte ismert szupersztár, a popkultúra egyik legnagyobb ikonja lett Elton John néven. A magával ragadó filmbe zseniális kreativitással épülnek be az énekes legjobb dalai.

Buddy Holly története

A film Buddy Holly életét kíséri végig pályafutásának kezdetétől, tragikus haláláig. Az 1950-es évek közepe, vége felén alakult zenekar a Buddy Holly & The Crickets alakulásáról, feloszlásáról szól az igaz történet, magénéleti fordulatokkal tarkítva.

Igaz történeten alapuló filmek zenészekről: Buddy Holly

I’m Not There – Bob Dylan életei

A film Bob Dylan életéről szól és rendhagyó módon, többszörös szereposztással dolgozik: mind a hét színész Dylan életének és zenei pályafutásának más-más oldalát testesíti meg. Betekintést nyerhetünk Bob Dylan korai karrierjébe, a népdalénekesként töltött küzdelmes napokba; majd abba az időszakba, mikor a ’60-as évek elején a népzene legismertebb egyéniségévé vált; aztán sorra kerül az ellentmondásos arculatváltás is, mikor hősünkből rocker lett. Később az alkotók felidézik a hírhedt motorbalesetet, ahogy az azt követő visszavonulást is; hogy végül eljussunk a közelmúlthoz, amit a stúdióból való fokozatos elmaradozás és a „Végtelen Turné” elnevezésű koncertsorozatra való teljes koncentráció fémjelez.

A rock and roll ördöge

Jerry a Louisiana-i rosszfiú 1956-ban felkerekedik, és Memphisbe utazik, hogy letaszítsa a trónjáról a „Királyt”, Elvist. A közönség a lábai előtt hever, tempója mindenkit magával ragad, és a korábban konszolidált tömegek ráadást követelnek, amikor Jerry a lábával veri a zongora billentyűit, majd felgyújtja a hangszerét. Amikor azonban híre megy, hogy Jerry feleségül vette a mindössze 13 éves másod-unokatestvérét Myrát, úgy tűnik a rajongói sem tartanak ki mellette, és karrierjét komoly veszély fenyegeti…

Egyenesen Comptonból

Az 1980-as évek közepén, Compton utcái Kalifornia legveszélyesebb utcái között voltak számon tartva az országban. Öt fiatal férfi brutálisan őszinte zenébe öntötte élményeit arról, hogy hogyan nőttek fel, hogyan lázadtak a bántalmazó hatóságok ellen: kirobbanó hangot adtak egy elnémított generációnak.

És ha nem lenne elég ennyi életrajzi film, nézd meg korábbi, zsenik életéről készült válogatásunkat: